05 Дек 2017

  Бременна съм, но не искам да запазя детето

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (0 гласа)

  Според статистически проучвания, проведени от Световната здравна организация (WHO – World Health Organization), всяка година се случват между 40 и 50 милиона аборта. Тази цифра съответства на около 125 000 аборта на ден. В някои случаи става въпрос за нежелана или неочаквана бременност, а в други за зачеване, плод на сексуално насилие.

  В тази статия ще обърнем внимание на психологичните аспекти в ситуациите, когато жената решава да прекъсне своята бременност. Темата за абортите вследствие на сексуално насилие няма да бъде обсъждана в този материал.

  За или против абортите

  Тази тема винаги е актуална и плод на многобройни конфликти поради различните мнения, които я характеризират. Религиозната гледна точка гласи, че жената трябва да даде живот, независимо дали бременността е планирана, или не. Абортът се счита за отнемане на живот и по тази причина е конотиран отрицателно. Чувствата и емоциите, които това събитие създава, също са негативни: вина, тъга, болка, срам или съжаление.

  В много случаи жената не говори публично или открито, защото се страхува да не бъде съдена от околните. Тя предпочита да притъпи болката и с времето се надява да ,,забрави’’ какво е сторила или да се ,,поправи’’, когато дойде моментът тя да бъде подготвена да стане майка. Грижата за следващото желано или очаквано дете се  превръща във вид ,,поправка’’. Този етап може да бъде терапевтичен за майката, която ,,изкупва’’ своя дълг към нероденото дете.

  Други гледни точки гласят, че абортът е начин да се избегне страдание за детето и за майката. Лоша финансова ситуация, липса на емоционална зрялост, потенциални проблеми относно възпитанието или неблагоприятна среда за отглеждане на дете са сред мотивациите, които подтикват жената да не запази своето дете. Страхът от непознатото и от провала са други главни причини.

  Едно нещо е сигурно – крайното решение е изключително трудно и потенциално поражда вътрешни конфликти, където личният избор се бори с религиозната, културната и националната принадлежност на майката и това какво би казало обществото, ако тя реши да не запази своето дете.

  Как да се вземе адекватно решение?

  Въпреки че съществуват различни дебати, визии и мнения спрямо аборта, няма универсална дефиниция за това дали това е правилен, или неправилен акт. Прекъсването на една бременност е лично и интимно решение, което не засяга обществото, а пряко и единствено касае създателите на детето.

  Тъй като това решение е необратимо, то е свързано с последствия, които оказват трайно влияние върху психиката на родителите. По тази причина жената трябва да е 100% сигурна. В противен случай потенциално могат да се появят трайни вътрешни конфликти, носители на отрицателни емоции.

  От психологична гледна точка няма правилно или грешно решение – има обмислено решение, което напълно съответства на визията на жената относно майчинството, възпитанието, децата и живота като цяло.

  Ако жената реши да запази детето просто защото обществото е по-положително настроено към тази опция, но не се чувства готова да бъде майка, е възможно тя да изпита много по-големи трудности от нормалното. По този начин връзката майка–дете може потенциално да създаде база за развитието на психологични и емоционални проблеми при детето. То може непряко и подсъзнателно да почувства, че не е желано или отхвърлено, въпреки че майката полага грижи и присъства физически до него. Този пример, разбира се, не е универсален и както подчертахме по-горе, няма точно определение, нито списък от възможни проблематики.

  Важно е да се подчертае, че при някои жени не се наблюдават вътрешни конфликти. Те са сигурни в своето решение, независимо дали то е в полза на детето, или желано прекъсване на бременността.

  Ролята на психолога

  В днешно време много клиники, гинеколози и семейни лекари работят с психолози, които могат да донесат адекватна помощ в подобни ситуации. Тъй като абортът е лично и интимно решение, носител на необратими последствия, намесата на специалист е желателна и важна.

  От когнитивна гледна точка силната емоция пречи на вземането на решение. С други думи, ако жената е подвластна на своите трудности и отрицателни емоции, тя е подложена на по-голям риск да вземе решение, за което може да съжалява в бъдеще. Ролята на психолога е да й помогне да разгледа всички аспекти, плюсове и минуси, за да вземе най-доброто решение. Той осигурява също подкрепа, която е професионална, външна и неутрална.

  Най-важното нещо е да се неутрализират чувствата на вина и срам. В тези ситуации обществото мисли първо за бебето, но не трябва да се забравя, че жената и нейните чувства също са от голямо значение. Тя е човек и като всеки човек не е нито перфектна, нито безгрешна.

  Какво трябва да запомним?

  • Няма универсално определение спрямо това дали абортът е положителен или отрицателен акт.
  • Той е потенциален източник на вътрешни конфликти и на отрицателни емоции, като вина, срам или тъга.
  • Нито една жена не е застрахована един ден да бъде изправена пред подобен избор.
  • Абортът е личен и интимен избор и засяга единствено създателите на детето.
  • Общественото мнение спрямо аборта допълнително конотира негативно това събитие.

  Още в Традиции и обичаи

  Здравей, Америка?

  Всяка година хиляди българи търсят късмета си извън родината. Статистиката сочи, че емиграцията непрекъснато се увеличава и в близките години тази тенденция ще се запази.… Прочети още »
  Д-р Иванка Ежова

  Д-р Иванка Ежова е клиничен психолог с 10-годишна международна практика. Завършва бакалавърска, магистърска и докторска степен по клинична психология във Франция, където натрупва богат стаж в областта на клиничната, преподавателската и научната дейност. Днес работи за един от най-добрите университети във Великобритания – King’s College London, където ръководи мащабни проекти в сферата на детското и семейното здраве. Паралелно има частна онлайн практика с клиенти от цяла Европа, за които организира индивидуални консултации, семинари, лекции и терапевтични групи. Работи на английски, френски и български език. Тя е сертифициран специалист по когнитивно-поведенческа, психодинамична и семейна терапия. Регистриран клиничен психолог в Health and Care Professions Council във Великобритания, Registre ADELI във Франция и Дружеството на психолозите на Република България. Член е на British Psychological Society във Великобритания и American Psychological Society в Съединените щати. В момента работи върху първата си авторска книга. За контакти: Skype: ezhova.psychologist; FB: Positive Psychology Net; тел. 0044/7482 351 951

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh