25 Мар 2011

И с корем може да е лесно!

Оценете
(0 гласа)

Коремът ви все повече “напредва”. Тялото ви става по-тромаво, но вълнението, че носите един нов живот, ви дарява с криле. И все пак вършите ежедневните си дейности с повече усилия и с повече умора. Прочетете съветите как денят ви може да стане по-лек и ненатоварващ.

Пазарувайте по списък. Носенето на тежки торби е доста трудно. Добре е да правите списък за седмицата и да разпределяте покупките за отделните дни. Така няма да се товарите всеки ден. Голямото пазаруване (може би в края на седмицата) правете заедно с любимия, особено ако имате автомобил. Снабдете се с пазарска чанта на колела. С нея превозвайте пресните плодове и зеленчуци. Важно е да теглите чантата след себе си. Преди да извадите покупките от нея, поставете я на стол, за да не се налага да се навеждате.

Дишайте равномерно. Спокойствието ще ви помага да поемате повече въздух. През последните седмици на бременността със сигурност не ви е комфортно да дишате дълбоко, защото бебето притиска диафрагмата ви. Ще преодолявате задъхването, ако през целия ден се храните с по-малки порции и избягвате физическите усилия. Това означава да отделяте двойно повече време за рутинни действия – например за гладене или за почистване с прахосмукачката.

Сън в най-щадящата поза. Легнете на лявата страна и поставете малка възглавница между глезените и коленете. Това ще ви облекчи. Ако чувствате тежест в краката, повдигнете малко долния край на матрака, като подложите книги или одеяло. Така кръвта по-лесно ще се оттича от краката към сърцето.

Ако клепачите ви сутрин са подпухнали поради задържането на течност, поставете за 2–3  минути изстудено пакетче чай от лайка или мента върху всеки клепач и останете още малко в леглото.
Вдигайте детето само с изправен гръб. Ако имате малко дете, то не се интересува дали на мама й тежи коремът... То иска колкото може по-често тя да го носи. Ако все пак не можете да отказвате на настояването на малчугана, не се навеждайте до пода, а го накарайте първо да се покатери на стол. И изобщо винаги вдигайте всичко (не само детето) с изправен гръб.

Ходенето е по-лесно с наклонен таз. Все по-трудно ви е да ходите с изправена стойка. Струва ви се, че всеки момент огромният корем ще ви повлече надолу. Опитайте един трик – стегнете мускулите на седалището и наклонете таза леко напред. Представете си, че коремът лежи върху таза като яйце в поставка. Така ще облекчите гръбнака. Ако се налага по-дълго да стоите права, облегнете се на нещо или се подпрете с едната ръка, като най-добре е краката да са в поза за ходене. Добре е да се снабдите с обувки, които имат пружиниращи подметки.

Облеклото да е свободно. Разбира се, че може дълго да носите поли и панталони с незатворен цип. Но през последните седмици на 9-те месеца все пак ще имате нужда от специално облекло за бременни. Затова не е зле още отрано да се снабдите с един-два панталона или с поли за бременни, които осигуряват свобода на корема. Често отичащите крака също се нуждаят от грижи – ако носите ¾ чорапи, те трябва да са с мек, широк ластик, който не притиска вените.

Може би има още някои неудобства, които ще търпите през тези вълнуващи месеци, но въпреки тях не преставайте да се радвате на корема си! Той е прекрасен, ще го имате за кратко и най-важното – в него се е приютило вашето съкровище. Все едно дали ще разголите корема си, или ще го прикривате – не забравяйте обаче да го снимате за спомен!

“9 месеца”


Вместо да се навеждате, “удължавайте” ръцете си.

Удобни за целта са по-дългите уреди, например дългата обувалка или метлата и четката с дълги дръжки. Много практични са и подочистачките, които могат да се изстискват без навеждане. Ако понякога все пак се налага да се наведете, позата на колене е по-щадяща за гърба, отколкото клякането, а изправянето е най-лесно от позицията “на четири крака”.

(3)Облекчавайте гърба с упражнението “котка и крава”. Застанете “на четири крака” с раздалечени колена и ръце. Наведете глава и закръглете гърба, както правят котките, като при това вдишвайте. При издишване повдигайте бавно глава и изправяйте гърба като кравата. Повторете многократно, докато усетите, че напрежението в гърба е изчезнало.

(4)Сменяйте позата. При седене се облягайте удобно назад, после за известно време седнете с изправен гръбнак. Колкото може по-често вдигайте краката си нависоко, за да облекчавате вените. Ако работите на бюро, снабдете се с ниска поставка за краката и последователно повдигайте и отпускайте пръстите и петите. По този начин мускулите на прасците изпомпват застоялата кръв към сърцето.

Още в Възпитание на детето

Напълнете “чашата” му

Беше великолепен ден – слънчев и без нито едно облаче на хоризонта, когато моята 3 ½ -годишна дъщеря погледна навън и каза: “Не искам да… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл