21 Фев 2005

Бременна съм! Ами сега…

Оценете
(0 гласа)

Всяка сутрин пред женската консултация на II САГБАЛ “Шейново” – София може да видите поне десетина бременни, чакащи за преглед. Коя дошла сама, коя с приятелка или с любимия мъж. Има и такива, които стискат ръката на майка си, че дори и на свекървата.
Повечето от чакащите имат определен час за преглед, но малко са тези, които го спазват. Сред бъдещите майки е и 26-годишната Марина Николаева, която за първи път влиза в болницата. Мензесът й закъснява с две седмици и младата жена се съмнява, че е бременна. Момичето разсеяно гледа по коридора, докато най-накрая вратата на кабинета се отваря. Дошъл е часът на истината. Д-р Антонина Ковачева, началник на Диагностично-консултативния блок, приема Марина. Кандидат-майката стреля направо: “Сигурно съм бременна, тестът е положителен и мензесът ми закъснява 15 дни.”

Първият преглед
“За да се установи бременността, трябва да се направи ехографски преглед”, обяснява д-р Ковачева. Процедурата трае няколко минути и е съвсем безболезнена, а резултатът е: “Честито, бременна сте! Всичко е наред, плодът е в матката.” Марина не може да скрие усмивката си. Но какво следва оттук нататък? Гинекологичният стол. Бъдещата майка се мръщи, но няма как. Трябва да се огледат шийката на матката и влагалището. Ако има някаква дори и малка раничка, да се вземе цитонамазка. Гинекологичният преглед е задължителен. Лекарката преглежда внимателно пациентката си, защото през следващите няколко месеца най-вероятно тази процедура няма да се повтори.

Въпросите
След като най-страшното вече е минало започва “разпитът”. Въпросите задава д-р Ковачева. Тя иска да разбере как е забременяла Марина, желана ли е тази бременност и от колко време със съпруга й са се опитвали да си направят бебе. Младата жена споделя, че от три месеца не взема противозачатъчни таблетки. По-специално внимание се обръща на онези бременни, които са се лекували за стерилитет.
Марина няма предишна бременност. Ако бъдещата майка очаква второ или трето дете, при първия преглед тя трябва да разкаже как е протекла предишната й бременност, имала ли е някакви сериозни проблеми или неразположения, как е родила – по нормален път или с цезарово сечение, ако се е наложило секцио – защо. Тази информация е важна за лекаря, за да знае по какъв начин да подхожда към настоящата бременност. Марина чака първо бебе. Но въпросите на д-р Ковачева не спират. Лекарката иска да знае дали бъдещата майка страда от някакви заболявания. Връща я в детството – имала ли е луксация на тазобедрената става, някакви прекарани тежки заболявания, операции, има ли алергия към нещо, страда ли от бъбречно заболяване, късогледство, случвало ли се е да си нарани сериозно главата или гръбначния стълб. Марина не смогва да отговори на всички въпроси – не страда от наследствени заболявания и алергии, но носи очила с малък диоптър. Д-р Ковачева преценява, че засега няма нужда от консултация с офталмолог, но след няколко месеца задължително Марина трябва да посети и неговия кабинет.

Изследванията
Докато лекарката старателно попълва документите, акушерката поема Марина и я качва на кантара – 60 кг. Не е зле за нейния ръст 170 см. Измерват й кръвното налягане – засега е в границите на нормалното 110/75 мм Hg. Тази процедура ще се повтаря при всяко следващо посещение на женската консултация.
Д-р Ковачева дава няколко талона на Марина и младата жена се отправя с бодра крачка към лабораторията. Днес ще изследват кръвта и урината й. Ще направят тест за СПИН, Васерман и Австралийски антиген (за хепатит). Задължително ще се определят кръвната й група и Rh.

Съветите
Резултатите на Марина са готови след няколко дни. Младата жена отново е пред женската консултация на “Шейново”. И тя вече е в редиците на бременните си колежки. Д-р Ковачева я успокоява, че всичко е наред. “Бременността е нормално състояние и ще продължите да живеете, както преди. Добре е да почивате повече, да спрете да пушите и да пиете алкохол, ако работите във вредна среда, преместете се или пък останете вкъщи с болничен лист”, обяснява д-р Ковачева. Тя предписва на Марина фолиева киселина и й дава последни наставления – ако се почувства зле, ако повръща много или има болки, веднага да се обади. След това отваря голямата тетрадка и пита бъдещата майка: “Другия месец трябва да дойдете между 15 и 20, кой ден ви е удобен?” Определя се часът за следващата консултация…

Още в Рецепти

Греховният изкусител – Ябълката

Ябълката е най-консумираният плод в света. А бебешките храни са немислими без нея. Ябълката е добре познат символ на любовта, брака, пролетта, младостта, плодородието, дълголетието… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream