26 Май 2011

Пътешествие без риск

Оценете
(0 гласа)

         
Това, че сте бременна, не означава 9 месеца да седите само у дома и да се откажете от всякакви пътувания. Можете спокойно и без рискове да пътешествате из страната и в чужбина, ако, разбира се, спазвате някои съвети.
 При пътуване задължително носете здравния си картон от женската консултация, в който са вписани резултатите от изследванията и данните за развитието на вашата бременност.
 Когато пътувате с влак, с автобус или със самолет, от време на време ставайте от мястото си и правете малка разходка съответно по коридора или по пътеката. Така ще подпомогнете доброто кръвообращение.
 Растящото бебе в корема притиска пикочния ви мехур, поради което по-често посещавате тоалетната. Затова по време на пътуването е добре да сте близо до пътеката и до тоалетната на автобуса, влака или самолета. Избягвайте транспортни средства без тоалетни, а ако пътувате с автомобил, предвидете време за повече спирки.
 Ако ще летите със самолет, не пропускайте да поговорите с представители на авиокомпанията за условията и правилата при пътуване на бременни. Ако сте в напреднала фаза на бременността – между 28-ата и 36-ата гестационна седмица (г.с.), може би от компанията ще ви поискат писмо от лекуващия лекар, в което е преценено вашето състояние и е отбелязан терминът ви. Най-вероятно няма да ви се разреши да пътувате със самолет след 36-ата г.с. и в първите 10 дни след раждането. Последният период може да бъде удължен.
 Пийте достатъчно течности. По време на път и на полет опасността от дехидратация (обезводняване) е реална.
 Ако ви предстои да посетите тропическа страна, задължително трябва да се съобразите с още някои правила. Обикновено лекарите не препоръчват имунизиране през бременността, като се изключат случаите, при които то е абсолютно наложително. Не е желателно да пътувате до райони, в които има риск от заразяване с малария. Опасността е голяма и за вас, и за бъдещото бебе. Някои противомаларични средства могат да се дават и на бременни, но е известно, че паразитите проявяват резистентност към повечето от тях. Голяма част от съвременните медикаменти против малария са противопоказани за бременни.
Някои имунизации могат да се правят и на бременни, като се изключат ваксините, съдържащи живи вируси. Все пак най-добре е вашият лекар да прецени доколко рискът от ваксиниране и пътуване е сериозен за вас.
Ваксинацията против жълта треска не се препоръчва през бременността – допуска се след 6-ия месец и само ако бременната ще посети област, в която рискът е много голям.
 Последен съвет: когато сте на почивка, забавлявайте се, без да прескачате границата на предпазливостта и разума.
Ако се съобразите с препоръките, ще си осигурите безопасно пътешествие, макар и с (малък или по-голям) корем.

Д-р Елена Захариева
акушер-гинеколог

Още в Новини

Роди се Сдружение “Зачатие”

Болните хора говорят за своите болести, защото ги боли, защото имат нужда от грижа, защото се стремят да привлекат съчувствие. Има група хора, които се… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл