25 Юли 2011

  Никотинова реалност

  Публикувана в Бременност по седмици
  / Прочетена 176 пъти
  Оценете
  (0 гласа)

  Тъжно, но факт – България се нарежда на едно от първите места по бременни пушачки в Европа. Почти 40% от пушещите българки продължават с вредния навик и след като разберат, че очакват бебе. За сравнение – в Швеция този процент е под 9, а в Германия – 17.6.
  Традиция е и българските родители да забравят, че рисковете от тютюневия дим продължават и след прерязването на пъпната връв, и след края на „млечната връзка”. За това свидетелстват данните, че едва една трета от българските деца между 3 и 7 год. живеят в среда без тютюнев дим.
  Вредите от пасивното пушене при най-малките вече са неоспоримо доказани от множество изследвания. „Децата са от 2 до 6 пъти по-уязвими на тютюневия дим от възрастните. Те са с по-слаб имунитет, имат по-малки бели дробове и са с по-интензивно дишане”, обяснява доц. Антоанета Манолова от Националния център по опазване на общественото здраве. Според нея има категорични данни, че децата, изложени на тютюнев дим и от двамата родители, по-често страдат от нощна кашлица, хрипове в гърдите като симптом на дихателни проблеми, както и от възпаления на средното ухо. „Повече от 80% от децата, които често боледуват от респираторни заболявания (над 5–6 инфекции годишно), живеят в семейства на пушачи. Има данни, че пасивното пушене при малките влияе негативно и на концентрацията и води до по-нисък успех в училище”, допълва доц. Манолова. 

   „Пуша на балкона” или „Пуша, когато детето не е в стаята”, са някои от отговорите, които дават родители пушачи на въпроса как предпазват детето си от цигарения дим. „В действителност обаче тези мерки нямат очаквания ефект. Прозорецът остава отворен или балконската врата не се затваря плътно, вредните частици полепват по дрехите на пушача или по мебелите в стаята, където е прониквал тютюневият дим. Тези частици са тежки и падат ниско, по пода – там, където малчуганът лази и си играе. Освен това циановодородът от цигарите е фино вещество, което прониква в стените и при затопляне се отделя като вреден агент. Нужна е много силна вентилация в дома, която не позволява на дима да стигне до детската стая, обясняват българските експерти.

  Сандра Димитрова

  Още в Развитие

  Уроци по общуване

  Към година и половина малкият човек наистина вече започва да се разделя с бебешките си особености. Той не е чак толкова безпомощен – ходи сам,… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
  bocho shampoo 200 400
  Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
  Бочко Мляко за тяло Маслина
  bochko mlqko maslinaa
  Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
  Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
  bochko pasta za zubi
  Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
  Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
  Bochko
  Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
  Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
  krem smradlika 2
  Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл