26 Ное 2008

То-о-олкова голямо!

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Прочетете нашия “пътеводител” как растат децата и какво да очаквате през различните периоди.
Младите родители най-често се вълнуват от въпроса дали бебето им се развива според нормите. Когато не всичко съвпада със стандартните показания, настъпва тревога. Според специалистите обаче обикновено тя не е основателна.
Здравите бебета се раждат с различно тегло и ръст, след което не растат с постоянна скорост. Детето ви може да изглежда различно от децата на приятелите ви или от собствения си брат или сестра на същата възраст и въпреки това да се развива напълно нормално.

Кое влияе на растежа
При раждането. Ръстът и теглото на бебето при раждането зависят частично от генетични фактори. Първото дете обикновено е по-малко от следващите, тъй като матката при първескините е по-малка и по-тясна. Обикновено момчетата са по-едри от момичетата, а близнаците – момичета и момчета, са с размери, по-малки от средните за новородените.
Някои фактори на страна на майката също могат да окажат влияние на големината на новороденото.
Тегло на майката – обикновено по-пълните жени раждат
по-голямо бебе.
 Наддаване на тегло през бременността – много малкото наддаване (под 6 кг) е свързано с по-малко новородено.
 Консумация на повече кафе и тютюнопушене от майката – двата фактора могат да ограничат растежа на плода в утробата.
 Хронично заболяване на майката – например диабетичките  раждат често много едри бебета.
През първите две години. Растежът на бебето зависи от големината му при раждането и от генетично програмираните му размери. Новородено с по-малко тегло и ръст, което обаче генетично трябва да стане голямо дете, през първите две години расте по-бързо от едрото при раждането бебе, на което е заложено да стане малко на ръст и тегло дете. Ако бебето се е родило с ръст 59 см (среден ръст на новороденото около 51 см), не очаквайте, че когато порасне, ще надмине 2 метра. Важен показател за прогнозата е ръстът на двамата родители. 
През детството и теглото, и ръстът се увеличават на тласъци, поради което растежът може да изглежда много бърз. Затова понякога дете, което до вчера е било пухкаво, изведнъж се “източва”. При всяко дете през отделните периоди растежът е различен, като е възможно понякога видимата разлика да настъпи за много кратко време. Не е известно коя е причината малчуганът да расте бързо точно този, а не другия месец, но се предполага, че разликата може и да е сезонно обусловена. Установено е, че  често децата растат по-бързо през лятото, а най-бавно – през есента.
Растежът се стимулира преди всичко от растежния хормон, секретиран на тласъци през деня и отделян в кръвта в най-голямо количество по време на сън. Затова достатъчният сън е много важен за децата и юношите.

Ориентири
От раждането до една година. До първата си година бебето увеличава ръста си с около 25 см и утроява теглото си при раждането.
От една до две години. Малките порастват с 13 см и увеличават теглото си с около 3 кг.
От две до десет години. Повечето деца се вместват в заложения им модел на растеж, като прибавят всяка година по около 7 см и 3 кг.
През пубертета. Момичетата порастват с 23 см и увеличават теглото си с 6 до 25 кг, а момчетата – съответно с 29 см и с до 30 кг.

Д-р Пенка Цочева
педиатър

Още в Репродуктивни проблеми

Ендометриозата

Ендометриозата е изключително разпространено гинекологично заболяване, при което тъкан, подобна на тази, която изгражда маточната лигавица – ендометриума, се разпространява на различни локации извън матката.… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream