25 Май 2009

Уроци по български

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Има ли нужда бебето ви да ходи на уроци, за да проговори български? Всъщност малчуганите избират сами кога ще кажат първата си дума. Някои са големи бъбривковци и произнасят “ма-ма” още на 7–8-месечна възраст. Други са по-срамежливи и не искат да говорят пред непознати. Статистиката сочи, че на 1 годинка повечето бебета знаят около 10–15 думи и постоянно ги повтарят. Те обаче се затрудняват изключително с по-сложни за произнасяне думи и словосъчетания като “лютеница” или “пощальон”. Ето защо добре е да помогнете на детето си, като организирате домашен курс по български език. Ако то се “учи” успешно, на 2-годишна възраст вече ще знае около 100 думи и ще се справя с 2–3 заучени фрази.
Малчуганът постоянно запомня и се упражнява, вслушвайки се във вашите разговори. Скоро той ще може да направи връзка между думите и предметите наоколо. Предлагаме ви няколко прости правила, които ще улеснят уроците на малкото човече.
Повтаряйте една и съща дума няколко пъти. Ако видите пудел, покажете го на детето и кажете: “Виж, куче!” След време малкото ще се научи да прави разлика между видовете кучета. На първо време за него е важно да разпознава различните животни.
Обяснявайте подробно. Освен да обогати речника си, детето трябва да е наясно със значението на изразите. Обяснявайте за какво служат предметите. Дори и в началото детето да не разбира какво му говорите, то постепенно ще схване смисъла на новите думи.
Използвайте нови словосъчетания в различен контекст. Добре е да повтаряте една и съща дума, употребявайки я в различни ситуации. Докато обличате детето, може да му обясните: “Ще сложим блузката със сините цветя. Сега мушни едната си ръка в ръкавчето. Време е да пъхнем блузката в панталонките...” По този начин то ще възприеме новите думи по-лесно.

Диана Михайлова
педагог

Още в Женска консултация

Не всички искат упойка

Кога се поставя епидуралната анестезия? Само 30% от раждащите настояват за упойка. Това са жените, които имат остра нетърпимост към болката. Поставянето на епидурална анестезия… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai