19 Апр 2016

  Шегите на хормоните

  Оценете
  (0 гласа)

  Или за кое не ме предупреди докторът…

  Ясно е – щом сме бременни, коремът ни ще порасне, ще качим някое килце, твърде вероятно е да ни се гади, както и да изпитваме апетит към едни храни и отвращение към други… 
  Има обаче още доста изненади, които бременността и нейните съюзници хормоните са ни приготвили… Интересното е, че при една бъдеща майка е възможно да не се проявят никакви по-необичайни „странични ефекти”, докато при друга хормоните могат да развихрят цялата си фантазия. А лекарите рядко отделят време да ни подготвят за всички странности на бременността. Ето някои от експериментите на хормоните с нашите тела.

  Уголемени стави

  Не една и две жени с изненада откриват, че по време на бременността е по-трудно (понякога дори невъзможно) да поставят любимите пръстени на пръстите си. Тук не говорим за жени с голяма промяна в теглото – пръстите стават не просто по-пухкави, а и с по-широки стави.

  Уголемени стъпала

  Разширените стави на пръстите са нищо в сравнение с по-големия номер обувки, които някои бременни се налага да носят. От една страна, това се дължи на факта, че краката се подуват от повишеното задържане на течности в организма. От друга – на подуването на ставите и връзките. В крайна сметка стъпалата на някои майки се разширяват дотолкова, че носенето на любимите тесни ботуши става невъзможно. Но има и такива, чиито стъпала буквално се удължават. И то с от един до няколко милиметра. И промяната невинаги е временна… „Вследствие на трите ми бременности стъпалата ми не са мръднали на ширина, но се удължиха с поне един номер. И така си останаха” (Оля Бояджиева от Велико Търново, майка на Ясена, 8 год., Ния, 5 год., и Ивет 4 год.).

  Промяна на вкуса в устата

  Почти всяка бременна може да разкаже как са се променили предпочитанията й към храната. При някои жени обаче се променя и вкусът в устата. Едни дами го определят като металически, други – като горчив. „Почти през цялата бременност имах лош вкус в устата. Притеснявах се да не би да е свързан с някакъв здравен проблем. Ходих и на зъболекар, но той ме успокои, че всичко е наред. След раждането всичко си дойде на мястото” (Петя Стилянова, майка на Александра, 1 год.).

  Вариации на тема „Коса”

  Имате права коса, но мечтаете за къдрици? Бременността може да се окаже ваш неочакван съюзник в оформянето им. Среща се обаче и обратният вариант – чуплива коса да се изправи под въздействието на хормоните през този период. Някои бременни забелязват и промяна в гъстотата й. Повишената циркулация в организма може да увеличи притока на хранителни вещества към косата и резултатът да е доста благоприятен. „И през двете ми бременности косопадът ми напълно спря. Имах чувството, че не съм се разделила с нито един косъм. Но докато кърмех, нещата се компенсираха” (Мирослава Сукарева от Пловдив, майка на Мария, 11 год., и Стоян, 7 год.).

  Друга приумица на хормоните е да променят цвета на косата на някои бременни. Ефектът е различен – някои жени забелязват потъмняване, други – изсветляване. „Аз съм с тъмнокестенява коса, но по време на втората ми бременност косата на бретона ми изсветля. Все едно имах кичури. Част от тях бяха направо руси” (Толя Чорбаджиева от Русе, майка на Калоян, 9 год., и Теодор, 4 год.). 

  Нокти

  Повече хранителни вещества могат да достигнат и до ноктите. Някои бременни се радват на по-здрави и по-бързо растящи нокти.

  Пигментни петна

  Вариациите на тема „пигментция” се отразяват и на кожата. На много бъдещи майки се налага често да посягат към фон дьо тена, за да прикриват тъмните петънца, които се появяват по лицето им през бременността. Увеличеното производство на пигменти води и до появата на т.нар. линеа негра – тъмна вертикална линия, спускаща се под пъпа, както и до потъмняването на ареолите на гърдите.

  Киселини

  За съжаление на бъдещите родилки, и този ефект е често срещан. Някои майки се разделят с киселините след раждането, но други ги усещат и след това.

  Болки в ставите и връзките

  Промененият център на тежестта и отпускането на ставните връзки е възможно да доведат до неприятни болки в гърба и кръста, както и до притискане на нерв. Масажи, упражнения за разтягане и по-малко стоене на крака могат да облекчат тези усещания.

  Газове

  Доста от бъдещите мами трябва да се справят и с този не само неприятен, ами и доста конфузен „бонус”. Ефектът на хормоните релаксин и прогестерон се изразява в отпускане на мускулите, което забавя перисталтиката на червата. От друга страна, матката притиска ректума. Всичко това може да доведе до по-често отделяне на газове и по-трудно контролиране на мускулите в тази област.

  Сънливост

  При някои жени се наблюдава понижаване на кръвното налягане през 9-те месеца. Това, както и отпускащото въздействие на хормона прогестерон често водят до сънливост. При повечето бременни това състояние се наблюдава само през първите три месеца на бременността.

  Горещо

  И докато при някои бременни кръвното налягане се понижава, при други ефектът е точно обратен – жени, които цял живот са били с ниски стойности на кръвното, по време на бременността забелязват, че то леко се повишава. Кръвообращението се засилва и кръвоносните съдове се разширяват. Резултатът – усещане за топлина. 

  Разсеяност, дезориентация

  Дали поради липса на магнезий и витамини от група В, дали защото са по-уморени от обикновено, но много от дамите с коремчета се оплакват, че често забравят и са по-разсеяни и дезориентирани от обикновено. „По време на първата ми бременност веднъж отидох на работа, носейки в джоба си три чифта бикини от прането, което бях събрала сутринта. А друг път буквално се загубих в центъра на София. Стоях на едно кръстовище, през което минавам ежедневно, и се чудех коя улица води до работата ми, коя – до трамвайната спирка…” (Ина Николова от София, майка на Камен, 6 год., и Николай, 3 год.).

  Сърбящ корем

  Разтягането на корема е доста голямо изпитание за кожата. Дори и да я обгрижвате добре с качествени масла, възможно е от време на време да усещате сърбеж.

  Акне

  И по този симптом се наблюдават и двете противоположни явления – при някои бременни се появяват пъпки, а при други, които са страдали от акне по време на менструация, кожата се прочиства.

  Изпотяване

  Може да усетите по-засилена секреция на потните си жлези… „Често се потях точно над гърдите и постоянно бях мокра около деколтето” (Мирослава Сукарева от Пловдив).

  Отслабено зрение

  Оказва се, че и очите могат временно да се поддадат на промени и да ви е по-трудно да фокусирате разни предмети. 

  Запушен нос

  Докато при повечето майки обонянието през бременността се изостря, има и такива, за които усещането на миризми става почти невъзможно. Това се дължи на промени в лигавиците. Те могат да станат по-чувствителни и подути и да доведат до запушване на носа и постоянни секрети. „Бях със запушен нос през цялата бременност. Не можех да дишам през него месеци наред. Слагах си капки, но нямаше голям ефект. След като родих, проблемът изчезна” (Камелия Тинкова, майка на Ванина, 2 год.).

  Окосмяване

  Някои майки недоволстват от прекомерно окосмяване. „Никога не съм имала косми по корема си, а по време на бременността целият се окосми. Много се опасявах, че космите ще останат, но след раждането постепенно опадаха” (Стела Минкова от Бургас, майка на Мартин, 3 год.).
  Други се радват на неочакван късмет. „По време на втората си бременност в един момент осъзнах, че от близо два месеца не съм епилирала нито ръцете, нито краката си, но въпреки това косми не бяха пораснали. Тайничко се надявах това да остане и впоследствие, но след раждането, малко по малко, космите отново възвърнаха старата си гъстота” (Яна Колова от Пловдив, майка на Коко, 4 год., и Бобо, 1 год.).

  Брадавички

  „Бях станала цялата в брадавички (по гърдите, лицето, врата), които започнаха сами да изсъхват след раждането. Сега имам няколко останали, но не са много” (Милица Стоянова от Стара Загора, майка на Валери, 7 мес.).

  И какво ли още не…

  „Докато се къпех, от топлата вода ме болеше челото. Болеше ме и от топлата струя на сешоара. Болката беше ужасна, чак ми прилошаваше. Но се отървах от нея веднага след като родих.
  Освен това ми беше изтръпнало кутрето на лявата ръка. Почти не го усещах. В момента вече почти си е възвърнало старата чувствителност” (Милица Стоянова).

  Със сигурност има още десетки неочаквани симптоми, които изненадват бременните дами. На някои от тях не обръщаме внимание, а други предизвикват дискомфорт, дори притеснение. Но на тялото на една бъдеща майка са му простени всички странности – все пак в него се развива нов човек…

  Текст: Ана Кашкавалджиева

   

  Още в Правни аспекти

  160 лв. – 2 години

  Родих преди два месеца и подадох необходимите документи, за да получавам майчински. Колко време държавата ще ми отпуска тези пари? Майчинските в размер на 160… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh