25 Юли 2011

Вторият месец

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)

През втория месец бебето продължава да расте много интензивно. Наддава средно по 25 г дневно, а ръстът му се увеличава с около 3 см за месец. Обиколката на главата му нараства с 1.5 см. 

Какво може
На тази възраст то още е със свити крайници, но вече може да заема и разгъната поза. То обръща главата си на една страна. Хаотичните движения са по-редки.
Ако хванете детето за ръце и бавно го повдигате нагоре и напред, ръцете му леко се сгъват в лакътните стави. То вдига главата си добре, но в седнала поза тя се килва напред, а при вертикално изправяне леко се поклаща. Движението му харесва и го успокоява. Сложено по корем, то задържа главата си вдигната за кратко време.
Бебето забелязва и фиксира предмети на разстояние 30–40 см. С поглед може да проследява предмети и хора, като движи и главата си в съответната посока. Все още може да се забележи кривогледство.  
Ръцете на бебето са свити в юмрук, но не са толкова силно стиснати. То често ги пъха в устата си или пък лапа само палеца си. Детето ви вече издава няколко звука: а, е, о, у. Понякога пред тези гласни поставя и съгласната “х” и произнася “ха”, “хе”, “ехе”... Появява се и гукане.
Ако се усмихвате на бебето, то реагира, като движи мускулите на лицето си. Когато е гладно, ревът му е пронизителен, неутешим, а когато е уморено – жално хлипа. Плачът на здравото дете е силен, дишането му – равномерно. То се успокоява, ако го вземете на ръце или пък чуе гласа ви.

Как да му помагате

  Говорете му, като го гледате, когато го храните, преобличате, къпете. То не разбира вашите думи, но по тона улавя обичта ви към него. 
 Назовавайте го по име.
 Пейте му песнички и му пускайте любимата си музика. То я помни от времето, когато е било в корема ви.
 Изразявайте радостта си, когато ви се усмихва.
 Колкото и да сте уморена, не проявявайте нервност при общуване с него. Ако сте спокойна, уверена и позитивно настроена, бебето също ще е спокойно и бодро.
 Правете му масаж.

Още в Новини

Включи се в конкурса "НА ПИКНИК“ и спечели 5-дневно приключение за цялото семейство в Green Life Ski & SPA Resort в Банско

Лятото е в разгара си! Басейни, плажове, СПА-уикенди...  Хрумват ли ви още идеи за приятна почивка? Ние от списание „9 месеца” имаме предложение – включете… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai