01 Фев 2006

Усмихнато и гукащо - Вашето бебе на два месеца

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

Най-вълнуващият първи месец от живота на вашето бебе е вече зад гърба ви. Сигурно сега се чувствате по-уверена и сте успели да създадете по-твърд режим на детето. Това безспорно улеснява всекидневието ви. Установили сте, че бебето не е толкова крехко и уязвимо. Чрез рева си то с хитрост мобилизира околните (най-вече мама) да изпълняват желанията (и капризите) му.

Колко, кога, какво...
Вторият месец е период на най-бърз растеж. Детето наддава средно с 25 г дневно, а ръстът му се увеличава с около 3 см. Обиколката на главата му нараства с 1.5 см. Този интензивен растеж налага да започнете профилактика на рахита с витамин D2.
Бебето се храни с кърма или с неин заместител. От втория месец между храненията се дава 30 мл плодов сок. С него се внасят ценни соли и витамини. В началото най-подходящи са сокът от моркови или от ябълки. Той се дава винаги прясно приготвен и с лъжичка. Започва се от 1 чаена лъжичка дневно и постепенно се стига до цялото количество.
От двумесечна възраст започва имунизацията с ваксината дифтеткок (ДТК), която осигурява защита срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Инжектира се подкожно в гърба, под долния ъгъл на плешката. Имунизацията е трикратна, през месец, а реимунизацията е преди навършване на 2 години.

Биографични данни
Бебето на два месеца още е със свити крайници, но все по-добре заема и разгъната поза. То обръща главата си на една страна – най-често предпочитаната от него. Сигурно забелязвате, че хаотичните му движения намаляват. Когато обаче движи главата си, може да се появи рефлексът на Моро – то протяга ръцете си навън и нагоре, разперва пръстите си, след което свива ръцете и ги придвижва към тялото (т.нар. стряскане).
Ако хванете детето за ръце и бавно го повдигате нагоре и напред, ръцете му леко се сгъват в лакътните стави. То вдига главата си добре, но в седнала поза тя увисва напред, а при вертикално изправяне леко се поклаща. Детето е по-стабилно. Когато лежи на гръб или по корем, равновесните му реакции се подобряват. Не може да не забележите, че движението му харесва и го успокоява. При упражнения на лицето му грейва усмивка. Бебето на два месеца забелязва и фиксира предмети на разстояние 30–40 см. То ги гледа, докато не бъдат преместени. Детето проследява с поглед предмети и хора, които са му интересни, като движи и главата си в съответната посока. На тази възраст също може да се забележи страбизъм (кривогледство).
Двумесечното бебе реагира на силни дразнители, като плаче, набръчква челото си, намалява активността си или с рефлекса на Моро.
Ръцете на детето все още са свити в юмрук, но не са толкова силно стиснати. То често ги пъха в устата си или пък лапа само палеца си. Ако му подадете дрънкалка, човечето я хваща с разтворени пръсти и не я изпуска. Сигурно с особена радост посрещате новото умение – детето вече издава няколко звука: а, е, о, у. Понякога пред тези гласни поставя и съгласната “х” и произнася “ха”, “хе”, “ехе”... Появява се и прелестното гукане, което още повече издига бебето в ранг човече.
Ако му се усмихвате, детето реагира, като движи мускулите на лицето си. По плача му може да се ориентирате дали е гладно, или е изморено. В първия случай ревът е пронизителен, неутешим, а във втория е жално хлипане. Плачът на здравото дете е силен, дишането му – равномерно. То се успокоява, ако го вземете на ръце или пък чуе гласа ви. Когато околните му говорят и се приближават близко до него, ги гледа с интерес и им се усмихва.

Как да му помогнете

  • Говорете на детето, като го гледате, когато го храните, преобличате, къпете. То не разбира вашите послания, но по тона улавя доброто ви настроение и обичта към него.
  • Назовавайте го по име.
  • Пейте му песнички и му пускайте любимата си музика.
  • Показвайте радостта си, когато ви се усмихва.
  • Не проявявайте нервност при общуване с него. То улавя вашите страхове и това влияе върху поведението му. Ако сте спокойна, уверена и позитивно настроена, бебето също ще е в добро разположение на духа.

 

Още в Традиции и обичаи

Старовремски хороскоп

Дали от суеверие, или по навик, или заради желанието “да се подкупи” съдбата, или от страх, че тя не може да бъде излъгана, от прастари… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai