27 Май 2015

Как се променя бебето по време на бременността?

Оценете
(2 гласа)
 
 На 18-ия ден след началото на бременността нервната тъкан започва да се забелязва едновременно със сърдечната тъкан. В края на 1-вия месец от началото на бременността започват да функционират сърдечната тъкан и нервната система. 4 милиметра е дължината на плода в този период.
 
Към 50-ия ден от началото на бременността се забелязва 1-вото поведение на плода. Това са малки бавни движения на цялото тяло, сигнализиращи, че нервната система вече изгражда и управлява поведението. В края на 3-а седмица започва да бие сърцето на плода. 55 дни е възрастта, в която се появяват потрепвания: 1 секунда изпълнена с бързи движения, които започват от главата и понякога се предават към шията и тялото. 5660 дни са минали от бременността и започват да се появяват глобални движения на цялото тяло без определена последователност. Тези движения понякога променят положението на тялото на бебето.
 
В 9-ата седмица върху езика на плода се появяват вкусовите рецептори. Детето може да разпознава вкуса на околоплодните течности, както и да реагира на измененията, които настъпват.
 
 10-ата седмица е моментът, в който повърхността на кожата на детето започва да става чувствителна. Това е периодът, когато детето усеща топло, студено и болка. Но най-важното е, че то може да реагира на тези импулси. Между 60-ия и 120-ия ден от началото на бременността, бебето извършва до 20 000 движения дневно, които майката не усеща. 1-вото поведение, причинено от появата на външен фактор, се регистрира 60 дни след началото на бременността. Бебето отваря устата си, едновременно движи ръцете, краката и тялото си. 2,5 см е дължината на тялото на плода през този период.
 
След 65-ия ден бебето започва да извършва:
·         Отделни движения с ръцете и краката: бързи или бавни движения на свиване или изправяне на ръцете или краката, които понякога са съчетани със завъртане на главата.
·         Движения, приличащи на хълцане: рязко движение на диафрагмата на тласъци. 1 секунда е времето, през което продължава това движение.
 
След 70-ия ден се появяват:
·         Дихателни движения: движение на диафрагмата, гръдния кош и корема, съчетани с отваряне на устата и гълтане на околоплодна вода.
·         Движения на главата назад и напред, съчетани с отваряне на устата и изваждане на езика. Наклоняването на главата напред понякога се придружава с докосване на лицето с ръка и смучене.
·         Пълзящи движения: преобръщане.
·         Протягане и “прозяване”: изправяне на гърба, бавно вдигане, завъртане и сгъване на ръката, продължително широко отваряне на устата и след това бързото й затваряне.
 
След 85-ия ден се появяват едновременни отделни и самостоятелни движения на пръстите на ръката.
След 100-ия ден се появява самостоятелно завъртане на китката на ръката.
 
След 110-ия ден плодът започва да извършва макродвижения, които се усещат от майката.
 
 В 16-а седмица настъпва мигът, когато детето започва да слуша. В началото важни са само звуците на майчиното тяло – сърцебиене, перисталтика. Бебето възприема звуците приглушени, през водна среда. Установено е, че детето може да различава различни гласове и да ги “запомня”. През същия този период всички форми на чувствителност са развити.
 
В 20-ата седмица майката започва да чувства движенията на детето – 1-вата среща с детето (телесният контакт).
 
След 125-ия ден се появяват движения с очите.
 
Към 170-ия ден вече съществуват всички нервни клетки на главния мозък. Започва да се регистрира биоелектричната активност на мозъка.
 
След тази възраст:
Бебето реагира на светлина и звук: клепачите на очите се отварят и затварят, извършва движения след силен звук – зрението и слухът.
Функционират кожната чувствителност, обонянието и вестибуларният апарат. Появява се инстинктивно поведение, например смучене на палеца: плодът слага ръка вуста и многократно движи челюстите си.
 
Появява се период на активно поведение и период на относителна пасивност (сън). 40 минути е времето на активния цикъл, а 96 минути е пасивният, който се променя след раждането.
 
3 месеца…, да през последните 3 месеца от бременността плодът започва да различава гласа на майката.
 
След 190-ияден плодът обръща глава по посока на появила се светлина, преминала през организма на майката.
 
200 дни след началото на бременността се появява шиен тоничен асиметричен рефлекс – ръката и кракът от страната на тялото, към която е обърната главата, са изпънати, а ръката и кракът от другата страна на тялото са сгънати.
 
След 220-ияден 70-80% от времето плодът е в състояние на сън, с бързи движения на очите, съчетан с дихателни движения.
 
В 9-иямесец у детето се развива обонянието.
 
Как се променя майката отвън и отвътре по време на бременността?
·         С до 10 удара в минута се увеличава сърдечната честота и от 40% до 50% се увеличава обемът на кръвта.
·         До 500 пъти над нормалния си размер се увеличава матката.

Още в Да бъдеш баща

1/3 от татковци не знаят как да държат бебето

„Когато лекарят ми подаде току-що родения ми син, целият се разтреперих. Той беше сгънат като малка футболна топка. Затаих дъх и единствената ми мисъл беше:… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream