11 Окт 2017

Витамин D при развитието на децата

Публикувана в Развитие
Оценете
(1 глас)

Текст: д-р Мариана Москова, специалист по детски болести, детска ендокринология и болести на обмяната на веществата, практикуващ в ДКЦ 2, Добрич. Осъществява диагностика и лечение на затлъстяване, нарушения на калциево-фосфорната обмяна и заболявания на костите, диабет тип 1 и 2, заболявания на щитовидната жлеза, изоставане в растежа, ускорен растеж и др. Д-р Москова изготвя индивидуални режими на базата на генетичните изследвания на NutriGen с цел превенция на социално значими заболявания, ефективен контрол върху теглото, естрогенен баланс и детоксикация.

Витамин D и неговата роля в развитието на детето. Как да осигурим достатъчен прием, доверявайки се на генома си?

Всяка майка иска детето й да е здраво. Дарява го с любовта на сърцето си. Обгражда го с ласкавите грижи на ръцете си. Осигурява му най-добрите условия за развитие, използвайки последните постижения на науката. Майките от миналото са искали същото. Но множество заболявания са отнемали здравето и живота на децата им, причините за тях са били неизвестни, а лечението – невъзможно. Едно от тези заболявания е бил рахитът. Необходими са били векове, за да се разберат причините и да се открие лечение, докато през 1928 г. Адолф Виндаус открива формулата на търсеното лечебно вещество, наречено „витамин D”. Масовото му приложение довело до значителен спад на рахита.

Витамин D съществува в две неактивни форми – витамин D2 в растенията и витамин D3 в животинските организми. С растителната и животинската храна попада в стомашно-чревния тракт, след това в черния дроб, където се превръща в калцидиол. След това в бъбреците се образува активната форма на витамин D – калцитриол. Важността на витамин D за развитието на децата е свързана с това, че той е главният стимулатор на усвояването на калций и фосфор в червата и на обратното им всмукване в бъбреците, като така стимулира образуването на костната тъкан. Освен това оказва влияние на имунитета, регулирайки броя на циркулиращите в кръвта Т- и В-лимфоцити, потиска възпалението и деленето на туморни клетки. Доказана е връзката между ниското ниво на витамин D и високия риск от развитие на рак, алергия, остеопороза, автоимунни заболявания, остеоартрит, диабет, заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система, туберкулоза и др.

Възможни причини за ниски нива на калций и фосфор са недоносеност, многоплодна бременност, дете с високо тегло при раждането, естествено хранене, късно захранване (след 6-ия месец), захранване с богата на въглехидрати храна (каши), строго вегетарианство с пълно изключване на месните продукти, нарушено усвояване поради заболяване на органите на стомашно-чревния тракт, недостатъчна активност на ферментите или недостиг на витамин D. Индивидуални особености на детето като мургава кожа и наследствени особености на обмяната на витамин D също могат да доведат до нарушения.

Последиците за детето са, че се нарушава сънят му, става раздразнително, плачливо, стряска се при най-малкия шум, поти се много при незначителни усилия и по време на сън. Потта е кисела, дразни кожата, то трие главичката си във възглавницата и косата на тила пада. Урината също е кисела, появява се интертриго. По-късно се оформят изразени костни изменения: уплътнения на ребрата и китките, омекване на черепните кости, деформация на главата, гръбначния стълб, гръдния кош, таза, краката. В резултат на мускулна слабост коремът е отпуснат, ставите са с повишена подвижност, детето изостава в развитието на двигателните навици. Закъснява прорязването на зъбите, нарушава се работата на белите дробове, сърцето, стомашно-чревния тракт, бъбреците. Всичко това пречи на нормалното развитие на детето и трябва своевременно да се лекува.

При съмнение за недостиг на витамин D e необходимо да се изследва нивото му в кръвта. Стойности под 30 nmol/l (12,5 ng/ml) се считат за тежък дефицит, между 30 и 50 nmol/l (12,5–20 ng/ml) – за дефицит, над 50 nmol/l (20 ng/ml) – за достатъчни, над 250 nmol/l (100 ng/ml) – за токсични. Около 90% от дневните нужди се синтезират в кожата при излагане на слънце 15–20 минути дневно. Останалите 10% се набавят с храната. В днешно време престоят ни на открито обикновено е недостатъчен, а употребата на козметични продукти със слънцезащитни фактори – широко разпространена. Това води до хиповитаминоза D. Необходим е допълнителен прием на витамин D, а дозата се определя от лекар. Но ефектът зависи не само от приетото количество, а и от гените на всеки индивид.

Днес знаем, че витамин D не е витамин, а хормон. Витамините непосредствено участват в биохимични реакции, а хормоните „заповядват” на клетките какви процеси да извършат. Тъй като витамин D е хормон, той осъществява действието си, като се свързва с особен белтък – т.нар. витамин D-рецептор (VDR). Генът, кодиращ този рецептор, отговаря за около 70% от общото влияние на гените върху костната плътност и до голяма степен определя персоналните възможности на човешкия организъм, свързани с усвояването на витамин D. Големи „повреди” в този ген водят до възникването на заболявания, напр. витамин-D резистентен рахит. Но съществуват и малки индивидуални вариации на гена – полиморфизми. Такива вариации възникват често в популацията и имат определен биологичен ефект. Например при един от вариантите има завишен риск от костно заболяване поради склонност към по-слабо усвояване на калций, повишена костна загуба и остеопороза, особено при нисък прием на калций. Други вариации играят важна роля по отношение на спортното представяне: по-малка мускулна сила, по-високи нива на глюкоза и инсулин на гладно, понижена костна минерална плътност.

Превенция на костни заболявания може да се извърши чрез информация за генома на детето и съобразяване на неговото хранене и прием на калций и витамин D спрямо индивидуалните му генетични нужди. В България вече са достъпни генетични изследвания в сферата на нутригеномиката и нутригенетиката, които включват гена VDR и са надежден инструмент, на базата на който може да се състави персонализиран режим на хранене и лечение. Установяването на особеностите на метаболизма на калций и витамин D позволява определяне на адекватните им количества при прием, както и съобразяване на физическата активност с напредване на възрастта. Изследват се също и гени, свързани с метаболизма на други вещества, с реакцията към храни и контрола на теглото, детоксикацията, оксидативния стрес, възпалението, както и с инсулиновата резистентност, с някои спортни постижения, проблеми в менопаузата и съня и др. Това е още един начин за вземане на информирани решения относно здравето на детето, за минимизиране риска от отключване на заболяване с генетична предразположеност, за намаляване риска от усложнения, както и с негативните ефекти от вече отключено заболяване.

Гените определят възможностите. Действията определят резултата.

Още в Женска консултация

При разширени вени редувайте почивка с движение

„Разширените вени са не само козметичен проблем. При напреднала бременност могат да доведат до усложнения, които са опасни за живота на майката и на плода“,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
infl
Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
sh