29 Юни 2009

Досие: 20-та г.с.

Оценете
(0 гласа)

Обикновено всяка среща с нероденото ви бебе с помощта на ехографа е съпроводена от голямо вълнение. Интересува ви преди всичко най-важният въпрос: наред ли е всичко с детето? Какво се наблюдава през 20-ата гестационна седмица (г.с.)?

Как функционира?
Ехографският преглед между 18-ата и 20-ата г.с. установява дали бебето ви се развива правилно. Вие лежите на кушетката, долната част на корема ви се намазва с гел и трансдюсерът (накрайникът) се плъзга по корема в различни направления. Ехографът провежда висококачествени звукови вълни през матката ви, които отскачат от бебето и се превръщат в образ. Най-силно „ехо” се получава от твърдите тъкани като костите, които на екрана изглеждат бели. Меките тъкани пък са петнистосиви. Течността не връща звука, затова пространствата като стомаха, пикочния мехур, кръвоносните съдове и околоплодната течност изглеждат черни. Да видите бебето си на екрана, е много вълнуващо емоционално преживяване. Вероятно ще получите и снимка от тази среща, която ще запазите като скъп спомен от 9-те месеца. В този срок може да се узнае полът на бебето, но само ако искате. Споделете с лекаря какво е желанието ви.

Какво наблюдава специалистът?
Глава, гръбнак и корем. Формата и вътрешната структура на бебешката глава се оглеждат за наличието на евентуални проблеми. Специалистът проверява лицето за признаци на цепнато небце. Гръбнакът се проследява, за да се установи дали са налице всички прешлени, правилно ли са подредени. Важно е и дали кожата изцяло защитава гръбнака. Проследява се и дали коремната стена покрива отпред всички вътрешни органи.
Плацента. Плацентата може да се намира отпред или отзад в матката и може да е близо до дъното (фундуса) й. Ако е разположена ниско, тя се простира към шийката и ще ви накарат да отидете на повторен преглед през 3-ото тримесечие. Ако плацентата не е заела позиция към дъното на матката, възможно е да се планира раждане с цезарово сечение.
Пъпна връв и околоплодна течност. Специалистът ще търси трите кръвоносни съда в пъпната връв и ще провери дали количеството на околоплодната течност е достатъчно, за да може бебето ви свободно да се движи в нея.
Сърце. Проследяват се размерът и формата на сърцето и пропорциите на четирите му кухини. Проверява се дали клапите, които контролират кръвотока през сърцето, се отварят и затварят с всеки сърдечен удар.

Ако нещо не е наред?
При този преглед половината от аномалиите, които могат да се срещнат при новороденото, вече са видими. Сериозните проблеми включват структурата на главата, дефекти на коремната стена, големи аномалии на крайниците, спина бифида (отворен гръбнак), синдром на Даун, бъбречни проблеми, дупка в мускула, разделящ гръдния кош и стомаха, излишна течност в мозъка и сърдечни проблеми. Възможно е вашето бебе да се справи с тях, но може и да остане евентуален проблем.
Малките отклонения от нормалната анатомия най-често изчезват в рамките на няколко седмици, но някои от тях може да са причинени от хромозомни дефекти и да са нужни по-нататъшни изследвания.
Ако при ехографския преглед се установи подозиран или потвърден проблем, лекарят ще ви информира веднага и прегледът ще се повтори през следващите дни. Налага се около 15% от ехографиите да се повторят, но при повечето от тях не се откриват сериозни проблеми. Какъвто и да е резултатът, вие ще бъдете подкрепяни от екип от акушерки, акушер-гинеколози, педиатри.

Д-р Георги Янев
акушер-гинеколог

Още в Новини

Заместник-кметът Иванка Сотирова, ориса бебето на Стара Загора

Стара Загора вече има „Бебе на града” 2014. Бебето се роди в 09:15 ч. на 5 октомври. Новороденото е момиче, казва се Айшин и тежи… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream