27 Юни 2011

Коремът не гони паметта

Оценете
(0 гласа)

Съпругът на бременна се обажда на нейна приятелка и не знае да се смее ли или да плаче. Малко преди термина за раждане жена му отива да пазарува и на връщане взема такси, като забравя, че колата й е паркирана пред хипермаркета...

Бременността е оневинена

Доскоро се твърдеше, че забравянето е характерно „очарование” на бременните. Според ново австралийско проучване обаче вече никоя бременна не може да използва състоянието си като извинение за отслабналата си памет. Учени от Австралийския национален университет в Канбера са наблюдавали повече 1000 жени и са установили, че паметта им остава същата преди, по време и след бременността. Това означава, че забравянето не е задължително характерно за бременните.
Вече има и проучвания, според които мозъкът на бъдещите майки е с по-голям, а не с по-малък капацитет. Учените откриват, че по-високото ниво на естрогените е свързано с повишаване на уменията и интелигентността, въпреки че доскоро се твърдеше обратното.
И според еволюционната теория изглежда неправдоподобно жените, натоварени с отговорност не само за себе си, но и за детето си, да са по-уязвими в умствено отношение от останалите.
Би могло обаче да има достоверно обяснение за проблемите с паметта при бременните, свързано със стреса. Промените, които настъпват през деветте месеца, са огромни, а когато към тях се добави и умората, не е чудно, че концентрацията се нарушава.

Ставате по-умна, съчувстваща!
По-често срещаното забравяне е ниска цена, която плащат някои бременни жени за увеличените си умствени способности. Проучвания показват, че пък уменията им за справяне с ежедневните дейности се подобряват. Същото важи и за организираността и творческите способности. Това се изявява особено след раждането и продължава дълго след него.
Бременността може да подобри и емоционалната интелигентност. Проучвания доказват, че повишаването на нивото на естрогените увеличава чувствителността, което се изразява не само със склонност към сълзи дори при дребен повод, но и с по-изразено съчувствие и отзивчивост към околните.
Майчинството води и до психологични промени. Част от тях се дължат на хормоните, но и бебето променя отношението към света и по неповторим начин свързва майката с останалите, като помага за по-доброто им разбиране.

Още бонуси

Въпреки че едва ли вихренето в кухнята ще е най-голямата ви мечта, бременността може да ви направи и по-добра кулинарка. Сетивата ви за вкус и мирис стават по-изострени. Причините не са напълно изяснени, но най-вероятно това има връзка със сутрешното гадене, което се появява, когато плодът е особено уязвим. Още от еволюцията е заложено майката да се предпазва от всичко, което може да навреди на бебето в критичния стадий на вътреутробното развитие. Засиленото обоняние може да предпази бременната и околните от вредности във въздуха – опасни газове и отровни вещества. Описан е случай, при който бременна усеща мирис на газ в жилището на приятели, който никой друг от гостите не долавя. По нейно настояване се обаждат на спешния телефон и след минути пристига помощ. Установява се, че има изтичане на газ от печката. Да спасяваш човешки живот – не звучи лошо за набедените за по-малко умни бременни…

Соня Найденова
психолог

Още в Споделено

Наградата от миналия брой спечели Ивелина Кирилова – 25 год., майка на още нероденото бебе, Русе

Ще се възползвам от мама Ива, за да ви разкажа за моето семейство, което нямам търпение да видя. Както вече разбрахте, аз съм още в… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream