29 Ян 2013

Защо се прозяваме?

Публикувана в Развитие
Оценете
(0 гласа)
Кърмачетата се нуждаят от много сън, затова често са уморени и се прозяват много. Звучи логично, но това не е единствената причина. Бебешката прозявка е толкова умилителна и сладка! Когато мъничката уста изведнъж се отвори широко, нослето се набръчка и от гърлото току се отронва гъргорещ звук. Прозявката е сладка, но и силно заразителна. Веднага и на мама й се приисква да разтвори широко уста. Въпреки че в подобни случаи ние, възрастните, не предизвикваме умиление, а дори етикетът призовава да поставяме ръка пред устата си. Малко успокоение – оказва се, че „колективно”" прозяващите се са особено симпатични. Американски психолози установяват, че тези, които не се заразяват от прозявките на околните, са лишени от способността да бъдат съпричастни, да съчувстват. И обратно, който „прихваща” нечие прозяване, е в състояние добре да разбира другите. Това подкрепя съществуващата научна теория за прозяването, според която то е социален сигнал. При нашите прародители неговата задача е била да синхронизира вътре в колектива ритъма на съня и бодърстването, за да могат всички да лягат едновременно да спят и после отново да са будни и готови за лов и за осигуряване на прехраната. Според специалистите умението да се прозяваш се тренира от много рано. Още през 11-ата седмица на бременността на ултразвуковия апарат може да се наблюдава как бебето в корема се прозява. В този ранен период актът обаче още няма социална сигнална функция. Неродените се прозяват, за да освободят дробовете си от случайно попаднали частици и секрети и по този начин предпазват дихателните пътища от преждевременно и вредно разширяване.

Още в Споделено

Наградата от миналия брой спечели баба Таня от Сливен

Напук на предразсъдъци и суеверия за мен и моите две дъщери числото 13 е щастливо. На 13 септември преди пет години се роди първата ми… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл