24 Апр 2007

  Идва ли?

  Оценете
  (0 гласа)

  Никак не е лесно спокойно да се изчаква, когато терминът премине. Какво може да направи очакването по-поносимо, как се познава дали бебето е добре и може ли то да се стимулира да напусне топлия басейн...
  Кога е Денят – питат ви колеги, роднини, любезната продавачка в супермаркета. Кога най-после ще се отървете от огромния корем, се питате и вие, когато терминът мине и замине, а бебето още не се появява.
  Теоретично отговорът е прост – дългоочакваният ден идва 280 дни след началото на последния мензес или 266 дни след зачеването. Само че лекарите не се доверяват много-много на информацията на пациентките си. Те предпочитат ехографски да измерят нероденото между 9-ата и 14-ата седмица и според големината му да определят датата на зачатието. Според съвременните специалисти пресметнатите 266 дни вече не са достоверни – през последните десетилетия проучвания показват, че естествената продължителност на бременността се е скъсила средно с два дни
  На практика определеният термин е само ориентировъчен. В действителност бебетата буквално са непредсказуеми – само 4% се раждат на изчислената дата. Затова някои акушер-гинеколози се застраховат и употребяват понятието “период за раждане” вместо “термин за раждане”. Този период започва три дни преди изчислената дата и завършва една седмица след нея. Те съветват жените да не приемат толкова навътре посочения термин. Вместо да се притесняват излишно, да правят това, което им доставя удоволствие – например да ходят на кино, да се срещат с приятелки, да се отпуснат и да се наслаждават на различни удоволствия заедно с партньора.
  Вероятно няма да ви е лесно да изпълните тези съвети. Мислите ви непрекъснато ще са около бебето и с всеки ден тревогата ви дали то е добре ще се засилва. Докато плацентата е в състояние да осигурява всичко необходимо на детето, няма проблеми.
  След изтичане на определения период за раждане вашето състояние и състоянието на плода ще се наблюдават много внимателно и по-често. Най-късно една седмица след термина се провежда преглед, при който лекарят опипва шийката на матката, преслушва сърдечните тонове на плода, установява дали той се движи достатъчно и определя количеството на околоплодната течност.
  Ако има нещо смущаващо, обикновено се пристъпва към предизвикване на раждането. Понякога това се прави и когато детето е добре, но бъдещата майка е прекалено изнервена и нетърпелива. Сигурно някоя приятелка “с опит” може да ви посъветва в тези напрегнати дни да изкачвате по-често стълби. Има по-добри начини за предизвикване на контракции. Обикновено жените се надяват раждането да започне спонтанно и започват да се вслушват в тялото си. Дали опъването в гърба не е истинска контракция? А твърдият корем? Какъв парадокс – в този период очаквате болките с нетърпение!
  Вероятно разочарованието ви ще е голямо, когато се окаже, че все още родилните контракции не са настъпили. Те не се влияят като подготвителните от почивка и топла баня, а се засилват все повече, стават през все по-кратки интервали и няма опасност да не ги забележите. Какво обаче да правите, ако тези контракции не настъпват? Как да ги предизвикате?
  Не прекалявайте с разходките и с изкачването по стълби, макар и това да е полезно. По-ефикасно ще е, ако се отдадете на нежности с бъдещия татко. Сексът може да предизвика контракции – нежното стимулиране на гръдните зърна води до отделяне в организма на бременната на контрахиращия матката окситоцин, а спермата съдържа простагландини, които попадат директно върху маточната шийка и също стимулират контракциите. Освен това сексът е възможно най-разтоварващото занимание в този момент. Той ще осигури и прилив на ендорфини – хормоните на щастието. Изобщо спокойствието е вълшебното средство, което може да предизвика раждането. Важна предпоставка е роднините и приятелите да се държат на дистанция. Най-добре е да не им съобщавате кога е терминът на раждането.
  Процесът започва, когато и вие сте готова! Много важно е да се успокоите, че вкъщи всичко е наред (евентуално има кой да се грижи за по-голямото дете, докато сте в родилното), напълно вярвате в професионализма на лекаря или на акушерката, половинката ви ще е до вас…
  Някои жени имат много лош спомен от контракциите при предишно раждане, протекло много тежко и продължително. Тези спомени са толкова силни, че не позволяват никакво отпускане. Други пък са слушали ужасяващи разкази на познати. Ако в душата ви бушуват страхове, акцентирайте върху доверието си към вашия лекар или към вашата акушерка. Вероятно от тях ще чуете думи, които ще ви мотивират: “Раждането наистина е болезнено, но не трябва да се безпокоиш. Ти си силна и ще се справиш!”

  Кое предизвиква раждането?
  Проф. д-р Петер Хуслайн, директор на Университетската акушерска клиника във Виена, от години е по следите на причините, които предизвикват раждането. Той отговаря на най-често задаваните въпроси от бъдещите майки.
  Днес вече известно ли е как започва раждането?
  Все още това не е напълно изяснено. Във всеки случай са нужни много сигнали.
  Хормонални ли са тези сигнали?
  До голяма степен са хормонални. В плацентата се продуцира предизвикващият контракции окситоцин, същевременно чувствителността на раждащата към това вещество се повишава. В лигавицата на матката също се образуват вещества, предизвикващи контракции, например простагландини. Освен това хипофизите на майката и на детето изпращат вещества, които водят до образуване в надбъбреците на хормона на стреса – кортизол, също предизвикващ контракции.
  Вярно ли е, че бебето сигнализира, когато не е добре снабдено с необходимите вещества?
  По принцип е така – в един момент снабдяването на бебето с нужните му вещества от майчиния организъм се влошава. Точно това е моментът, в който нивото на предизвикващите контракции хормони се повишава. Това е и моментът, в който бебето е толкова голямо, че все още може да се промъкне през тесния майчин таз. Природата е аранжирала процеса гениално!

  Още в Развитие

  Малкият художник

  Детето започва да рисува! Първите опити ще забележите към 15–18-ия месец. В тази ранна възраст заниманието с молива, разбира се, не е още истинско рисуване.… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh