27 Апр 2009

  Бариера на пътя (предлежаща плацента)

  Оценете
  (1 глас)

  При нормални условия с нарастването на срока на бременността растат не само плодът и матката, но по площ и големина се увеличава и плацентата и постепенно тя се измества към по-горните отдели на маточната кухина.
  Макар и рядко, възможно е тя да остане ниско разположена или дори да „застане” на пътя, по който бебето трябва да мине при раждането. В акушерството това състояние е известно като плацента превия (предлежаща, ниско прикрепена плацента). За предлежание трябва и може да се твърди само след 18–22-рата г.с. Преди този срок плацентата и при нормално състояние е разположена ниско и „издигането й” нагоре тепърва предстои.
  Има три степени на предлежаща плацента: тотална (плацентата покрива изцяло канала на маточната шийка), частична (плацентата покрива само част от канала на маточната шийка) и гранична (плацентата стига до ръба на маточната шийка).

  Колко често се среща?
  Ниско разположената плацента не е рядкост през второто тримесечие на бременността. В този срок една от пет-шест бременни е с ниско разположена плацента. За щастие само при 5% това състояние се запазва до 32-рата г.с. и едва при един от три от тези случаи патологията остава към термина.
  Повече от 90% от плацентите, диагностицирани в първата половина на бременността като ниско разположени, към термина се оказват на нормално място. Прието е след 28-ата г.с. при ниско разположена плацента жената да се наблюдава по-често, като лекуващият лекар преценява дали се налага приемане в болнично заведение, или не.

  Издигнала ли се е?
  Ако около 28-ата г.с. при прегледа на плацентата се установи, че тя е ниско разположена, наблюдаващият гинеколог ще препоръча контролен ехографски преглед към 32-рата г.с., чрез който да се оцени “придвижването” й.

  Има ли насочващи симптоми?
  Обикновено бременната няма оплаквания. Признак, насочващ към диагнозата ниско прикрепена плацента, е появата в последните три месеца на бременността на ясна кръв от влагалището, което не е съпроводено с болка. При това състояние е редно веднага да се направи ехографски преглед, за да се установи позицията на плацентата и да се изключат други причини за кървене.
  Всяко кървене независимо от срока на бременността подлежи на диагностично уточняване в болнично заведение!

  Как се диагностицира?
  Златен стандарт за диагностицирането на плацента превия е ултразвуковото изследване. Добре е да се направи трансвагинален ехографски преглед, за да се установи точната й локализация. Много важно е дори при съмнение за предлежание на плацентата вагиналните прегледи да се избягват.

  Има ли основания за безпокойство?
  Не е задължително наличието на ниско прикрепена плацента да доведе до усложнения. От значение са няколко фактора – колко ниско е разположена (достига, покрива частичнo или напълно вътрешния отвор на маточната шийка), в какъв срок на бременността е това разположение, каква е позицията на плода.
  По-рискови са случаите, при които плацентата покрива частично или напълно отвора на маточната шийка. Тогава се налага стриктно медицинско наблюдение. Опасността идва от две посоки. От една страна, в долната си част маточната стена е по-тънка и връзката с плацентата не е достатъчно стабилна. При родилна дейност (маточни контракции, дори и подготвителни) има опасност да се разкъсат част от съдовете, които преминават между матката и плацентата, и да се стигне до кървене. От друга страна, при маточни контракции предлежащата плацента пречи на плода да се ангажира към родилния канал и отново има опасност от кървене, което да застраши живота на майката и на бебето.

  Кои са причините?
  Причините за предлежанието на плацентата не са напълно известни. Предполагат се няколко рискови фактора:
   втора или поредна бременност;
   предхождащи операции на матката – цезарово сечение, кюретажи, миомектомии и др.;
   двуплодна или многоплодна бременност;
   възраст на майката над 35 години;
   тютюнопушене;
   употреба на наркотици.

  Дилеми...
  Поведението при бременни, при които има плацента превия, е изпитание за акушер-гинеколозите и изисква комплексност от знания, опит, добро познаване на бъдещата майка и на различни фактори около нея.
  При незрял плод, наличие на кървене, съпътстващи заболявания на бъдещата майка се препоръчва болнично наблюдение.
  Ако се установи ниско разположена плацента след 20-ата г.с. и липсва кървене, достатъчно е само бременната да ограничи двигателната си активност. Нужно е да се избягват полови контакти и бременността да се следи внимателно от специалист. При признаци за болки или кървене се налага хоспитализиране, за да се стабилизира състоянието и да се предотвратят рисковете за майката и за плода.
  При бременност след 32–34-ата г.с. и при активно кървене може да се пристъпи и към родоразрешение по оперативен път, тъй като е достигната необходима зрялост на плода.
  Независимо от срока на бременността при данни за обилно кървене, което не може да се овладее с медикаменти и с режим на легло, в интерес на жената е бременността да се прекъсне.

  Усложнения за плода
  Истинската предлежаща плацента е сериозен рисков фактор, свързан с увеличаване на опасността от анемия на плода и забавяне на растежа му поради недоброто му хранене. В допълнение към това трябва да се изтъкне и заплахата от преждевременно раждане на недоносен плод в случаите, при които кървенето не може да бъде овладяно.
  При бременни с кървене по време на бременността и Rh- несъвместимост между родителите е задължително поставянето на инжекция anti-D-gamma-globulin.

  Рискове за бъдещата майка 
   животозастрашаващо кървене;
   раждане с цезарово сечение;
   увеличен риск от кървене след раждането;
   увеличен риск от срастване на плацентата към маточната стена, което да затрудни отделянето й след раждането. 

  Раждане
  При предлежаща плацента по принцип раждането трябва да стане с цезарово сечение. Причината е, че при вагинално родоразрешение първа ще се роди предлежащата плацента, което създава голям риск за плода.

  Д-р Данаил Илиев
  акушер-гинеколог
  Токуда Болница София
  тел. 0899 842 084

   

  Още в Спорт

  Спортувай с кеф

  Бременността не е болест – това е едно от първите неща, които ще чуете от вашия лекар. Ако спортът е бил част от живота ви… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh