03 Окт 2013

В очакване на първата дума…

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)
Детето ми проговори! Безспорно всеки родител изпитва голяма радост, когато детето му изрече първата си думичка. Малките бърборковци подаряват усмивки на мама и татко, когато започнат да „ръсят” така забавните си „бисери”. Понякога в желанието си да чуят поне една думичка от устата на малчугана, родителите изпреварват събитията и тогава настъпват големите притеснения, че детето им има говорен проблем. Как се развива езиковата култура на детето през първите 3 години, има ли разлика при момченцата и при момиченцата, кои са възможните говорни нарушения, какво е необходимо да направят родителите и каква е тяхната роля в израстването на детето им? На всички тези въпроси ни отговори Олга Георгиева, езиково-говорен специалист в частен център Логос АБВ имеждународен представител и обучител на AdvancedBrainTechnologiesUSA…

През какви етапи преминава езиковото развитие на детето през първите три години?

В интернет има множество таблици, които дават ясна представа за периодите на детското езиково развитие и много родители вече са запознати с тях. Не всяко дете обаче се развива толкова последователно, както е посочено в таблиците. Ще маркирам няколко важни етапа,през които родителите е добре да бъдат внимателни и при евентуално закъснение на говора да потърсят консултация при езиково-говорен специалист.

През първата година бебето гука и повтаря срички, като по този начин репетира звуците на речта и изпробва гласа си. Повтаряйки ги многократно, то получава обратна връзка чрез слуха и тренира мозъка си да преработва езика. В този период детето „общува” с възрастните, имитира ги и изрича първите си думи. При повторения на сричките „ма-ма”, „ба-ба”, „та-та” детето постепенно ги свързва с мама, баба, татко и просто ги изрича.

8–10-и месец е периодът, в който бебето развива своя усет. През този етап родителите с удоволствие наблюдават как малките им съкровища посочват определени предмети и хора. Този етап дава на детето възможността да споделя и мисли – „Аз виждам куче и искам да споделя с теб”.

18–22-ри месец е най-важният етап от развитието на детето, т.нар. „лексикален взрив”. Той зависи от добрите имитационни умения, стабилния очен контакт, добрите слухови умения и стила на общуване на малчугана. Тук родителите трябва да са особено внимателни по две причини: митовете, че момченцата проговарят по-късно от момиченцата, и сензитивните фази на развитие. През този чувствителен период съзряват нервните връзки и се образуват нови. След като детето започне да употребява думи и те се увеличат до определено количество, то е способно да ги комбинира. На 2-годишна възраст се появяват първите изречения и постепенно речникът му се обогатява.

Има ли разлика в езиково-говорното развитие на момиченцата и на момченцата?

Езикът е една от най-ярките разлики между мъжкия и женския мозък. На жената еволюционно е отредено да учи децата на правоговор, а на мъжа – да осигурява храна на семейството. Момиченцата често проговарят по-рано от момченцата, защото имат по-голям речников запас и използват по-сложни синтактични структури. При момчетата е 2 пъти по-вероятно да възникнат проблеми в езиковата сфера или в четенето, както и 3–4 пъти е по-голяма вероятността да заекват. Момичетата са по-добри на тестовете за вербална памет, правопис и вербална непринуденост. Те произнасят 3 пъти повече думи в минута и говорят по-бързо. Разбира се, това не е общоприето правило за всички деца.

Често родители питат защо до 3–4-годишна възраст голяма част от децата все още не използват буквата „р” или поне не могат да я произнесат?

Много често трудно правим разлика между звуци и букви. Звуците, от гледна точка на физиката, са акустични вълни и имат определени честоти – херци, които децата постепенно научават и възпроизвеждат. Първи от тях са „п”, „б” и „м”, тъй като в почти всички езици използваме думите „мама” и „папа”, които на български език превеждаме като „мама” и „татко”. Честотната характеристика на звука „р” е в средния към високия звуков спектър и се усвоява късно от децата. Освен това този звук е доста сложен като движение на артикулационните органи и изисква практика. Максима е децата до 6-годишна възраст да не го произнасят правилно. Притеснително е, ако в училище детето да не го изрича или го замества с друг в писмената си реч.

Каква е причината или причините някои деца да проговарят по-рано, а други по-късно? Родителите играят ли роля в това?

Зависи какво имаме предвид под думата „проговаряне”. Говоренето при децата не е просто повторение на очакваните от нас думи. Това е изключително честа грешка, която ние родителите правим в желанието си да чуем детската продукция. Децата проговарят, за да поискат храна, внимание, информация, да споделят играта си и т.н. Малчуганите проговарят, когато имат какво да ни кажат, когато ние сме ги стимулирали и сме коментирали техните запитвания, а не когато ги караме да продуцират реч – „кажи какво казва котето/кучето”, „кажи на колко години си”, „какъв звук издава часовникът”... Ако ви помоля да кажете в момента „стол”, за вас необходимо ли е това и искате ли да повторите думата? Децата притежават изключително правилен усет, когато някой ги „изпитва” и когато иска да общува с тях, затова е добре родителите да влизат в ролята на партньори на децата си. Важното е да им показват, че ги разбират, и да им дават достъпна информация в очакван речеви модел. Някои деца се нуждаят от повече репетиции на думите и изреченията, докато други се научават много бързо.

Какви са признаците за проблеми в езиковото развитие?

На първо място проблемите в езиковото развитие се свързват със закъснение в моториката. Притеснителни са забавянията в речта, в игрите с предмети, неразбираемият говор след 3-годишна възраст и т.н. Грешно е да чакате детето само да навакса, както и да търсите оправдания от типа: „дядо му е проговорил късно” или „на съседката детето не говореше изобщо, а сега не спира” и т.н.

Добре ли е да караме детето още на 2–3-годишна възраст да учи думички на чужд език? Това помага ли по някакъв начин, или напротив?

Ако единият родител е чужденец, малчуганът по естествен път учи чужди думи и общува с майка си или татко си. В противен случай трябва да оставим децата сами да изградят системата на един език и след това да започнат изучаването на следващ. Трябва да бъдем много внимателни с ранното учене на чужд език, защото при някои деца е възможно да се провокира заекване. В тази възраст е редно децата да изучават света чрез игри, които спомагат за тяхното развитие и правилно израстване.

Какви са методите или стъпките за преодоляване на евентуални нарушения в говора?

Ако родителите имат съмнения за закъснение на говора,на първо място е необходимо да се направи консултация с логопед. Според потребностите на детето съществуват различни методи за преодоляване на езиково-говорните проблеми. При някои деца е необходимо да се въведе по-структурирана среда и да се обучават чрез конкретен метод, докато при други е важно просто да се наблюдават. В интерес на детето е родителите и специалистите да поддържат добра комуникация.

Някои родители говорят на своите бебета на „бебешки” език, т.е. произнасят думите така, че да звучат по детски. Мненията по темата са много и противоречиви. Каква е вашата гледна точка?

Децата се научават на правилен език, когато общуват с хората около тях. Разбира се, в първите години от живота им това са техните родители, които трябва да предоставят на своите мъничета възможно най-правилните думи, защото те ги имитират непрекъснато.

Можете ли да посочите конкретни действия или игри, с които родителите да помогнат за езиковото развитие на своите деца?

Най-важното е да отделяте достатъчно време за комуникация и игри с децата си. Правете го по най-спонтанния начин, без да мислите как изглежда отстрани. Преди да изберете играчки за детето си, трябва да знаете на какво искате да го научите чрез тях. Ако заложите на играчки, с които вашето дете ще се забавлява, означава, че сте на прав път и то с удоволствие ще се учи от вас. Не е нужно те да са сложни, с прекалено много звуци и цветове. Необходимо е да имат функционален характер и да са реални. От изключително значение е музиката да се въведе в най-ранна детска възраст, защото звукът „тренира” слуховите структури и спомага за добрата преработка на говорните звуци. Музиката притежава същите характеристики като езика, с изключение на семантичната. Затова всички дейности, свързани с ритъм и музика, са като „храна” за детския мозък, която отваря вратите към по-лесно изучаване на чужди езици.

Имате ли статистика или поне наблюдения колко деца идват при вас с подобни проблеми?

Работя с доста сложни и комплексни състояния на детското развитие,  каквито са аутистичният спектър и дислексията. Ако сравня периода, в който започнах работа като логопед, днес броят на децата с подобни проблеми в развитието, например затруднения в преработката на информация чрез сетивата – сензорно интегративни проблеми, е много по-голям.

Как протича една среща на дете с логопед?

Обичайната среща включва трениране на различни сфери от развитието и уменията на детето. Лично аз държа срещата с мъника да е предимно под формата на игра. Ако детето не бъде въведено във всички фази на играта и не ги овладее, не би могло да овладее и символния свят. В терапевтичните сесии с деца следваме определена структура, чрез която създаваме умения у децата да следят времето, да са организирани, да изчакват реда си за определена дейност и т.н. Тези умения са от първостепенно значение детето да се научи на самостоятелно планиране на дейностите от ежедневието си.

Още в Възпитание на детето

Кога си лягат децата

Италия Преди време децата са си лягали в 8 ч. вечерта, веднага след детското предаване за “лека нощ” по телевизията. Днес те често лягат едва… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo