26 Ное 2004

Води ме инстинктът - Съществува ли наистина нещо като инстинкт, който ви подсказва как да се отнасяте с детето си?

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

В живота на майката (и на бащата) има хубави моменти. Има и по-малко хубави. Често те следват един след друг. Ето че на детската площадка едногодишното синче загубва закратко от погледа си мама, тича в паника наоколо, чува я да го вика, намира я и се хвърля в обятията й със сърцераздирателния възглас: "Мама-а-а-а.” И това ако не е върхът на блаженството!
Тригодишното братче наблюдава отстрани, приближава с ангелски невинна физиономия и изсипва пълна кофичка с пясък върху главата на малкия. Как бихте постъпили?
Ето една от ситуациите, които повишават адреналина Ви, предизвикват агресивност, възмущение, гняв и не дават възможност за размисъл. В такива случаи действията се ръководят от импулс, подаден от лимбичната система – зона в мозъка, върху която разумът няма влияние.
Много родители признават, че в такива случаи се ръководят от инстинкта си, който им подсказва как да постъпят. Действително при общуването с бебето много неща автоматично се извършват правилно
Известно е, че за доброто общуване особена роля имат някои вродени начини на поведение. Ето два примера:

 • През първите седмици от живота си бебето вижда ясно на разстояние само около 30–40 см. За да общува с него, усетът на майката я ръководи да го държи точно на такова разстояние от лицето си.
 • Бебетата обичат високите чуруликащи звуци. Родителският инстинкт безпогрешно подсказва да не се ръмжи на малкото, а да му се говори гальовно, за да усети колко е обичано.
 • И децата са програмирани в някои отношения – например да възприемат опита на околните, преди да постъпят по един или друг начин. Когато едногодишният малчуган се захваща с нещо непознато, той първо въпросително поглежда към възрастните наоколо и очаква тяхната реакция. Това изчаквателно поведение се проявява и в отношенията с другите деца. Типичен пример: момче на 1 ½ год. се опитва да събори на пода малко по-голямо дете. След няколко секунди нападателят спира, за да види реакцията на околните. Ако тя е индиферентна, той продължава агресията си и поваля другото дете.
  По този начин децата изпробват границите на позволеното и очакват забележки от родителите. Ако не ги получат, те загубват ориентирите, после престават да ги търсят, а направо блъскат и повалят други деца, когато това им се прииска.
  Този пример показва колко силно детето се нуждае от направляващата родителска ръка и колко погрешно е да се оставят малките сами на себе си с надеждата, че някой ден самостоятелно ще открият правилата на играта. Примерът сочи още, че вродената програма при децата може да бъде "изтрита" ако не намери правилния отзвук от страна на родителите.
  И все пак как може да се отсъди чий инстинкт при възпитанието е по-правилен? Очевидно малка част от подсъзнанието е генетично програмирана, останалата се моделира от опита – от преживяното, усетеното, наученото. Най-същественото от натрупания опит се складира в определена зона на мозъка (лимбичната система) и влияе върху чувствата и действията. Затова, ръководени от интуицията си, при една и съща ситуация различните хора реагират по различен начин. Голямо влияние при общуването с децата оказва преживяното в детството от родителите им Това е очевидно, особено по отношение на потупването на малките. Родители, които като деца не са били наказвани по този начин, много рядко прибягват до боя като възпитателно средство. Това не означава, че в обратния случай те автоматично си служат с шамари. Но обикновено на мама и на татко им е по-трудно да приложат на практика друг модел на възпитание от онзи, на който са били подложени в детството си.
  Инстинктът принуждава родителите да действат, преди да са премислили реакцията си. В случая с изсипаната кофичка пясък върху главата на по-малкото братче сигурно има не една и две възможности за реагиране. Дали обаче всичките биха били разумни и полезни от гледна точка на възпитанието? И какви спирачки за импулсите могат да се препоръчат? Това ще Ви подскаже отново инстинктът. Защо да не приложите опита на някои майки – в такива ситуации да се отстраните и да преброите до 50, или да поемете дълбоко въздух и да вземете детето на ръце? Просто опитайте...

 

Още в Мнението на специалиста

Пъпчето пада около 5-ия ден

Притеснявам се как трябва да се грижа за пъпчето на бебето през първите дни, след като ни изпишат от болницата. Какво трябва да имам под… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo