27 Юни 2011

  Коремът не гони паметта

  Оценете
  (0 гласа)

  Съпругът на бременна се обажда на нейна приятелка и не знае да се смее ли или да плаче. Малко преди термина за раждане жена му отива да пазарува и на връщане взема такси, като забравя, че колата й е паркирана пред хипермаркета...

  Бременността е оневинена

  Доскоро се твърдеше, че забравянето е характерно „очарование” на бременните. Според ново австралийско проучване обаче вече никоя бременна не може да използва състоянието си като извинение за отслабналата си памет. Учени от Австралийския национален университет в Канбера са наблюдавали повече 1000 жени и са установили, че паметта им остава същата преди, по време и след бременността. Това означава, че забравянето не е задължително характерно за бременните.
  Вече има и проучвания, според които мозъкът на бъдещите майки е с по-голям, а не с по-малък капацитет. Учените откриват, че по-високото ниво на естрогените е свързано с повишаване на уменията и интелигентността, въпреки че доскоро се твърдеше обратното.
  И според еволюционната теория изглежда неправдоподобно жените, натоварени с отговорност не само за себе си, но и за детето си, да са по-уязвими в умствено отношение от останалите.
  Би могло обаче да има достоверно обяснение за проблемите с паметта при бременните, свързано със стреса. Промените, които настъпват през деветте месеца, са огромни, а когато към тях се добави и умората, не е чудно, че концентрацията се нарушава.

  Ставате по-умна, съчувстваща!
  По-често срещаното забравяне е ниска цена, която плащат някои бременни жени за увеличените си умствени способности. Проучвания показват, че пък уменията им за справяне с ежедневните дейности се подобряват. Същото важи и за организираността и творческите способности. Това се изявява особено след раждането и продължава дълго след него.
  Бременността може да подобри и емоционалната интелигентност. Проучвания доказват, че повишаването на нивото на естрогените увеличава чувствителността, което се изразява не само със склонност към сълзи дори при дребен повод, но и с по-изразено съчувствие и отзивчивост към околните.
  Майчинството води и до психологични промени. Част от тях се дължат на хормоните, но и бебето променя отношението към света и по неповторим начин свързва майката с останалите, като помага за по-доброто им разбиране.

  Още бонуси

  Въпреки че едва ли вихренето в кухнята ще е най-голямата ви мечта, бременността може да ви направи и по-добра кулинарка. Сетивата ви за вкус и мирис стават по-изострени. Причините не са напълно изяснени, но най-вероятно това има връзка със сутрешното гадене, което се появява, когато плодът е особено уязвим. Още от еволюцията е заложено майката да се предпазва от всичко, което може да навреди на бебето в критичния стадий на вътреутробното развитие. Засиленото обоняние може да предпази бременната и околните от вредности във въздуха – опасни газове и отровни вещества. Описан е случай, при който бременна усеща мирис на газ в жилището на приятели, който никой друг от гостите не долавя. По нейно настояване се обаждат на спешния телефон и след минути пристига помощ. Установява се, че има изтичане на газ от печката. Да спасяваш човешки живот – не звучи лошо за набедените за по-малко умни бременни…

  Соня Найденова
  психолог

  Още в Захранване

  Злоядо ли е?

  Днес често се говори, че децата са капризни. Всъщност това означава, че са упорити или обичат да се противопоставят на родителите си. Известно е, че… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh