05 Май 2017

Ролята на плацентата

Оценете
(1 глас)

Още преди да е установена бременността, зародишът сам създава условия за своето развитие – той "хвърля котва" в стената на матката, част от клетките му контактуват с майчините съдове и прокарват пътищата за снабдяването му с енергия и кислород от кръвта на майката.

Хранителният "транспорт" се осъществява чрез плацентата, в която "се докосват" кръвообращението на майката и на плода. През пъпната връв кислородът и хранителните вещества преминават в тялото на нероденото. След като отдаде кислорода и поеме отпадните продукти от обмяната на веществата на плода, кръвта се връща към майчиното кръвообращение.

Следователно плацентата не е само склад на хранителни запаси но е и бели дробове, черен дроб, бъбреци и жлези с вътрешна секреция за плода. Дишането, храненето и обмяната на веществата на плода се осъществяват посредством плацентата. Чрез нея плодът приема от майчината кръв необходимите му за растежа кислород и хранителни вещества и отдава непотребните продукти от собствената си обмяна. Ако още в началото плацентата не е добре закрепена и зародишът не се снабдява с достатъчно хранителни вещества и кислород, развитието му спира.

Нарушенията в кръвоснабдяването са едни от най-честите причини за ранните аборти. Дори когато "скачването" с майчината кръвоносна система е успешно, плодът може да не получава достатъчно храна, ако е нарушена обмяната на кръвта в плацентата. Не са изключение случаите, когато плацентата се формира на нетипично място – много ниско към цервикалния канал или точно пред него (плацента превия). Къде ще се образува тя, зависи от мястото на имплантация на оплодената яйцеклетка. Защо храненето на плода понякога е нарушено? Недохранването му се среща при жени, чиито съдове са стеснени в резултат на предшестващи заболявания. Риск за плода има и при бременни, страдащи от хронични заболявания на сърцето, черния дроб, панкреаса и бъбреците, при пушачки и хипертонички.

В началото на 4-ия лунарен месец плацентата е с дебелина 1–1 ½ см. В началото на втората половина на бременността тя заема по-голямата част от предната или задната част на маточната стена. Плодът се храни чрез плацентата. Тя изработва ферменти, които разлагат белтъчините, въглехидратите и мазнините на по-прости съединения, способни да преминат “плацентарната бариера”. Голямо значение за правилното развитие на плода има обмяната на витамините. Съществена роля играе наличието на витамин C, фолиева киселина, витамин K, витамин D, калций, фосфор и др. Доказано е, че през плацентата преминават антибиотици, опиати, хинин, никотин, алкохол, кофеин…

  • Плацентата не е преграда и за много вируси – HIV, сифилис, хепатит, рубеола и др. Затова правилният начин на живот, пълноценното и балансирано хранене, отказът от вредните навици (тютюнопушене, алкохол, кафе) са от голямо значение за правилното нервно-психично и физическо развитие на Вашето бъдещо бебе.
  • Необходимо е да спазвате някои правила: Живейте здравословно особено в първите 16 г.с. Тогава завършва формирането на органите на плода, а плацентарната бариера все още не е изградена. Затова изпращайте на нероденото само най-доброто за развитието му. Откажете се от цигарите, алкохола, намалете кафето до 1 чашка на ден, а ако Ви е трудно, пийте кафе без кофеин. Отбягвайте големите компании в грипния период.
  • Не използвайте медикаменти без предварителна консултация с акушер-гинеколог. Плацентата има и вътрешносекреторна функция. Тя образува силно активни хормони, които преминават в кръвта на майката

Хорионгонадотропин. Този хормон има най-висока концентрация в началните месеци на бременността. На него се дължи липсата на овулация. Наличието му дава положителния тест за бременност.

Фоликуларен хормон. Той стимулира активно процесите на растеж на матката, влагалището, гръдните жлези и съдовата система, разхлабва тазовите връзки.

Прогестерон. Този хормон се нарича още закрилник на бременността. Той понижава тонуса на матката. Ако в началото на бременността концентрацията му е малка, има опасност от спонтанен аборт.

Още в В помощ на мама

Майка срещу заплащане

“Търся детегледачка на 4-часов работен ден – от понеделник до петък и извънредно в почивните дни.” Това е най-често срещаната обява, която дават вечно заетите… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo