28 Сеп 2018

Бременна с диабет

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Текст: Феодорина Ляскова

Независимо дали диабетът предхожда бременността, или се развива в хода й, повишената кръвна захар увеличава риска от усложения за майката и за плода. Засяга една на 250–300 жени, като 85–90% от случаите са свързани с т.нар. гестационен диабет, развил се по време на бременността, 8,5% – с диабет тип 1, и около 5% – с диабет тип 2, установен преди забременяването.

За да се избегнат и ограничат вродени малформации и спонтанни аборти (особено до 12-ата гестационна седмица), много важно е бременността да се планира от мултидицсиплинарен екип – ендокринолог, гинеколог, интернист, диетолог. Прилагането на контрацепция е необходимо за всяка жена с диабет, която планира бременност, до постигане на добър контрол на болестта. Гликираният хемоглобин (HbA1c) трябва да е под 6,5% в продължение на 2–3 месеца преди забременяването, обяснява д-р Мария Илиева от Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив. Нива на гликирания хемоглобин над 10–11% са свързани с до 40% по-висока честота на спонтанните аборти. Добре е диабетичките, които планират бременност, да приемат фолиева киселина по 400 мкг поне 3 месеца по-рано. Задължителен е скринингът за диабетна ретинопатия и нефропатия (усложнения на диабета, при които често се наблюдава влошаване в хода на бременността). Кръвното налягане също трябва да се следи и да се поддържа в норма, за да се намали рискът от еклампсия и прееклампсия. Задължително е ендокринолог да преоцени прилаганото лечение на диабета.

Има ли противопоказания за забременяване на жени с диабет?

При бременността е възможно да се наруши въглехидратният метаболизъм. При развит захарен диабет самоконтролът на кръвната захар е от първостепенно значение за жената, която планира бременност. За да се прецени дали има противопоказания за забременяване, е нужна цялостна оценка на състоянието – клиничен преглед, лабораторни и инструментални изследвания. От значение са давността на болестта, наличието на остри усложнения (диабетна кетоацидоза – ацетон в урината и висока кръвна захар или състояние на прекалено ниска кръвна захар) и хронични усложнения (диабетна ретинопатия, нефропатия, артериална хипертония, автономна и периферна невропатия), видът на провежданата терапия, наличието на придружаващи заболявания и приемът на допълнителни медикаменти. Напреднали хронични усложнения като пролиферативна ретинопатия, неотговаряща на лечение, тежка нефропатия с намалена бъбречна функция, висок HbA1c над 10–11%, възраст под 18 год. и над 35 год., напреднала исхемична болест на сърцето, трудно овладяваща се хипертония могат да наложат преоценка на планирането на бременност, тъй като рискът за плода и за майката при тях е няколко пъти по-висок.

Какви изследвания са задължителни за бременната

За бъдещата майка са наложителни по-чест контрол и визити при лекаря – на 1–2 седмици.

  • За първия триместър задължителни са изследване на гликиран хемоглобин, кръвна захар 4–5 пъти дневно, урея, креатинин, хормони на щитовидната жлеза, ултрасонографско изследване на плода.
  • За втория триместър – кръвнозахарни стойности, гликиран хемоглобин, урея, креатинин, пикочна киселина, чернодробни ензими, албуминурия (количество на белтъка албумин в урината), определяне размерите на плода, подробно сонографско изследване между 18-ата и 20-ата гестационна седмица, фетална ехокардиография.
  • Важни за третия триместър са определянето на размерите на плода на всеки 4–6 седмици от 26-ата до 36-ата г.с. и проследяването на детските сърдечни тонове, което има отношение към определянето на срока на раждане. Нивата на кръвната захар на гладно трябва да се поддържат в реферетни граници – 3.9–5.5 ммол/л, 1 час след нахранване <7.8 ммол/л, на втория час <7.1 ммол/л.

Затлъстяването – рисков фактор

Затлъстяването на майката е независим рисков фактор за развитие на уголемени органи на плода. Намаляването на теглото, особено при жени с индекс на телесна маса >27 кг/м2, е много важно. Напълняването с над 15 кг за целия период на бременността е свързано с по-лоши показатели на диабетния контрол и трудно овладяване на високата кръвна захар, което се отразява на здравето на плода, предупреждава д-р Илиева. При всяка визита при гинеколога трябва да се проследяват теглото на бременната, обиколката на корема и стойностите на артериалното налягане.

Възрастта е от огромно значение при планиране на бременността при диабетички

Възраст над 35 и особено над 40 години, дори при липса на диабет, е предпоставка за по-чести хромозомни аномалии при плода, сърдечни пороци на новороденото, перинатална смъртност и спонтанни аборти. Увеличена е и честотата на усложненията при родилката. Когато напредналата възраст се съчетае с хронично заболяване като диабет, рискът нараства няколко пъти. Това не означава, че диабетичките трябва да се откажат от майчинство. Една добре планирана бременност поне 2–3 месеца по-рано, стриктният контрол на заболяването са от основно значение за нормалното протичане на най-прекрасните 9 месеца в живота на всяка жена. Проучвания доказват, че бременността при жените с диабет може да протече абсолютно нормално, категорична е д-р Илиева. Все пак добре е да са известни рисковете и усложненията, които могат да настъпят както при майката, така и при плода, за да се сведат до минимум.

При майката се наблюдава повишен риск от хипогликемия, особено в ранна бременност, влошаване на бъбречните и очните диабетни усложнения – нефро- и ретинопатия, особено при давност на захарния диабет над 10 год., което налага и техния скрининг на всеки триместър. С 10–15% е повишен и рискът от прееклампсия – неблагоприятно влияят лошият контрол на диабета, напредналата възраст и прекомерното напълняване на бременната. Кетоацидозата – при вметнати инфекции, вирусни заболявания, може да доведе в 15% от случаите до спонтанен аборт, особено в първия триместър. Нарушения във функцията на щитовидната жлеза се наблюдават до 3 пъти по-често при диабетички, което изисква хормонален контрол по време и след бременността. За близо 65% от диабетичките раждането с цезарово сечение е метод на медицински избор.

От усложненията за плода и новороденото с най-голяма честота – до 40%, е раждането на бебе с тегло над 4000 г. Индексът на телесна маса, напълняването по време на бременността, наличието на хипертония увеличават няколко пъти този риск. Преждевременното раждане – преди 37-ата гестационна седмица с честота около 30–35%, е свързано с развитие на жълтеница, хипербилирубинемия, респираторен дистрес синдром при новороденото. Вродените малформации на сърдечно-съдовата и нервната система са до 5 пъти по-чести при висок гликиран хемоглобин към момента на зачеване спрямо жените без диабет. Хипогликемия на новороденото се наблюдава при 15–20% от новородените на майки с диабет.

Кафето, алкохолът и цигарите са абсолютно противопоказани

За бременните диабетички е задължително трикратно основно хранене с 3 междинни закуски. Въглехидратите да осигуряват до 50% от енергийния дневен прием, като намаляването им до 35–40% подобрява нивата на кръвната захар. Да пият поне 8 чаши вода дневно, чай без захар, зеленчукови супи и сокове. Да ядат повече зеленчуци, богати на витамини А и Е и минерали. Да внимават със сладките плодове – круши, грозде, банани. Подходящи са нискомаслени мляко и млечни продукти – до 1,5–2% масленост, нетлъсто месо – пуешко, заешко, пилешко без кожа, риба, телешко, съответно приготвени на фурна, пара, не пържени и не обилно овкусени. Потребността от калций, желязо, магнезий, витамини от група В може да се удовлетворява от варива, сушени плодове, сирене, риба, яйца, пълнозърнести храни. Да се намалят солта и бързите захари – вафли, шоколад, торти, сладкиши, газирани напитки. Кафето и цигарите са абсолютно противопоказани. В световен мащаб няма доказана безопасна за плода алкохолна доза за бременни жени. Алкохолът е абсолютно противопоказан, концентратите оказват промяна и в нивата на кръвната захар, подчертава д-р Илиева. Доказана е ползата от поне 30 мин лека физическа активност дневно – за предпочитане аеробна пред анаеробна, при липса на медицински противопоказания. Кръвната захар да е под контрол и при необходимост дозите на инсулина или другите антидиабетни средства да се коригират.

 

Още в Здраве

Етеричните масла за слънчевите дни

Лятото е на прага и с всеки изминал ден става все по-топло. Изваждаме летните дрехи с къси ръкави и се наслаждаваме на топлото слънце. Но… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream