25 Апр 2005

Трудните първи крачки - Помощ при прохождането

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Проявете търпение – не насилвайте вашето дете да проходи. Ако то вече може да стои изправено, рано или късно, ще направи и първите си крачки. Дайте му време и изчаквайте спокойно.

Помогнете му
Осигурете на детето терен за действие. Когато то прохожда, разместете мебелите така, че мъничето да може да се движи не само в една стая, но безпрепятствено да преминава от едно помещение в друго. “Тапицирайте” с дунапрен или с вата ръбовете на шкафовете и другите мебели.
Сигурно сте се убедили, че на прохождащото човече му доставя голямо удоволствие играта "Ела при мен" – вие го подканяте и в отговор на тази покана то прави няколко самостоятелни крачки, след което се хвърля в прегръдката ви.
Добре е да имате предвид, че в този период детето се учи не само да ходи. То опознава света, научава нови думи, овладява нови знания. Нормално е понякога да предпочита играта пред ходенето. Съобразявайте се с желанията му. Пазете детето от падане, но не му насаждайте прекалени страхове, свързани с инциденти. Възможността да падне може да го уплаши и да охлади задълго желанието му да се опитва да ходи. Затова не заливайте детето с предупреждения и обяснения колко опасности го дебнат – поне в този период.
Ако то изведнъж започне да отказва да ходи, не се безпокойте. Когато е болно, неразположено, уморено, нервно, реакцията му е обяснима и нормална. След няколко дни всичко ще е наред. Ако пък е здраво, вероятно има някаква психологична причина. Постарайте се деликатно да я разгадаете и да помогнете на слънчицето си да я преодолее. Когато детето току-що е проходило, движенията му са твърде некоординирани. То няма нито спирачки, нито кормило. Щом набере скорост, трудно може да спре изведнъж, за да не падне. Липсва му и ловкост бързо да лавира между изпречващите се на пътя му предмети. Когато сте вкъщи, то е в относително безопасна среда, защото пространството му е познато, ограничено и не му дава възможност да набира скорост. В този иначе труден период чудесно място за тренировки са полянките в парка. Бъдете нащрек – винаги дръжте здраво за ръката прохождащото дете, когато се движите по шумни улици и оживени места.

На разходка
Преди тригодишна възраст детето не е в състояние да върви дълго време в една посока. Когато му кажете, че ще се разхождате, то иска или да го носите, или да го возите в количката. Това не означава, че е глезено, мързеливо или инат. Детето не иска да ходи, защото още не е овладяло напълно това умение и бързо се уморява и обезсърчава. Затова не губете време, енергия и нерви напразно да го увещавате. Най-добре е, когато тръгвате на по-дълга разходка, да вземате количката и да возите детето в нея. Успокоявайте се с мисълта, че времето на пъргавия малък пешеходец не е далеч…

Още в Да бъдеш баща

Без сода, момчета

Мъжете, които пият много безалкохолни напитки, рискуват да влошат качеството на спермата си. Проучвания на датски изследователи показват, че семенната течност на тези, които всеки… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo