16 Фев 2010

Гестационен диабет? Без паника!

Оценете
(0 гласа)

Навярно вече сте информирани за множеството изследвания, които ви предстоят през 9-те месеца. Но няма как – те носят спокойствие за здравето на бебето и за вашето здраве.
В списъка на изследванията, на които трябва да се подложите, е и измерването на кръвната захар. То е задължително, особено ако сте над 30 години, имате  високо кръвно, страдате от наднормено тегло или имате близки роднини диабетици, ако са ви поставили диагноза поликистозни яйчници или мастите в кръвта ви са с увеличени стойности. „При жените, спадащи към някоя от тези групи, рискът да развият през 9-те месеца т.нар. гестационен диабет е висок. Задължително е да им се измерва кръвната захар още в първите месеци на бременността. Ако тя е в норма – под граничната стойност от 6 ммол/л на гладно, се провежда ново измерване между 24-ата и 28-ата гестационна седмица. Тестът включва и т.нар. обременяване с глюкоза. Известно е, че гестационният диабет се проявява при 4 до 10% от бременните”, обяснява авторитетният ендокринолог и директор на медицински център „Про-Вита” доц. Владимир Христов.
Каква е причината точно бременността да отключва у някои жени захарна болест? Хормоните, произвеждани от плацентата през 9-те месеца, намаляват тъканната инсулинова чувствителност и настъпва инсулинова резистентност. „Получава се напрежение в бета клетките на панкреаса, отговорни за производството на инсулин, и се създава тенденция към болестен процес”, обяснява доц. Христов.
Жените от някои етнически групи
са по-предразположени

към гестационен диабет, например афроамериканките или индианките.
„Голяма грешка е, ако жената, развила гестационен диабет през 9-те месеца, не е наблюдавана и след края на бременността. Защото половината от тези жени
заболяват от захарна болест тип 2 в следващите 5 години след раждането.
За жалост, когато първото измерване след раждането покаже нормална стойност на кръвната захар, родилката се успокоява и забравя тревогите. Нужно обаче е в продължение на пет години тя редовно да следи нивото на този показател”, категоричен е доц. Христов. 
Ако лекарят ви постави диагноза гестационен диабет, това съвсем не е повод за паника. Навременните мерки свеждат рисковете от негативни последици за вас и за вашето бебе до минимум.
Налага се бъдещата майка да ограничи сладките и мазните храни и повече да се движи (плуване, разходки или йога за бременни). Ако това по естествен път не понижи нивото на кръвната захар,
прибягва се до инсулиново лечение
„Целта е нивото на кръвната захар да се движи в стойности под 6 ммол/л на гладно и под 7.8 ммол/л два часа след хранене”, обяснява ендокринологът.
Ако обаче високите стойности на кръвната захар останат незабелязани или неконтролирани през бременността, това крие риск от сериозни усложнения при раждането и малформации на плода. Като резултат от покаченото ниво на кръвната захар е възможно бебето в утробата да нараства с ускорено темпо и още преди да се роди, вече да е обременено от развитие на захарен диабет тип 2 и затлъстяване в по-късна възраст. 
Появата на гестационен диабет
не е категорична индикация за секцио

При много от бъдещите майки с това заболяване обаче цезаровото сечение е наложително. Сред причините е, че те често раждат бебета с тегло над 4 кг.
Принципът за добрия контрол важи не само за жените, развили диабет през бременността, но и за бременните с вроден диабет. „Препоръчвам на диабетичките бременността им да е планирана, и то в период, в който имат добри нива на кръвната захар и на гликирания хемоглобин. Много важно е да уцелят точния момент. Окуражавам инсулинозависимите жени да забременяват без притеснения. Рискът децата им да се родят с вроден диабет е малък – 1:40. По-често се унаследяват механизмите, които предизвикват диабет тип 2”, обяснява доц. Христов.

Сандра Керелезова

Още в Споделено

Раждане в Русия

Мария Д., на 27 год., живее с мъжа си и дъщеря си Александра, на 5 мес., в Москва. Тя разказва как е протекло раждането на… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл