30 Ян 2012

  Многоплодна бременност – числа и факти

  Оценете
  (0 гласа)

  3.5:1000 е средната честота на многоплодните бременности в световен мащаб, като тя варира в широки граници –  от 0.3 до 5.7% при различните раси. Така например в Китай е 3:1000 новородени, в Шотландия – 12.3:1000, а в Нигерия – 57.2:1000. В последните десетилетия броят на многоплодните бременности се увеличава, особено в държавите с развито здравеопазване и в резултат на по-честото прилагане на ин витро процедурите.

  13 е най-големият брой близнаци, заченати по естествен път. През 1811 г. на остров Сицилия от една бременност са родени шест момичета и седем момчета.

  25% от бременностите в България, които са резултат от асистирана репродукция, водят до раждането на две или повече бебета.

  5 е най-големият брой бебета, родени от една бременност в България.

  След 35-годишна възраст се увеличава шансът жената да зачене две и повече бебета. Установено е, че на по-късна възраст в женския организъм се увеличава концентрацията на хормона, стимулиращ съзряването на яйцеклетките, и затова по-често няколко полови клетки са готови за оплождане.

  Около 18 са килограмите, които прибавя към теглото си отпреди забременяването бъдещата майка на близнаци. Ако бебетата са три или повече, наддаването на килограми е по-значително.

  60% от жените с многоплодна бременност страдат от недостиг на желязо. Препоръката на лекарите е през 9-те месеца тези бъдещи майки ежедневно да приемат допълнително витамини и микроелементи – желязо, цинк, манган, мед, селен и магнезий.

  90%
  от многоплодните бременности протичат без усложнения и завършват с раждането на живи бебета. Това се дължи на развитието на неонатологията и на възможността чрез чести ехографски прегледи да се проследява състоянието на бебетата, тяхното положение в утробата, количеството на околоплодните води и т.н.

  91%
  от бъдещите майки, които носят повече от едно бебе, раждат седмици по-рано от датата на термина. Обикновено тези новородени са с по-ниско тегло и за тях са нужни специални грижи. Рядко близнаците се раждат около определения термин. Въпреки че има описани случаи на преносена многоплодна бременност, те се приемат за изключения.

  „9 месеца“

  Още в Развитие

  Как да развивате детето

    Известният американски психолог К. Роджърс смята, че най-разумният начин да отглеждате детето, е да се отнасяте към него като към цвете. Градинарят полива, разрохква… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh