19 Дек 2019

  Бременна съм и работя по трудов договор. Имам ли право на ученически отпуск като студентка, редовно обучение?

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (1 глас)

  Съгласно чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) работничка или служителка, която учи в средно или висше учебно заведение без откъсване от производството, има право да ползва платен отпуск за обучение в размер на 25 работни дни за всяка учебна година при условие че работодателят й е дал съгласие за това обучение.

  Според чл. 169, ал. 3 от КТ платеният отпуск за обучение по чл. 169, ал. 1 от този кодекс се ползва независимо от всички останали видове отпуск – както наведнъж, така и на части в зависимост от организацията на учебния процес. Такъв отпуск не се предоставя на работничка или служителка, която повтаря учебната година по неуважителни причини.

  В зависимост от това дали работничката или служителката учи в средно или висше учебно заведение без откъсване от производството, тя има право еднократно и на платен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация. За подготовка на дисертационен труд за получаване на научна степен „Доктор" работниците и служителите, зачислени на задочна или на докторантура на самостоятелна подготовка, имат право еднократно на 6 месеца платен отпуск, а за подготовка на дисертационен труд за получаване на научна степен „Доктор на науките" – 12 месеца.

  Това право се ползва със съгласието на работодателя. Работничките и служителителките, които учат във вечерни учебни заведения със съгласието на работодателя, освен тези, които работят при намален работен ден от 7 или по-малко часове, се освобождават 1 час по-рано от работа всеки учебен ден. Висшите училища осъществяват цялостната си дейност върху принципа на академичната автономия в съответствие със законите на страната. Те самостоятелно изготвят цялостната учебна документация за всяка специалност.

  Преценката дали се налага откъсване от производството за посещаване на учебни занятия, или не, следва да се прави индивидуално за всеки конкретен случай. След ползване на отпуск за обучение по КТ за присъствие на учебни занятия и явяване на изпити работничката или служителката е длъжна да удостовери това със студентска книжка или с удостоверение от учебното заведение.

  Още в Забременяване

  Как да съобщите на колегите

  Двете чертички на теста и акушер-гинекологът са потвърдили, че сте бременна. Предстоят ви 9 нелеки месеца, през които се нуждаете от всяка възможна помощ. Семейството… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh