22 Окт 2009

  Страх от (не)познати

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (0 гласа)

  Доскоро 9-месечната Калина раздаваше щедри усмивки на познати и непознати. Само за две седмици обаче тя коренно се промени. Щом в стаята влезе външен човек, дори и близък, тя бърза да се сгуши в прегръдката на мама, да скрие лице в рамото й и да заплаче. Дори и съседката, която до онзи ден гушкаше Калина и я отвеждаше да помиришат заедно цветята в градината, вече не е в „приятелския кръг”…

  Родителска грешка?
  След паническия рев на малкото момиче, предизвикан от касиерката в супермаркета, родителите на Калина са изненадани и притеснени. Те сякаш не могат да познаят дъщеря си. „Преди, когато видех дете, което не се откъсва от майка си и нервничи пред непознати, си казвах, че това всъщност е класически пример за болезнена привързаност. Сега обаче разбирам, че това не винаги е така…”, разказва 31-годишната Мирослава, майка на Калина.  
  Всъщност малкото момиче е влязло във фазата на детския страх от чужди хора. Причината не е някаква грешка във възпитанието, а естествен етап, през който преминава всеки малчуган на около 8-месечна възраст.
  Все пак каква ще е степента на тази реакция, зависи от темперамента на детето. Някои деца преминават през този период почти незабележимо за възрастните. При вида на чужд човек, дори и да понечат да се скрият зад полата на мама, подтикнати от любопитство, бързо изоставят защитната си крепост и установяват контакт.   
  На други пък им трябват часове едва-едва да се престрашат и от сигурна дистанция да отправят към чуждия човек усмивка. А някои надават бурен рев още преди баба да е успяла да каже „Добър ден” на входната врата.
  Според швейцарския педиатър и изследовател на детското поведение д-р Ремо Ларго този тип натури по-късно вероятно ще се проявят като по-интровертни личности и няма да станат „клоуните на класа”.

  Влияе ли стилът на живот?
  Дали изострянето на детската паника от чужди хора е следствие от по-затворения живот на семейството?
  Някои родители, особено по-екстровертните, изпитват силно смущение пред близки и познати, когато детето им реагира панически на тяхното внимание.
  Забравете притесненията – според последни проучвания
  страх от непознати може да проявява всяко дете, независимо от средата, в която израства. Немски учени наблюдават реакциите на деца в африканско племе, в което по традиция са отглеждани на комунален принцип – те са хранени, приспивани и успокоявани от различни жени. Децата, свикнали да бъдат носени от ръце на ръце, в периода около 7–8-месечната си възраст ставали нервни и предпочитали да бъдат успокоявани от собствената си майка, а не от други жени. 
  Все пак опитът доказва, че чрез ежедневната среща на детето с повече хора този нелек период по-бързо се преодолява. Ето защо не позволявайте страховете на детето да ви подтикнат към по-затворено ежедневие, за да му спестите стресове. 
  Но и не го тикайте в ръцете на леля ви, въпреки демонстративния му протест. Подобен подход е истинско мъчение за малчугана, пък и за отсрещната страна.
  Колко бурна ще е отхвърлящата реакция на детето, зависи и от поведението на външния човек. Тези, които надават вик на радост и се хвърлят да прегръщат малчугана, вместо спокойно да му се усмихнат и да го поздравят, предизвикват по-голям стрес.

  На какво се дължи паническият страх?
  Бебетата нямат усещане за време и пространство. За тях важи принципът: „Близо до очите – близо до сърцето.” Ако новороденото е оставено само в стаята си и не чува гласовете на мама и татко, то може би скоро ще заплаче. Но и ще се успокои, ако някой възрастен го утеши, без значение кой е той.
  Идва обаче време, когато бебето започва да разпознава „доверените хора”. Първоначално това става чрез родителските гласове и аромати, а след 3–4-ия месец
  то вече може да различава лица. Скоро бебето вече е наясно – вие, неговите родители, удовлетворявате потребностите му и то може безрезервно да ви се довери.
  На тази възраст, ако малчуганът се озове извън „доверения кръг”, се чувства тревожен и неспокоен.
  „Сляпото доверие към всеки се заменя със „здравословен скептицизъм”, казва д-р Ларго.

  Каква е ролята на страха от непознати?
  Учените обясняват тази фаза с натрупания опит от еволюцията, който е помогнал на човека да оцелява. „Страхът от чужди хора се появява непосредствено преди детето да проходи. Той бележи етапа, в който то става по-мобилно, а това увеличава и потенциалните опасности”, обяснява швейцарският експерт.
  Любопитно е, че малчуганите реагират по-боязливо към мъжете, отколкото към жените. „Еволюционният опит сочи, че децата инстинктивно свързват женския пол със сигурност и закрила, а мъжкия – с надвиснала заплаха”, уточнява лекарят. 
  При мнозинството от децата фазата на страха от чужди хора започва около 8-ия месец и отшумява към първия рожден ден. Има обаче и малчугани, при които тези реакции се проявяват още от 4-ия месец, както и други, при които боязливостта се преодолява чак към 3-ата година.

  Донка Дамянова
  психолог

  Още в Бременност по седмици

  Изследвайте се

  Бременна съм в 4-ия месец и имам неприятно бяло течение. Въпреки лечението, то не минава. На какво се дължи и какво да правя? Задължително трябва… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh