30 Юли 2007

  Така сънят е чудесен!

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (0 гласа)

  Психолозите, специализирани по проблемите на детския сън, са открили, че много родители приспиват детето си с песни, които самите те са слушали като деца. Според специалистите, когато вечер децата заспиват с песен, изпята от близък човек, денят и за двете страни завършва с положителни емоции. Ако майката изпява песен, която някога е слушала, тя се връща към собственото си детство и изпитва същите чувства като детето си. Така песента сближава силно двете страни – мама и дете.
  От незапомнени времена хората пеят приспивни песни на децата си. Любопитно е, че те са препоръчвани още от римския лекар Гален и от философа Платон. С тези песни децата спят по-спокойно и като правило по-добре. Не е нужно да сте големи певци, за детето не е важно дали мама и татко пеят вярно. Важно е посланието – аз съм при теб и те обичам.

  Важен е и ритъмът
  От значение е не само мелодията, но и ритъмът. Експеримент на канадски психолог доказва, че 7-месечни бебета разпознават ритъма на валсове и маршове, след като майките им са ги люлеели в същия такт. Обикновено приспивната песен се придружава с люлеене, което не само успокоява бебето, но го приучва и към чувството за ритъм.

  Трите теми
  По света приспивните песни се посвещават на житейски въпроси и на всекидневието. В Португалия например се възпява безработният баща, в Корея майките периодично променят текстовете, които се занимават със случки в семейството и у съседите, като запазват един и същ такт.
  Немският психолог и специалист по детския сън Щефан Валентин, който се занимава дълги години с текстовете на приспивни песни, открива в тях три основни теми. Първата е посветена на обичта и грижите на майката за детето. Втората засяга противоречивите чувства на майката към детето: от една страна, тя едва ли не го заставя насила да заспи, а от друга – успокоява го, че ще прогони всичко, което го заплашва. Зад това вероятно се крие съмнението на всяка майка дали наистина е достатъчно добра за детето си.
  Друга тема, която се прокрадва в някои приспивни песни, е страхът от смъртта. Логично е да се запитаме дали това не се отразява зле на съня на децата. Според Валентин потиснатите чувства се отразяват много по-негативно. Бебето забелязва и се страхува, когато мама е неспокойна, но мълчалива. Ако някоя неприятна тема намери място в песента, чрез нея родителите окуражават както себе си, така и бебето.
  Като пеят на детето, родителите искат да му внушат чувство на сигурност, топлота и любов. И когато по време на песента то въздъхне лекичко и се пренесе в царството на сънищата, мама е доволна, че му е помогнала да се успокои и да заспи сладко.

  Урок по приспиване с песен
  Изберете песен с припев. Повтарянето на един от куплетите символизира връщането на майката и има успокояващ ефект.
  Пейте всеки път една и съща песен. Така детето ви ще знае какво да очаква.
  Ако искате да успокоите мрънкащото дете, просто повторете няколко пъти същата песен.
  Някои деца искат да им се пее безкрайно. В такива случаи предупредете, че песента свършва, след което детето трябва да заспи.
  Постарайте се – още на 6-месечна възраст кърмачетата могат да разпознават мелодията, която слушат.

  Още в Рецепти

  В кухнята с Нина: Карамелизирани праскови с козе сирене и кедрови ядки

  Здравейте! Казвам се Нина Ежова. По образование съм магистър по приложна психология, завършила съм в Лондон, а по душа съм кулинарен пътешественик. Автор съм на… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh