19 Мар 2019

  Астма и бременност

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (1 глас)

  Д-р Тихомир Мустаков е главен асистент в Клиниката по клинична алергология в УМБАЛ „Александровска”. Специализира почти едновременно педиатрия в Националния институт по педиатрия (1990 – 1998 г.) и алергология в Клиниката по алергология на Университетската болница в Грьонинген, Холандия (1994–1995 г.), и Клиничния център по алергология на УМБАЛ „Александровска“ (1998–2000 г.). През 1998 г. придобива специалност по педиатрия и през 2000 г. по алергология.

  Води ли се рискова бременността при жени с астма?

  По принцип всяка хронична болест, каквато е и астмата, повишава в определена степен риска при бременност. Големият диапазон на тежестта на астмата обаче трябва да се има предвид при определяне на поведението при астма и бременност, за което е необходим индивидуален подход при всяка бременна с астма.

  В какви форми се изразява астмата по време на бременност?

  Ако приемем, че астмата има две основни форми – алергична и неалергична, тя не променя формата си по време на бременност. Понеже по време на бременността обаче настъпват промени в имунната система, наподобяващи алергична реакция, предполага се, че алергичната астма е по-склонна към влошаване по време на бременността.

  По какъв начин се проследява бременността, ако бъдещата майка е астматичка?

  По правило се проследява ходът на астмата – честота и тежест на астматичните пристъпи. Различните етиологични изследвания – кожни проби, серумни тестове, се провеждат изключително рядко поради възможността от неточни резултати, свързани с хормоналната пренастройка по време на бременността.

  Възможно ли е проблемът „астма“ да се отключи през бременността и какви са симптомите, които сигнализират за това?

  Да, възможно е, симптомите са пристъпен задух, свиркащо дишане, суха кашлица.

  Как се поставя диагнозата?

  Диагнозата се поставя по обичайните критерии, като се има предвид, че бременната жена може да има затруднено дишане и по много други причини.

  Ако майката страда от астма, означава ли, че и бебето ще има тази болест?

  Не, не е задължително. Рискът бебето да има астма в този случай е около 40%.

  Приемат ли се лекарства по време на бременността и опасни ли са за плода?

  По принцип по време на бременност се избягват всички медикаменти, които могат да бъдат избегнати, особено тези, които преминават през кръвообращението. Затова бременните с астма трябва да останат по възможност само на инхалаторна терапия, ако тежестта на астмата позволява – на монокомпонентни препарати, най-често инхалаторен кортикостероид по преценка на лекуващия лекар. Целта на лечението през периода на бременността е да се сведат до минимум обострянията на астмата, тъй като това се отразява на развитието и на плода.

  Обострят ли се астматичните признаци по време на 9-те месеца?

  По принцип е възможно да се обострят, но не е задължително.

  Какви рискове крие астмата за бъдещата майка?

  При добре контролирана астма единствено остава рискът от унаследяване.

  Променя ли се състоянието на жената астматичка след раждането и в каква посока?

  Рисковете за влошаване на състоянието на бременната с астма са основно два – евентуално усилване на алергичната реактивност по време на бременноста и механично затруднение на дишането на бременната жена от заемащия обем плод. След раждането тези фактори изчезват, така че се очаква подобряване на общото състояние и качеството на живот след раждането.

  Вярно ли е, че ринитът, синузитът и гастроезофагеалният рефлукс са състояния, често свързвани с астмата?

  Вярно е в случаите, когато тези състояния са причинени от алергия. Има около 80% припокриване между алергичния ринит/синузит и астмата.

  Вашият съвет към жените с астма, планиращи бременност?

  При съвременното лечение астмата не би трябвало да е съображение за или против бременност. Ако обаче жената с астма може да планира времето на бременността си, би трябвало тя да бъде в месеците, когато астмата й е най-слабо изразена. Например, ако астмата е поленова, желателно е бременността да е през есента и зимата, ако е свързана с алергия към домашен прах, плесени – по-добре да е през топлите месеци.

  Разговора проведе Виржиния Николова

  Още в Развитие

  Как е най-добре детето да се слага да спи – на една страна или по гръб?

  Д-р Детелина Стоичкова, началник на неонатологичното отделение, I САГБАЛ „Св. София” – София Бебето да спи на една страна Новородените се слагат да спят на… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh