29 Май 2019

  Заедно от първия миг

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (1 глас)

  9 месеца трепетно очакване, страхове и планове за раждането на новия живот. Може би един от най-вълнуващите моменти в живота на новата майка ще остане мигът, когато за първи път ще прегърне своето бебе. В първите часове след раждането и майката, и бебето започват дълъг път на трансформация и адаптация: организмът на бебето трябва да се настрои към самостоятелен живот и оцеляване, а майката е подложена не само на следродилните физиологични процеси, но и на емоционалните промени, настъпващи след раждането. Тези първи дни са ключови не само за установяването на здрава връзка между майката и бебето и за регулирането на хормоналните промени в организма на майката, но и за изграждането на една компетентна и уверена майка, готова да поеме грижите за своето бебе.

  Вродените неврологични и хормонални взаимодействия между новороденото и майката са сред най-силните в природата. След раждането хормоналната система и мозъчните синапси на бебето започват да се координират и изграждат в зависимост от моментните взаимоотношения и жизнена необходимост. Ненужните мозъчни рецептори и невронни пътища постепенно се ликвидират, докато тези, които са подходящи за дадена среда, се увеличават – стресът при бебетата например, системно оставяни да плачат дълго време, може да доведе до промяна в гените, контролиращи имунната система. Ето защо е толкова важно майката и бебето да останат заедно след раждането.

  Предимства за бебето

  Бебето има нужда от близостта на майчиното тяло не само за да поддържа своята собствена телесна температура, но и за да стимулира производството на кърма. Фактът, че кърменето е от огромно значение за здравето на бебето, е неоспорим, малко известен обаче е фактът, че по време на кърмене се отделят 19 различни стомашно-чревни хормона, включително инсулин, cholecystokinin и гастрин. Пет от тези хормони стимулират растежа на чревните въси у новороденото и като резултат с всяко хранене се увеличава чревната площ за усвояване на хранителните вещества. Точно затова през първите 3–4 дни бебето ще търси почти постоянен контакт с майка си. Прекият контакт с кожата на майката осигурява така необходимата за новороденото сигурност, намалява стреса и спомага за успешното първо кърмене и регулиране на кръвната захар, особено през първите 48 часа след раждането. От огромно значение е бебето да има достъп до майката, когато то има нужда, така то има възможност да изгради рефлексите, необходими за „разговорите” с мама в следващите месеци. Бебетата, които след раждане остават на грижите на майките си, са много по-спокойни, спят повече и плачат по-малко просто защото нуждите им се задоволяват веднага и страхът от изоставяне не съществува.

  Различни изследвания доказват, че рисковете от неонатологична жълтеница или загуба на тегло (в първите дни след раждането) са много по-малки при бебетата, които са в постоянен контакт с майката, отколкото при бебетата, обгрижвани в детски отделения. Макар отдавна да е известно, че новороденото получава окситоцин чрез кърмата, в допълнение на този, произведен от неговия организъм, вече е доказано, че дори и при изкуствено хранените бебета количеството на този хормон е по-голямо, ако бебето е хранено от майката, отколкото когато е хранено от акушерката.

  Съвсем не маловажен е и фактът, че „колонизирани” с бактерии от майчиното тяло, бебетата се справят много по-добре с нестерилната извънболнична среда, отколкото тези, обгрижвани в стерилни детски отделения.

  Предимства за майката

  Необходимостта от постоянен контакт с бебето е също толкова важна и за майката. Връзката майка-бебе започва да се изгражда още преди раждането, но първите няколко дни след раждането са решаващи за усвояването на новите инстинкти, усещания и реакции.

  Често се спори дали и как майката може да си почине, ако бебето е постоянно при нея? Всъщност колкото повече контакт има майката с бебето, толкова повече се увеличава производството на окситоцин, а впоследствие и на ендорфини. Тези хормони помагат майката да се чувства спокойна, повишават температурата на тялото, осигуряват така необходимите моменти на „отпуснатост и лек сън” и ускоряват възстановителните процеси след раждането. Окситоцинът, известен още като хормона на любовта, е в основата на изграждането на обвързаност не само между майката и бебето, но и между бебето и родителите. Повишен от високите нива на естрогена по време на бременността, броят на окситоцин рецепторите в мозъка на бъдещата майка се умножава драстично към края на 9-те месеца. Това я прави силно чувствителна към наличието на окситоцин, което от своя страна изгражда и насърчава майчиния инстинкт и поведение веднага след раждането. От друга страна, майките, които по една или друга причина са били разделени от бебетата си, са много по-нервни и неспокойни, което от своя страна води до повишаване на адреналина и потиснатостта. Следродилна депресия се наблюдава много по-често при майки, разделени от своите бебета, отколкото при майки, поели грижите за мъниците си още от първия ден.

  Не трябва да се забравя, че връзката майка-новородено веднага рефлектира и върху връзката баща-новородено. Изследвания доказват, че при бащи, прекарващи значително време с новороденото, окситоцинът и вазопресинът са в значително завишени количества. И двата хормона насърчават активирането на мозъка на бащата към бащино поведение, намаляват стреса и агресивността и спомагат за по-лесната адаптация към ролята на родител.

  Редица изследвания за Световната здравна организация доказват, че здравата връзка майка-бебе осигурява не само сигурни защитни механизми срещу редица заболявания, стимулира имунитета, но и има голямо значение за повишаването на коефициента на интелигентност на бъдещото дете. Прегръдките, целувките и контактът с майчиното тяло са не просто механичен акт, те провокират сложни физиологични процеси, които впоследствие оформят не само съзнанието и нервната система, но и цялостното ни поведение.

  Една от големите инициативи на UNICEF се фокусира именно върху това – майката и бебето да останат заедно още от момента на раждането, напомняйки, че майчините инстинкти трябва не само да се пазят, но и да се подкрепят.

  Teкст: Гергана Николова, акушерка, магистър, клиничен риск-мениджър за Hillingdon Hospitals NHS Foundation Trust, Лондон, част от екипа на Здравно министерство, разработващ план за подобряване майчиното здравеопазване във Великобритания, почетен член на Кралския акушерски съюз, сътрудник в Управителния съвет на Университета на Западен Лондон.

  Още в Новини

  Този петък в С "9 месеца" на училище - всичко за безпроблемното раждане

  Всяка бъдеща майка е слушала от приятелки и познати страшни истории за раждането - колко е продължително, колко е болезнено, какви жестоки процедури са приложили… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh