01 Фев 2018

Захранване на бебето

Публикувана в Бебе
Оценете
(1 глас)

Така ли се прави храната? Достатъчно ли е? Защо не иска да яде? Кога трябва да се въвеждат различните групи храни? Все трудни въпроси. В момента има много и различни начини да се захрани бебе, у нас няма единна стратегия за това. Често родителите се оказват объркани от противоречивата информация за:

  • времето за започване – от 2–3 мес. до след 1 год.;
  • начина на предлагане – сок, пасирана храна, достатъчно големи парчета храна, които бебето само държи, микродози, които дават родителите, и др.;
  • и не на последно място вида храна – зеленчуци, плодове, зърнени.

Разбира се, най-важно е храната на бебето да отговаря на енергийните и нутриентните му нужди, а не просто да го засища. Тя има функцията и на „тренажор“ за развиващите се лицево-челюстни структури – детето стимулира растежа им, докато яде. Затова и начинът на предлагане на храната и времето, в което се дава, са важен фактор от анатомична и функционална гледна точка, а също и за бъдещите хранителни навици на детето. Запазването на даден механизъм на хранене по-дълго от необходимото време може да доведе до трайни последици за говорните му умения и социалните контакти.

0–6 мес.: СЗО и международните педиатрични организации препоръчват през първите 4­–6 мес. бебето да бъде изключително кърмено или ако това не е възможно, хранено с мляко за кърмачета. В кърмата присъства всичко необходимо, за да бъде единственият източник на енергия и градивни вещества през първите месеци от живота му. Освен всички хранителни и имунологични ползи, кърменето стимулира правилната функция на мускулите на устата и лицето на бебето. Бебетата се раждат естествено с по-малка долна челюст. По време на кърмене специфичните сукателни движения на езика „избутват“ челюстта напред и стимулират съразмерното й нарастване.

На изкуствено хранените бебета трябва да бъдат избирани биберони, осигуряващи в най-пълна степен правилна позиция и движение на устните и езика по време на хранене. Биберонът трябва да е с адекватен размер и изтичащото мляко да не се излива в гърлото на бебето. Това би карало бебето само да преглъща рефлекторно, а не да засуква, а е важно бебето да има ритъм на сучене – засукване, преглъщане, дишане, който се променя с порастването му.

В този период са активни много от примитивните рефлекси, необходими за оцеляването на бебето: сукателен рефлекс, активен още преди раждането и запазващ се до 4–6 мес.; рефлекс на търсене, който помага на бебето да намери зърното на гърдата; рефлекс на избутване на езика, имащ повече защитна функция; за рефлекса на повръщане важи същото. Новороденото диша през носа, за да може да суче.

Въпреки че в този период то се храни с течна храна, започва да се подготвя за твърдата. Постепенно започва да затваря по-плътно устните си около гърдата/биберона, което след 4 мес. става волево. По това време започва да отваря уста при поднасяне на лъжица и ако му се предостави пюрирана храна, може да я изсуче. До този момент движенията на езика са били напред/назад, през 4–6-ия мес. се появяват движения горе/долу. На тази възраст бебето може да се дави от нови текстури, но пък започват да се появяват и движения на челюстта нагоре-надолу, наричани „мачкане на храната“ (6 мес.). Консистенцията на първата храна, давана с лъжица, е гладка и по-рядка.

6 мес.: Около тази възраст се препоръчва да се предложи на бебето първата твърда храна. То вече може да сяда с подкрепа, да извършва целенасочени движения с ръцете си и да слага в устата, любопитно е към всичко ново и т.н. Новата храна има опознавателна функция и бебето не трябва да се пришпорва бързо да приема, за да не се заместват цели хранения. До края на първата година млякото е основният вид храна на бебето, другите видове са само допълнение. Рефлексите започват да угасват и бебето не избутва с език храната от устата си, горната устна започва да участва в придвижването на храната от лъжицата. Започват по-зрелите движения на челюстта, помагащи изграждането на модел на дъвчене, доближаващ се до този на възрастните, който ще се усъвършенства през следващите месеци (7–8 мес.).

8–10 мес.: Бебето може да яде храна на малки парчета, без да се дави. Първоначално гладките храни започват да се обогатяват не само като комбинации от вкусове, но и от текстури и плътност. Дъвче меки храни, като по-голямо количество остава в устата. Успява да затвори устните около лъжицата и докато пие от чаша, захапва чашата за стабилност. След 10 мес. затваря устата при преглъщане и все още може да се дави от нови текстури. Може да поднася храна към устата си, харесва му да играе с лъжицата.

12 мес.: Може да приема течности предимно от чаша, с малка подкрепа от езика, готово е да пие от сламка. Приема намачкани храни и такива с видими парчета, които могат да се отделят от тези, които изискват повече дъвчене; дъвче ритмично. Може да отхапва и дъвче бисквита и твърда храна. Езикът придвижва храната до дъвкателната повърхност на зъбите, може да премества храна от едната към другата страна на устата. Бебето опитва да се храни само с лъжица.

 

Текст: Милена Наумова и Петя Йорданова са създателите на Център за детско развитие „Ние, децата”. Двете дами са лектори на най-голямото събитие за настоящи и бъдещи семейства – „Академия за родители”, и подкрепят каузата на форума да предостави на всички бъдещи и настоящи родители обективна информация и реални знания за здравето, образованието и възпитанието на децата, както и увереност, че могат да се справят с едно от най-големите предизвикателства в живота.

Още в Свободно време

Бебешка лятна фиеста

Слънце, добро настроение и зеленина. За какво още може да мечтаете?! Пролетта и лятото са най-подходящите сезони за разходка. Бебето обожава да е навън. Така… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo