16 Фев 2010

Гестационен диабет? Без паника!

Оценете
(0 гласа)

Навярно вече сте информирани за множеството изследвания, които ви предстоят през 9-те месеца. Но няма как – те носят спокойствие за здравето на бебето и за вашето здраве.
В списъка на изследванията, на които трябва да се подложите, е и измерването на кръвната захар. То е задължително, особено ако сте над 30 години, имате  високо кръвно, страдате от наднормено тегло или имате близки роднини диабетици, ако са ви поставили диагноза поликистозни яйчници или мастите в кръвта ви са с увеличени стойности. „При жените, спадащи към някоя от тези групи, рискът да развият през 9-те месеца т.нар. гестационен диабет е висок. Задължително е да им се измерва кръвната захар още в първите месеци на бременността. Ако тя е в норма – под граничната стойност от 6 ммол/л на гладно, се провежда ново измерване между 24-ата и 28-ата гестационна седмица. Тестът включва и т.нар. обременяване с глюкоза. Известно е, че гестационният диабет се проявява при 4 до 10% от бременните”, обяснява авторитетният ендокринолог и директор на медицински център „Про-Вита” доц. Владимир Христов.
Каква е причината точно бременността да отключва у някои жени захарна болест? Хормоните, произвеждани от плацентата през 9-те месеца, намаляват тъканната инсулинова чувствителност и настъпва инсулинова резистентност. „Получава се напрежение в бета клетките на панкреаса, отговорни за производството на инсулин, и се създава тенденция към болестен процес”, обяснява доц. Христов.
Жените от някои етнически групи
са по-предразположени

към гестационен диабет, например афроамериканките или индианките.
„Голяма грешка е, ако жената, развила гестационен диабет през 9-те месеца, не е наблюдавана и след края на бременността. Защото половината от тези жени
заболяват от захарна болест тип 2 в следващите 5 години след раждането.
За жалост, когато първото измерване след раждането покаже нормална стойност на кръвната захар, родилката се успокоява и забравя тревогите. Нужно обаче е в продължение на пет години тя редовно да следи нивото на този показател”, категоричен е доц. Христов. 
Ако лекарят ви постави диагноза гестационен диабет, това съвсем не е повод за паника. Навременните мерки свеждат рисковете от негативни последици за вас и за вашето бебе до минимум.
Налага се бъдещата майка да ограничи сладките и мазните храни и повече да се движи (плуване, разходки или йога за бременни). Ако това по естествен път не понижи нивото на кръвната захар,
прибягва се до инсулиново лечение
„Целта е нивото на кръвната захар да се движи в стойности под 6 ммол/л на гладно и под 7.8 ммол/л два часа след хранене”, обяснява ендокринологът.
Ако обаче високите стойности на кръвната захар останат незабелязани или неконтролирани през бременността, това крие риск от сериозни усложнения при раждането и малформации на плода. Като резултат от покаченото ниво на кръвната захар е възможно бебето в утробата да нараства с ускорено темпо и още преди да се роди, вече да е обременено от развитие на захарен диабет тип 2 и затлъстяване в по-късна възраст. 
Появата на гестационен диабет
не е категорична индикация за секцио

При много от бъдещите майки с това заболяване обаче цезаровото сечение е наложително. Сред причините е, че те често раждат бебета с тегло над 4 кг.
Принципът за добрия контрол важи не само за жените, развили диабет през бременността, но и за бременните с вроден диабет. „Препоръчвам на диабетичките бременността им да е планирана, и то в период, в който имат добри нива на кръвната захар и на гликирания хемоглобин. Много важно е да уцелят точния момент. Окуражавам инсулинозависимите жени да забременяват без притеснения. Рискът децата им да се родят с вроден диабет е малък – 1:40. По-често се унаследяват механизмите, които предизвикват диабет тип 2”, обяснява доц. Христов.

Сандра Керелезова

Още в Новини

Двойките без брак губят привилегиите за самотни родители

  Двойките, които живеят на семейни начала, без сключен граждански брак, губят привилегиите за самотни родители. Това следва от окончателно приетите днес промени от Народното събрание в… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream