25 Фев 2004

9 месеца на пъстра въртележка?

Оценете
(0 гласа)

Имате лош ден? Много малко бременни се носят върху розов облак от щастие… Радвате се, че очаквате бебе. Гордеете се с промените в тялото Ви. Обожавате вниманието, с което Ви обсипват околните. Има дни обаче, в които се будите с чувството, че цялата тежест на света се е стоварила върху Вас. Колкото и прекрасна да е бременността, тя е време и на безпокойство, страх и несигурност. Като се прибави и бурята на бушуващите хормони, които влияят на настроението, не е изненада, че Вашите чувства се люшкат между надолу–нагоре”.

Чувствам се… уязвима
През началната фаза на бременността вероятно изпитвате гадене и умора. Може би фактът, че сте създали нов живот, Ви плаши. (Независимо колко дълго сте се опитвали да заченете, винаги е изненада, когато тестът се окаже положителен.) Заради желанието за закрила на нероденото бебе заобикалящият свят Ви изглежда несигурно място. Ще има дни, в които ще искате да се изолирате в пашкул. Новият ритъм на живот – ултразвукови изследвания, тестове, прегледи, може да направи и най-уверената жена безпомощна.

При мен беше така
На първия видозон бях много изплашена – лежах, без да знам какво да очаквам и се чувствах изложена на опасност. Лекарят не беше много словоохотлив, а аз бях доста нервна, за да му задавам въпроси. След това преживяване купих сп. “9 месеца”, от което се информирах какво се случва с моето тяло и с бебето през отделните етапи. Знанието ми даде повече смелост да питам лекаря и сега се чувствам по-уверена, а не така уязвима. Зоя Любомирова, бременна в 36-ата гестационна седмица (г.с.)*

Чувствам се… виновна
Независимо дали е близък човек или напълно непознат, винаги ще се намери някой, който ще Ви внушава, че не давате всичко от себе си за Вашето бебе. Няма правило обаче, че ще сте прекрасна майка, ако харесвате бременността. Щом като следвате съветите на лекаря, не пушите, не прекалявате с алкохола, храните се здравословно, доколкото можете, и правите някои упражнения, бъдете сигурна, че Вашият начин на живот е подходящ и за Вашето бебе. Моята зълва също е бременна и ме кара да се чувствам виновна. Тя посещава часове по йога и се храни здравословно. Аз опитах йога техники, но нищо не се получи. Единственото упражнение, което правя, е да се разхождам. От време на време изпивам и чаша вино. Тревожа се, че не се грижа достатъчно за моето неродено бебе. Марияна Христова, бременна в 28-ата г.с.

Чувствам се… раздвоена
В началото на бременността, когато до идването на бебето има много време, естествено е да се чувствате раздвоена между кариерата и осигуряването на най-доброто за малкия човек. Много бъдещи майки смятат, че трябва да работят допълнително, за да свършат повече неща, преди да излязат в отпуск по майчинство. Ако и Вие сте от тях, поговорете с Вашия работодател – той може да прояви повече разбиране, отколкото очаквате. Чрез разговорите с Вашия партньор, с приятелите и близките може да погледнете на нещата от друг ъгъл – в крайна сметка, когато раждате, ще се интересувате само дали бебето е добре, а не харесал ли е шефът последния Ви отчет.

При мен беше така
След като две години правихме опити за бебе, забременяването ми съвпадна с повишение в службата. Опитвам се да вляза в новата роля, докато се боря с гаденето и умората, сковаваща ума. Често вечер оставам до късно в офиса, за да докажа себе си, но се безпокоя напрежението да не навреди на бебето. Искам здраво дете, но и успешна кариера. Катерина Димова, бременна във 16-ата г.с.

Чувствам се… подценявана
Никой не Ви е споменал за този симптом на бременността – след като сперматозоидът срещне яйцеклетката, умствените Ви възможности започват да дават фира. Разбира се, това е шега, но учудващо голям брой хора смятат, че на бременна жена трябва да се говори като на човек, който трудно разсъждава. Лесно е да загърбите странните коментарии на непознатите на автобусната спирка, но когато приятелите и колегите започнат да се отнасят към Вас снизходително, това може да срине самочувствието Ви. Излезте от положението, като любезно, но твърдо показвате на околните, че умствените Ви възможности са в отлична форма.

При мен беше така
Скоро след като обявих, че чакам бебе, колегите ми промениха отношението си към мен. Като че ли искаха да ме облекчат в работата, но скритото им послание беше: “Явно на теб повече не може да се разчита.” Започнах да се чувствам изолирана, даже излязох в отпуск по-рано. Искаше ми се да им натрия носа по някакъв начин. Анна Вълчева, бременна в 35-ата г.с.

Чувствам се… унила
Докато не преживеете 9-те месеца, няма да знаете как те ще променят живота Ви. Затова не се обвинявайте за странните мисли. Ако ги споделяте с Вашия партньор или с приятелка, ще осъзнаете, че повечето от безпокойствата Ви за безвъзвратната загуба на волния живот са неоснователни. Ако обаче през повечето време се чувствате унила, консултирайте се с Вашия лекар или с психотерапевт – може да страдате от предродилна депресия.

При мен беше така
Мислех, че “ще се нося в облаците” през 9-те месеца, а постоянно се чувствах зле. Със съпруга ми все се дърлехме, което не беше обичайно за нас. Приятелите ми ме изолираха, тъй като никой от тях не разбираше как се чувствам. Старият начин на живот много ми липсваше. Срам ме е да го призная, но понякога хвърлях вината върху бебето. Когато взех Михаил на ръце, изпитах най-святата обич и искрено съжалих за преживяванията си. Ралица Панайотова, майка на Михаил – на 3 месеца

Нещо повече от лош ден
Ако в продължение на дни настроението Ви е под нулата, вероятно сте жертва на предродилната депресия. Тя се среща при 15% от бременните жени. Симптомите са като при всяка потиснатост – понижено настроение, плач, чувство на вина и безпокойство, но отрицателните емоции са насочени към бременността. Нелекуваната депресия може да продължи и след раждането, като влошава връзката между майката и бебето. Лечението е чрез психотерапия, но понякога могат да се приемат и медикаменти.

Още в Новини

СЕВЕРОЗАПАДЪТ ЗАКЪСА ЗА БЕБЕТА

60 609 ДЕЦА СЕ P0ДИХА ПРЕЗ 2016 ГОДИНА Северозападът закъса за бебета и отново е на дъното по брой новородени.Само 413 деца са проплакали във Видин миналата… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream