28 Авг 2018

  Кърмене и захранване

  Публикувана в Захранване
  Оценете
  (0 гласа)

  Текст: Яна Данаилова

  Казват, че децата са дар от Бога и благословия. Несъмнено огромна радост и щастие е да станем родители, но не по-малка и непозната е отговорността, която сякаш се „стоварва” изведнъж върху плещите ни. За разлика от повечето животни, човешкото бебе не е в състояние да се грижи само за себе си до навършване на пълнолетие съгласно действащото в България законодателство. Цялата отговорност лежи на нас, родителите. Но същевременно първата година от живота на детето е изключително значима не само за физическото му развитие, да не забравяме, че само за една година бебето средно утроява своето тегло и се издължава с почти 50%. Човек не преминава през друго подобно динамично развитие до края на живота си.

  Но не само физиката е важна и съществена през първата година от живота на детето. Детето опознава света, научава майчиния си език, учи се да общува, опознава човешките отношения и правила и най-вече учи се да получава и дава любов. Всички ние се раждаме с изконната, първичната си нужда от обич, нежност и грижа и никога през живота си не преодоляваме тази си нужда.

  Аз дълбоко вярвам, че всеки родител отдава своята енергия и любов в отглеждането на своите деца, но също така, опитът ме научи, че в училище и в университета може да ни преподават всичко, но не и това как да бъдем родители и как да отгледаме здрави, будни, интелигентни, щастливи, успешни и обичащи себе си и живота деца. И тъй като не можем да бъдем щастливи, без да сме здрави, а здравето започва в храносмилателния тракт, бих искала да обърна малко внимание на деликатната тема кога е добре да захраним детето си през първата година от неговия живот.

  Кога е добре да захраним детето

  Повечето световнопризнати и реномирани здравни институции препоръчват изключителното хранене само и единствено с кърма поне до 6-месечна възраст на детето.

  Трябва да признаем, че темата за захранването на бебетата е актуална през последните 50–60 години, и то предимно в развитите общества и семействата със среден към висок доход.

  Дали обаче в търсене на здравето не изгубихме последното? Дали бумът на алергии, все по-високият процент на затлъстяване сред децата и ежегодните грипни ваканции не са свидетелство именно за това, че сме поели по грешен път?

  Къде бъркаме?

  За жалост, все още има педиатри в България, които препоръчват захранване на кърмачето към 4-месечна възраст, а някои даже все още съветват включване на прясно изцедени сокове на 2-месечна възраст, въпреки съвременните тенденции в захранването на бебето.

  Какви рискове крие ранното захранване и защо аз лично не бих ви го препоръчала?

  Ако въведете твърди храни в менюто на вашето дете, преди неговата храносмилателна системата да е готова да се справи с тях, те със сигурност няма да бъдат добре храносмилани и усвоени и могат да причинят неприятни реакции (колики, газове, запек и т.н.). Разграждането на мазнините, белтъчините и сложните въглехидрати е непълноценно в ранната детска възраст, тъй като малкото човече все още не синтезира нужните за ефективния храносмилателен процес ензими.

  Добрата новина е, че кърмата съдържа именно тези ензими, които подпомагат ефективното храносмилане, и продължителното кърмене на детето:

  • ще повиши имунната система на детето;
  • ще го предпазва от вируси и инфекции;
  • според някои изследвания кърмата дори повишава коефициента на интелигентност на децата;
  • ще предпази вас от развитие на рак на гърдата;
  • ще понижи риска от развитие на алергии.

  Но също така продължителното кърмене ще подпомогне развитието на пълноценна и ефективна храносмилателна система у вашето бебе.

  Освен това добре е да помним, че от раждането си до някъде между четири и шест месеца бебетата притежават тъй нареченото „отворено черво". Това означава, че пространствата между клетките на тънките черва лесно ще позволят на непокътнатите макромолекули, недобре обработени хранителни остатъци, включително цели протеини и патогени, да преминат директно в кръвния поток.

  От една страна, тази физиологична особеност е чудесна за кърменото бебе, тъй като позволява полезните антитела в кърмата да преминават по-лесно и директно в кръвообращението на бебето, но ако захраним бебето преди навършване на 6 месеца и преди зрелостта на неговата храносмилателна система, това би позволило на неразградените и неусвоени протеини и други хранителни остатъци също да преминат директно в кръвопотока и да станат причина за възникване на алергии, отслабен имунитет и други по-сериозни реакции.

  По време на първите 4–6 месеца на бебето, докато червата са все още „отворени", антителата (sIgA) от кърмата покриват храносмилателния тракт на бебето и осигуряват пасивен имунитет, намалявайки вероятността от заболяване и алергични реакции преди окончателното оформяне на храносмилателната система. Бебето започва да произвежда тези антитела само на около 6 месеца, по времето, когато именно физиологично и неговите черва се „затварят”.

  Ето защо кърмените деца са по-здрави, но не само това. Когато бебето е разстроено, болно, уплашено, вие разполагате с най-ефективния начин да го утешите. Често болното дете ще приеме майчиното мляко дори когато отказва други храни. Кърменето е свещена връзка между вас и вашето дете. Да не забравяме, че производството на кърма е свързано с висок разход на енергия и калории, като за целта се ползват резервите от натрупаните мазнини по време на бременността и по този начин се подпомага естествената загуба на излишна телесна маса и възстановяването на нормалното тегло на майката.

  Кърменето осигурява близостта, сигурността и стабилността в периода на най-бърз растеж и развитие на вашето дете!  Не лишавайте себе си и детето си от най-висшата проява на обич, нежност и грижа и се насладете на вълшебството да бъдете извор на живот, храна и здраве за вашето малко човече!

  Още в В помощ на мама

  Пролетна напаст

  Навсякъде летят бели пухчета, дърветата отдавна са разцъфнали и всичко наоколо се събужда от дългия зимен сън... Звучи прекрасно и със сигурност много хора се… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh