28 Ное 2006

Капризен апетит

Публикувана в Захранване
Оценете
(0 гласа)

В животинския свят инстинктът за хранене е основен за оцеляване, а размножителният – за продължаване на рода. Сукателният и гълтателният рефлекс са най-важните вродени рефлекси и при човека. Ако те липсват, това говори за тежко увреждане на организма.
Сложено на гърдата, здравото новороденото засуква. Няма новородени с лош апетит, защото генетичният им код е програмиран така, че те знаят – трябва да ядат, за да оцелеят! Има по-мързеливи и по-лакоми. Но най-вече има не добре подготвени за кърменето гърди на майката, дохранване с шише, нежелание за кърмене. Така не от капризен апетит новороденото не иска да суче, а защото търси “по-мекото на хляба”, т.е. шишето, от което млякото тече, без да се полагат особени усилия.
Важен етап при оформяне на хранителните навици на кърмачето е захранването му
Консултантите по кърмене препоръчват то да стане, когато детето е готово за това, което означава да проявява интерес към нова храна. Такова захранване се нарича педагогическо, защото основната цел не е детето да се нахрани, а то да се запознае с новата храна, да се научи да дъвче, да разбере, че храната не идва само от гърдата на мама. Към 6-месечна възраст бебетата започват да проявяват интерес към съдържанието на чинията на мама и се опитват да го пробват. Такова поведение се нарича активен интерес към храната. Този интерес показва, че детето е готово да се запознава с нови вкусове. Когато обаче не желае да приеме дадена храна, не го насилвайте. Оставете я, заместете я с друга и след няколко дни отново опитайте. Принудата при храненето има отрицателен ефект. И при децата важи приказката: “Забраненият плод е най-сладък”.
Малкото дете обича да се храни само, като подражава на мама. Стимулирайте това негово желание, за да засилвате интереса към храната. Тримесечното бебе може вече да поддържа шишето с храна или гърдата на мама. На петмесечна възраст детето умело насочва биберона към устата си. На 4–5 месеца може да започне храненето с лъжичка, на 7–8 месеца – пиенето с чашка, на 9–10 месеца то умее да държи добре коричка хляб в ръката си, да държи чаша и да пие от нея. Но докъм 1 ½ год. детето все още се храни с помощта на възрастен. Ако то се умори да яде и изгуби интерес, трябва да се отстрани от масата.
Друг важен момент в оформянето на апетита е отбиването на детето “Гледайте детето, а не календара”, гласи съвременният девиз. Отбиването да става, когато то е готово за това, а не защото е навършило определена възраст. Когато целта на отбиването е детето да се приучи на друга храна, има два варианта – или то да приеме новата храна или да стане злоядо. Някои сигнали могат да ви покажат дали е готово за отбиване.
Постепенно то започва да суче по-малко през деня. При плач почти не се нуждае от утеха чрез сучене. Ако иска да суче през деня и му предложите да почака и отвлечете вниманието му, то дълго не се сеща за желанието си. Заспива безпроблемно и в отсъствие на мама. През нощта суче рядко или изобщо не суче, а сутрин при събуждане лесно му се отвлича вниманието.
Неправилният хранителен режим е една от основните причини за капризния апетит. Вкусовите предпочитания се развиват още през първите години от живота, затова предлагайте на детето си разнообразно меню, много плодове и зеленчуци.
Безразборното хранене, даването на лакомства по всяко време ще доведат до липса на интерес към основните хранения и нежелание детето да се храни на маса. Грешка е, ако десертът се превърне в основния стимул, поради който детето сяда да обядва, вечеря...
Децата лесно се поддават на внушения и пред тях не бива да се коментират хранителните им навици. Изказвания от рода:
“Моята дъщеря не яде мляко с ориз” или “не обича сирене” имат лошо въздействие. По този начин отказът от една или от друга храна, породен от неразположение или каприз, само ще се затвърди.
И не на последно място – поощрявайте детето си, хвалете го. Децата обичат да виждат родителите си доволни от тях.

Още в Новини

Бременна жена с животозастрашаваща аритмия беше спасена

Пациентката на 36 години с опасна камерна тахикардия премина през сложна и много рядкоизпълнявана по света интервенция и беше спасена от електрофизиолозите в УМБАЛ Сити… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo