27 Апр 2017

  Бременност и лупус

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (0 гласа)

  Срещнахме се с д-р Станимира Башева, акушер-гинеколог, тел. 0898 213 275, за да ни разкаже как лупусът се отразява на бременността и бъдещата майка.

  Лупусът е хронична автоимунна болест, която засяга най-често кожата, ставите и бъбреците, среща се предимно при жени в детеродна възраст. Колко коварно е заболяването и до какви усложнения би могло да доведе, ще разберем от следващите редове...

  Системният лупус еритематодес (СЛЕ) е основното и най-важно заболяване от групата на системните заболявания на съединителната тъкан (СЗСТ). Той представлява възпалително многосистемно автоимунно заболяване с неясна етиология и сложна автоимунна патогенеза. Честотата на СЛЕ показва значителна вариабилност в зависимост от популацията, етническата принадлежност и съответно континента. Заболяването може да се изяви от късна тийнейджърска възраст до ранните години на четвъртата декада от живота. Съотношението между половете е 9 към 1 жени/мъже.

  Причини за заболяването

  Патогенезата на заболяването остава все още неизяснена. Счита се, че наличието на гетично предразположение има важна роля в развитието на СЛЕ, както и че някои фактори на околната среда и редица вируси може да имат отношение към развитието на болестта. Възможно е причина да бъдат и хормоналните фактори. В подкрепа на това е фактът, че заболяването е характерно за жени в детеродна възраст. Известено е също, че оралните контрацептиви и хормоналната заместителна терапия повишават риска от развитието му.

  Симптоми и диагноза

  Системният лупус еритематодес може да даде симптоматика от почти всеки орган и система. Най-често срещаните симптоми са от мускулоскелетната система – около 90%. Засягането се характеризира с артралгии, артрити (болка, оток, ограничение на движенията). За разлика от ревматоидния артрит, той няма ерозивен характер. Критериите на Американската асоциация по ревматизъм за диагноза на системен лупус еритематодес са свързани с наличие на малариен обрив, обрив със зачервяване, лющене, фоточувствителност, орални язви, неерозивен артрит, неврологични симптоми, припадъци или психоза, бъбречно увреждане, хематологични нарушения и др. Един от диагностичните методи за СЛЕ – „Лупус банд тест“ се основава на кожна биопсия.

  Ако 4 или повече от тези критерии са налице едновременно или последователно, диагнозата е лупус и задължително се поставя от специалист ревматолог.                                                                                                                      

  Лечение

  Системният лупус е доста труден за лечение, тъй като засяга различни органи, затова можем да кажем, че  не съществува все още лечение и пълните ремисии на заболяването са много редки. 1/4 от пациентките са с лека форма на заболяването, което не е животозастрашаващо, но би могло да се провокира от психическа и физическа натовареност. Артралгиите и серозитите се лекуват успешно с нестероидни противовъзпалителни медикаменти, включително и аспирин. Поради риск от преждевременно затваряне на кръвоносния съд, снабдяващ с кръв белодробната артерия, терапевтичните дози не трябва да се прилагат след 24-ата г.с. Ниски дози аспирин могат да се прилагат абсолютно безопасно по време на цялата бременност, а тежките форми на заболяването се лекуват с кортикостероидни препарати. Дългосрочна имунотерапия с антитела може да се прилага при бременни, при които има доста тежки усложнения, за отстраняване на автоантителата и липопротеините, неповлияващи се от стандартната терапия. Имуносупресори, като азатиоприн, се прилагат за контрол на активния лупус. При небременни пациентки иминосупресорната терапия се използва главно при лупусен нефрит или при резистентност към кортикостероиди. Антималарийни препарати се прилагат при кожна форма на лупус. Въпреки че тези препарати преминават през плацентата, не се свързват с повишен риск от малформации.

  Когато искаме бебе

  Според голям брой статистически проучвания, направени въз основа на различни научни изследвания през последните десетилетия, се смята, че ако пациентката е в имунологична и клинична ремисия на заболяването, преди да зачене (най-малко 6 месеца), бременността ще протече без особени усложнения, а самото заболяване ще понижи активността си.

  Усложнения по време на бременност

  През последните няколко десетилетия бременностите и ражданията при жени със СЛЕ са зачестили значително. Важни прогностични критерии за изхода на бременността са дали болестта е активна в началото, факторът възраст и паритет, наличието на други заболявания при бременната, както и дали се откриват антифосфолипидни антитела.

  По време на бременността заболяването се подобрява при една трета от жените, при една трета не се променя и при една трета се влошава.

  При пациентките със СЛЕ има висок риск от преждевременно раждане – по дефиниция раждане преди навършени 37 г.с. Рискът от раждане преди термин е по-силно изразен при някои жени, приемащи високи дози глюкокортикоиди, или такива, лекувани с определена имуносупресивна терапия, както и при патологична бременност. Бъбречното засягане и хипертонията при пациентките по време на бременността са главни рискови фактори за преждевременно раждане. Рискът от преждевременно раждане е непосредствено свързан и с риск от вътрематочна ретардация на плода.

  Задължително секцио?

  Заболяването само по себе си не е категорична причина за цезарово сечение. Оперативно родоразрешение се налага само в случаите, когато има акушерска или друга индикация за извършването му.

  Нормално раждане

  Бременността и раждането могат да протекат нормално при следните условия:

  • Лупусът е в ремисия най-малко 6 месеца преди концепцията.
  • Липсва активно бъбречно участие, съпроводено с протеинурия или нарушена бъбречна функция.
  • Липсва развитие на прееклампсия.
  • Липсват антифосфолипидни антитела.

   

  Разговора проведе Виржиния Николова

   

  Още в Из дневника на мама

  Мамо, обичай ме!

  Шест целувки и 12 минути гушкане на ден е формулата на щастливото семейство. Това твърдят психолози от Харвардския медицински университет (САЩ). Колко прегръдки и целувки… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh