11 Дек 2017

  Вирусни диарии в кърмаческа и ранна детска възраст

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (0 гласа)

  Вирусните диарии в ранна детска възраст са сериозен здравен проблем, особено при деца с нисък социален статус и съпътстващи хронични заболявания. Причинители са разнообразна група вируси – ротавируси, коронавируси, ентеровируси, аденовируси. Инфектирането на децата е основно по фекално-орален път чрез замърсена храна, вода, ръце, играчки.

  Вирусните диарии се характеризират с внезапно начало и бързо развитие на клиничните симптоми, както и със засягане на повече от едно дете в семейството или в детското заведение. Клинично протичат с диариен синдром – 3 или повече изхождания дневно на фекални маси с променена консистенция, мирис и цвят. Често се появяват гадене, повръщане, повишаване на телесната температура. В тежки случаи и в зависимост от причинителя на диарията може да се засегне централната нервна система или да настъпи обезводняване.

  Обикновено вирусните диарии са самоограничаващи се и бързопреходни. Най-важно е при такава инфекция родителят да наблюдава стриктно детето за признаци на дехидратация (обезводняване). Детето не е дехидратирано, ако очната и устната лигавица са влажни, ако е спокойно и приема течности. При образуване на кожна гънка тя бързо се изглажда. Признаци на настъпваща дехидратация са сухи очи и лигавици, напукани устни, детето приема жадно течности или изобщо отказва да ги приема, отпуснато е и е без тонус. При кърмачета задължително трябва да се наблюдава фонтанелата за промени във формата и напрегнатостта й. Вирусите, които причиняват диарии при деца, могат да засегнат и други органи и системи. С диариен синдром могат да започнат и други инфекциозни и неинфекциозни заболявания – бронхопневмонии, уроинфекции и други.

  В домашни условия се лекуват деца с лек до умерен диариен синдром – до 5 неоформени изхождания дневно, субфебрилна температура до 38 градуса, леко изразени коремни болки, гадене и няколкократно повръщане. За да се постави правилна етиологична диагноза и да се назначи съответно адекватно лечение, се препоръчва изследване на фекална проба за патогенна чревна флора, за рота- и аденовируси, както и морфологично изследване за чревни паразити. Лечението е основно чрез рехидратиране с течности и диетичен режим. Обикновено тези инфекции са самоограничаващи се и преминават за около седмица. В болнично заведение се лекуват всички деца с тежък диариен синдром – над 6 неоформени изхождания дневно, висока температура, изразено обезводняване, наличие на кръв в изпражненията, както и при продължителност на диарийния синдром над 15 дни (персистираща диария). При наличие на кръв във фекалните маси най-вероятно диарията не е с вирусна, а с бактериална генеза.

  Към настоящия момент диарийните заболявания в световен мащаб предизвикват 12% от смъртните случаи в детска възраст и са на второ място след респираторните заболявания. Профилактиката се състои в спазване на стриктни хигиенни норми при новородени и малки деца и по желание на родителите – прилагане на ваксини срещу ротавируси.

  Д-р Десислава Велчева , вирусолог, Лаборатория ЦибаЛаб

  Още в Любопитно

  Не е като на екрана

  Раждането наближава, чантата за болницата е готова, съпругата ви е все по-нервна... Големият финал на тази безкрайна бременност вече се вижда и след дълго обмисляне… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh