28 Юли 2004

Докосване на света

Оценете
(0 гласа)

Бебето в утробата плува в топлата вода. От 12-ата гестационна седмица (г.с.) тялото му става чувствително на допир. През коремната стена плодът реагира на ласките, които му изпращате. На екрана на ултразвуковия апарат може да се види как бебето се доближава и се опитва да докосне Вашите галещи ръце. При груби движения “отвън” то се оттласква навътре.

И контракциите са милувки
През последния месец на бременността се появяват подготвителните контракции. Всяка от тях за бебето е вълна от нежност, която милва цялото му телце. И контракциите при раждането действат по същия начин. Установено е, че електроенцефалографските показатели на плода при раждането не се различават от показателите му по време на съня, т.е. в процеса на раждането бебето спи. Контракциите стигат до него омекотени от амниотичната течност. Дори за Вас те да са силни и болезнени, за бебето са само по-чести и го подготвят да се адаптира към ритъма на дишането.

Навън е толкова интересно
Щом се появи на бял свят, бебето изпитва безброй непосредствени кожни усещания: студа на въздуха, Вашата топлина, допира на ръце върху кожата му...
След 9 месеца в утробата новороденото се среща с реалните форми на ласки. Чрез кожата си то изпитва усещания на истинско удоволствие (галене, прегръщане) или неудоволствие (мокрота, чувство на студ). Бебето използва устата си като основен тактилен (осезателен) орган, а щом опознае и ръцете си, чрез връхчетата на пръстите то получава информация и за релефа.

Ръцете са вълнуваща играчка
В началото бебето не обръща внимание на ръцете си, но овладявайки по-добре своето тяло, започва да ги открива като източник на полезна информация. Когато ги движи на една или на друга страна и пръстите случайно докоснат лицето, бебето започва да ги смуче. На два-три месеца движенията на пръстите все повече привличат вниманието му и то може дълго да ги наблюдава. Между 3-ия и 4-ия месец бебето ги открива и за Вас ще е смайващо колко време то може да играе с тях.
На четири месеца мъничето започва да хваща и да задържа вещи, които бързо насочва към устата си. То обича да ги "опитва”. Бебето се запознава с даден предмет, като го улавя, размахва, засмуква или го захапва. На шест месеца ръцете му стават все по-ловки и то вече получава възприятия от пръстите така, както ги получава и от устата. Установено е, че играта с ръцете (докосване, хващане, пускане, натискане, пощипване) стимулира развитието на говора, тъй като мозъчните зони, отговорни за ръцете и за говора, се намират в непосредствена близост и развитието им става едновременно.
Във втората половина на първата година се появява и активното търсене на предметите. Детето става значително по-наблюдателно. Това е времето на игрите на криеница с него. Малкият човек реагира емоционално, когато скриете предмет и след това отново го покажете или когато той сам го открие. Към 7 – 8-ия месец детето вече може да различава живите същества от движещите се механизми.

Как възприема обкръжаващите го?
Живият обект (човекът) се възприема по-рано от предметите. Още към 3-ия месец детето откроява човека, който има най-чести контакти с него. През 3–4-ия месец то вече има представа за Вашето лице и глас. Изследвания сочат, че в тази възраст мъничето добре може да отличи мъжките от женските лица и гласове. Чрез утвърденото възприятие за познати лица към 7–8-ия месец то реагира с безпокойство и тревога на срещата с непознати за него хора.
С натрупването на разнообразни впечатления от околната среда детето развива все повече познавателните си способности. В този процес е важно да разнообразявате неговата среда, тъй като еднообразната обстановка може да забави умственото развитие на кърмачето.

Още в Новини

Рекорден брой на женски консултации в МБАЛ Бургас

20 май 2014 г. Родилното отделение на МБАЛ Бургас вече разполага с нов апарат за интензивна женска консултация. Уредът, който представлява фетален монитор за проследяване… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл