27 Апр 2009

Поза пред старта

Оценете
(0 гласа)

Как ли се е разположило бебето в своите покои? Колко е забавно да наблюдавате как коремът ви придобива странни форми. Отвътре малкият палавник напомня за себе си – рита с крачета и маха с ръчички.
Още от 8-ия месец на бременността бебето вече се подготвя да се появи на белия свят. На последния преглед на ехограф ще научите каква позиция е заело. Акушер-гинекологът ще определи как ще се роди – през естествените пътища или чрез цезарово сечение.
През третото тримесечие на бебето му става все по-тясно в корема на мама. Най-тежката част от тялото му е главата и тя се опитва да се спусне надолу. При първескините това обикновено се случва към 37-ата седмица, а при вече раждалите жени в началото на процеса плодът започва да слиза в таза. Частта от бебето, която първа влиза във входа на таза, се нарича предлежаща.

Позиция “по мед и масло”
През 8-ия месец главата на детето е сгъната напред, така че брадичката е близо до гърдите. Според специалистите именно главичното предлежание е най-благоприятното положение, което бебето може да заеме при раждане, тъй като размерите на черепа му съвпадат с размерите на таза на майката.
Поставете ръка в долната част на корема и ще усетите твърдата топка точно над срамната кост. С опипвания можете да проследите закръглената форма на гърба вдясно или вляво на корема, докато от другата страна лесно ще доловите енергичните движения на малките крачета. Бебето може да премести гръбчето си вляво или вдясно, но главата му остава все надолу.
Когато моментът настъпи, акушерката или лекарят ще направят вагинален преглед, за да проверят как е застанало детето. Те ще преценят дали предлежащата част вече е във входа на таза. Така по-лесно ще се установи в каква позиция е главата. В зависимост от това дали тилът е напред, назад, наляво или надясно (по отношение на майчиния таз), се определят положения наляво и напред или надясно и назад.
Това са най-честите пози, които почти винаги подсказват, че бебето се придвижва нормално и се очаква раждане по естествените родилни пътища.

Положения “нестандартно още от корема”
Бебето не винаги е толкова послушно. Понякога то може да навлезе в родилните пътища с глава, отметната назад, т.е. дефлексирана. Веднъж на 1000 раждания се случва дефлексията да е пълна. Тогава бебето е с лицето напред. Ако раждането е по вагинален път, възможно е брадичката на детето да е обърната напред към симфизата (предната част на таза). Ако дефлексията не е пълна, водеща част е челото. Тогава раждане през естествените пътища е невъзможно. В този случай се налага цезарово сечение.
Бебето може да е седнало по “турски” – краката му да са сгънати в тазобедрените и в коленните стави. Друга възможна позиция е долните му крайници да са сгънати в тазобедрените стави и изпънати в коленните стави, така че стъпалата да се намират почти на височината на главата. Това не пречи раждането да протече през естествените пътища.
Някои бебета са своенравни още от утробата и до раждането тялото им заема напречно положение (всъщност по-често косо положение), което може да стигне до раменно предлежание. Причината е отпускането на маточните стени. Обикновено това става при жени,  които вече са раждали или са родили големи бебета. Понякога такова положение заема вторият близнак, който след раждането на първия бързо се възползва от освободеното място и се разпростира по-нашироко. Акушер-гинекологът, който води раждането, знае как да се справи в подобна ситуация. Той може да обърне с ръка бебето и раждането да завърши през естествените пътища или да прецени, че е по-добре да се направи цезарово сечение само за втория близнак.

Д-р  Мария Владимирова
акушер-гинеколог

Още в Следродилна депресия

Две злини в едно

Дали само доброто настроение и позитивното мислене могат да ви спасят от депресията след бременността? Едва ли. За съжаление това състояние на психиката е пряко… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл