02 Дек 2011

  Девети месец на бременността

  Оценете
  (0 гласа)

   Д-р Даниела Савова, медицински управител на Медицински център „Репродуктивно здраве“ към САГБАЛ „Д-р Щерев“, пред списание „9 месеца“.

  „9 месеца“: Ако през деветия месец се установи, че бебето не се е обърнало с главата надолу, има ли някакви методи, които могат да се приложат, за да се обърне то в правилната позиция?
  Съществуват различни варианти – определена поза на бъдещата майка по време на сън, използване на игли за обръщане на бебето и пр. Когато обаче  има къса пъпна връв или някакви аномалии при матката, когато бебето е застанало в неправилна позиция, то си остава така. В такива случаи то не може да се обърне от седалищно в главично предлежание.

  Колко пъти през последния месец трябва да се проследяват сърдечните тонове на бебето?
  През последния месец сърдечните тонове на бебето трябва да се преслушват веднъж седмично, а през последните две седмици –  два пъти в седмицата.

  Как бъдещата майка да различи подготвителните контракции от родилните?
  Подготвителните контракции са краткотрайни, слаби и най-важното – безболезнени. Когато контракциите станат ритмични, все по-силни, по-чести и по-болезнени, те вече предхождат раждането. Понякога може да има и силни контракции за няколко часа, след това те да изчезнат. Но когато започнат по-чести, по-болезнени контракции през по-малък интервал, трябва да се потърси акушер-гинеколог.

  Ако през деветия месец се установи, че има влагалищна инфекция какво трябва да се направи?
  Има много различни вагинални форми на медикаменти, които не вредят на плода. С тяхна помощ се лекува инфекцията и се възстановява нормалната влагалищна флора. Чрез това се предотвратяват евентуални усложнения и разкъсвания при раждане през естествените пътища.

  Кои са най-ясните сигнали, че раждането наближава?
  Сред най-ранните сигнали са спускането на маточното дъно, изпадането на слузестата запушалка, изтичането на околоплодните води и ритмичните болезнени маточните контракции.

  Налага ли се бъдещата майка, която желае епидурално обезболяване, предварително да се запознае с анестезиолога?
  Да, това задължително се прави в нашата клиника. Освен с кардиолог и с интернист, бременната обсъжда начина на обезболяване на раждането и с анестезиолог. Той й обяснява какви са предимствата и недостатъците на съответната анестезия, като за всяко медикаментозно лечение и най-вече за приложението на медикаменти в хода на раждането решението вземат акушер-гинекологът, раждащата и анестезиологът.

   

   

  Още в Проблемна бременност

  Застраховка без сериозни основания?

  Задължителен ли е покоят на легло при заплашващ аборт? Това е въпрос, който според последни проучвания няма еднозначен отговор. Засега обаче покоят се препоръчва на… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh