27 Апр 2011

  Достатъчно ли мърда?

  Оценете
  (0 гласа)

  Знаете ли, че още от 7-ата гестационна седмица (г.с.) бебето в корема ви вече мърда, но то е толкова миниатюрно, че не е възможно да усещате неговите движения.
  Обикновено за първи път бъдещите майки получават реални “сигнали” за живот от бебето си около 20–22-рата г.с. (при повторна бременност около 16–18-ата г.с.).
  При втора или следваща бременност движенията на бебето се усещат по-рано. Причината е, че мускулите на матката вече не са толкова стегнати, а и бъдещата майка има опит в разпознаването на помръдванията на плода. Колко скоро ще усетите ритничетата на мъничето, зависи и от теглото ви и от разположението на плацентата.

  Първите “сигнали” приличат на пърхане на пеперуда, гъделичкане, много нежно потупване или почукване, а по-късно са като промушване. Постепенно то започва да рита като малък футболист.
  В началото на бременността помръдванията на бебето са малко и не много чести. Понякога нощем то е много игриво, а на следващата сутрин съвсем спокойно и от него няма “вести”. Към 28-ата г.с. обаче движенията му стават все по-силни и по-чести.
  Няма смисъл да се сравнявате с други бременни жени, тъй като всяко бебе е различно по своята активност и развитие. Някои в определени периоди са много кротки и спокойни, други – много дейни. Не е вярно твърдението, че когато майката много работи през деня, бебето в утробата й си почива. Ако има такива случаи, могат да се обяснят с това, че когато бременната е твърде заета, не се вторачва в корема си и забравя да следи дали бебето мърда, или не.

  Случва се бебето да се активизира, ако мама е в стрес. Нейният организъм му изпраща адреналин, който преминава през плацентата. Ако сте напрегната и гневна и усетите честите ритничета на мъничето, бързо се успокойте, легнете и починете поне половин час.
  Добре е след 28-ата г.с. един или два пъти дневно да се концентрирате и да проверявате колко често се движи бебето. Пребройте движенията му – те би трябвало да са около 10 на всеки 12 часа. Тези бременни, които не усещат движенията на плода, имат нужда от редовно наблюдение, за да са спокойни, че с бебето всичко е наред.

  Незабавно се свържете с вашия лекар, ако в продължение на 10 часа липсват помръдвания или пък са през много големи интервали. Не се тревожете обаче излишно. Понякога бебето заема друга поза, но за спокойствие се консултирайте с лекаря.
  Не е вярно, че с приближаването на термина бебето се укротява и дори спира да мърда. Ако нямате сигнали от него, споделете с вашия лекар.

  “9 месеца”

  Още в Развитие

  Моят единайсети месец

  В първия ден на единайсетия ми месец ми направиха кръщене. Гостувахме на прабаба и прадядо в село във Врачанския балкан. Кръщенето ми беше в Тържишкия… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh