25 Май 2009

Уроци по български

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Има ли нужда бебето ви да ходи на уроци, за да проговори български? Всъщност малчуганите избират сами кога ще кажат първата си дума. Някои са големи бъбривковци и произнасят “ма-ма” още на 7–8-месечна възраст. Други са по-срамежливи и не искат да говорят пред непознати. Статистиката сочи, че на 1 годинка повечето бебета знаят около 10–15 думи и постоянно ги повтарят. Те обаче се затрудняват изключително с по-сложни за произнасяне думи и словосъчетания като “лютеница” или “пощальон”. Ето защо добре е да помогнете на детето си, като организирате домашен курс по български език. Ако то се “учи” успешно, на 2-годишна възраст вече ще знае около 100 думи и ще се справя с 2–3 заучени фрази.
Малчуганът постоянно запомня и се упражнява, вслушвайки се във вашите разговори. Скоро той ще може да направи връзка между думите и предметите наоколо. Предлагаме ви няколко прости правила, които ще улеснят уроците на малкото човече.
Повтаряйте една и съща дума няколко пъти. Ако видите пудел, покажете го на детето и кажете: “Виж, куче!” След време малкото ще се научи да прави разлика между видовете кучета. На първо време за него е важно да разпознава различните животни.
Обяснявайте подробно. Освен да обогати речника си, детето трябва да е наясно със значението на изразите. Обяснявайте за какво служат предметите. Дори и в началото детето да не разбира какво му говорите, то постепенно ще схване смисъла на новите думи.
Използвайте нови словосъчетания в различен контекст. Добре е да повтаряте една и съща дума, употребявайки я в различни ситуации. Докато обличате детето, може да му обясните: “Ще сложим блузката със сините цветя. Сега мушни едната си ръка в ръкавчето. Време е да пъхнем блузката в панталонките...” По този начин то ще възприеме новите думи по-лесно.

Диана Михайлова
педагог

Още в Новини

Остави старото си червило и вземи ново Avon Mark Epic Lip

Остави старото си червило и вземи чисто ново Mark Epic Lip На 28 януари в The Mall и Serdika Center  Avon подарява червило на всяка… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo