25 Апр 2005

Трудните първи крачки - Помощ при прохождането

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Проявете търпение – не насилвайте вашето дете да проходи. Ако то вече може да стои изправено, рано или късно, ще направи и първите си крачки. Дайте му време и изчаквайте спокойно.

Помогнете му
Осигурете на детето терен за действие. Когато то прохожда, разместете мебелите така, че мъничето да може да се движи не само в една стая, но безпрепятствено да преминава от едно помещение в друго. “Тапицирайте” с дунапрен или с вата ръбовете на шкафовете и другите мебели.
Сигурно сте се убедили, че на прохождащото човече му доставя голямо удоволствие играта "Ела при мен" – вие го подканяте и в отговор на тази покана то прави няколко самостоятелни крачки, след което се хвърля в прегръдката ви.
Добре е да имате предвид, че в този период детето се учи не само да ходи. То опознава света, научава нови думи, овладява нови знания. Нормално е понякога да предпочита играта пред ходенето. Съобразявайте се с желанията му. Пазете детето от падане, но не му насаждайте прекалени страхове, свързани с инциденти. Възможността да падне може да го уплаши и да охлади задълго желанието му да се опитва да ходи. Затова не заливайте детето с предупреждения и обяснения колко опасности го дебнат – поне в този период.
Ако то изведнъж започне да отказва да ходи, не се безпокойте. Когато е болно, неразположено, уморено, нервно, реакцията му е обяснима и нормална. След няколко дни всичко ще е наред. Ако пък е здраво, вероятно има някаква психологична причина. Постарайте се деликатно да я разгадаете и да помогнете на слънчицето си да я преодолее. Когато детето току-що е проходило, движенията му са твърде некоординирани. То няма нито спирачки, нито кормило. Щом набере скорост, трудно може да спре изведнъж, за да не падне. Липсва му и ловкост бързо да лавира между изпречващите се на пътя му предмети. Когато сте вкъщи, то е в относително безопасна среда, защото пространството му е познато, ограничено и не му дава възможност да набира скорост. В този иначе труден период чудесно място за тренировки са полянките в парка. Бъдете нащрек – винаги дръжте здраво за ръката прохождащото дете, когато се движите по шумни улици и оживени места.

На разходка
Преди тригодишна възраст детето не е в състояние да върви дълго време в една посока. Когато му кажете, че ще се разхождате, то иска или да го носите, или да го возите в количката. Това не означава, че е глезено, мързеливо или инат. Детето не иска да ходи, защото още не е овладяло напълно това умение и бързо се уморява и обезсърчава. Затова не губете време, енергия и нерви напразно да го увещавате. Най-добре е, когато тръгвате на по-дълга разходка, да вземате количката и да возите детето в нея. Успокоявайте се с мисълта, че времето на пъргавия малък пешеходец не е далеч…

Още в Развитие

Първите обувки

С първите стъпки на малкото ви съкровище идва и време за първите обувки. За да направят обаче най-добрия избор на обувки за детето си в… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai