27 Май 2005

  Топла връзка – Чувства още от утробата

  Публикувана в Бременност по седмици
  / Прочетена 685 пъти
  Оценете
  (1 глас)

  Няма по-свързани двама души от нероденото дете и неговата майка. Същевременно личността на бебето се развива още преди то да се роди. От какво се нуждае нероденото, за да съзрява на спокойствие?
  В Китай възрастта на човека се пресмята по особен начин. На първия си рожден бебето там не навършва 12, а 21 месеца – деветте месеца в майчината утроба се прибавят към възрастта му. За китайците развитието преди раждането е част от живота.
  Ние започваме да пресмятаме възрастта след раждането, въпреки че за ембриолозите, акушер-гинеколозите, психолозите и особено за бъдещите майки и бащи времето преди това също принадлежи към живота. Повечето не се и съмняват, че миниатюрното Нещо, чието сърчице тупа със собствен ритъм едва четири седмици след зачеването, е нещо повече от струпване на клетки.
  Тримесечният плод в утробата има ръчички и върхът на всяко негово пръстче е снабден с чувствителни на допир клетки. Още тогава чертите на лицето получават свой собствен облик.
  Че плодът е развито човешко същество, се вижда особено ясно при наблюдение на недоносени новородени. На бебета, родени около 25-ата гестационна седмица (г.с.), им липсват само предпазният мастен слой по кожата и напълно разгънатите алвеоли. Това не им пречи да набръчкват чело и да скимтят, когато например им се взема кръв, и да се отпускат и дори да се опитват да се усмихват, когато ги сложат да легнат върху гърдите на мама и усетят ударите на сърцето й.
  Сетивата на недоносените са не по-малко развити, отколкото на родените на термин деца. Според специалистите по пренатална медицина и психология въпреки защитните функции на матката нероденото не е изолирано от света. То участва в живота на своята майка и долавя информация за обкръжението, в което ще живее. Всичко това е пленително, но и малко потискащо. Много бременни с безпокойство се питат дали нероденото усеща техните вълнения, тревоги и страхове и какво трябва да правят, за да е добре то в утробата.
  Съвременната наука се опитва да даде отговор на тези въпроси. Направени са важни изводи:

  • Доказана е веществена връзка между майката и детето. Нероденото не само се храни от майчиния организъм, но си набавя и много информация. Чрез плацентата до детето стигат материалните послания на чувствата – хормоните. Ако например бъдещата майка е ядосана, нивото на кортизола в кръвта й се покачва. При изследване на кръв от пъпната връв се установява, че повишеното ниво на стресовия хормон стига до плода със закъснение само няколко сърдечни удара.
  • Бебетата в утробата реагират различно на стрес – някои стават неспокойни, други се свиват и доближават ръцете и краката си плътно до тялото. Те участват непосредствено и при положителните емоции на майките си.
  • Хормоните на щастието веднага стигат до плода, когато майката е радостна и щастлива. Ембриолозите са установили, че рецепторите за улавяне на радостните послания в мозъка на плода се развиват рано. Измервания на мозъчните токове на нероденото са показали промени във вълните, когато бъдещата майка (след около 20-ата г.с.) си представя някоя особено приятна ситуация. Това означава, че бебето в утробата също се наслаждава на хубавите мисли на своята майка.
  • Сетивата на нероденото се развиват и то е в състояние все повече да съпреживява с майка си. Най-рано се заражда усетът за допир – кожата реагира на дразнене още през 7-ата г.с. Плодът усеща как е обгърнат от околоплодната течност, тялото му опипва ритъма на вътрешните органи на майката и потрепква заедно с ударите на сърцето й.
   През 25-ата г.с. слухът на бебето вече е развит. Всяка бъдеща майка е установила, че при включване на миксера или блъскане на вратата бебето в корема й потрепва. Неродените могат рано да различават "добрите" от "лошите" шумове. Нежните послания на мама са винаги добре приети – това е установено при ехографски прегледи. Когато майката остане да лежи след прегледа и говори високо на детето, то плува спокойно в околоплодната течност, пулсът му се успокоява.
  • Съществува интуитивна връзка между бременната и нероденото. Няма никакво съмнение, че между майката и детето има дълбока вътрешна връзка, дори тя да не може да се докаже с биохимично или с ултразвуково изследване. Нероденото долавя душевното състояние на майката и нейните мисли. През хубавите периоди на бременността бъдещите майки се радват на вътрешната си връзка с бебето, но през по-малко хубавите те се безпокоят, че тревогите им стигат и до бебето. Чувствата на майката оставят отпечатък върху детето. Ако още в утробата то е усещало предимно отхвърляне, вероятно по-късно ще му е доста трудно да има високо самочувствие.
  • Любовта и сигурността подхранват “самочувствието” на плода. Всяка майка иска детето в утробата й да стане щастливо същество. За съжаление обстоятелствата не винаги са благоприятни, дори когато детето е желано. Често може да има проблеми и грижи. Значи ли това, че бъдещата майка с всички сили трябва да потиска отрицателните емоции? Това не се препоръчва. Въпреки че детето съпреживява, когато майка му не се чувства добре, то живее с конкретния момент. Настроението му се променя много бързо в синхрон с майчиното. То набира душевна сила още в утробата – да не се поддава на униние, когато нещата не са наред, а да очаква с доверие следващата порция щастие, която неминуемо ще дойде.
  • Кое от вътреутробния живот оставя отпечатък върху детето след раждането му? Почти у всички новородени има образец на поведение, който им е създаден от чувството за защитеност, изпитвано в утробата. Например още съвсем малките притискат глава в преградата на креватчето или на количката, търсейки усещането отпреди раждането, когато главичката им е била плътно обградена от тазовите кости на майката.
   Повечето деца се раждат с изконното чувство, че мама означава топлина, близост, закрила, обич. То е било налице и тогава, когато през деветте съвместни месеца са долавяли спадовете в нейното душевно състояние. Новородените даряват майка си с прекрасно доказателство за своето доверие – те не реагират на нищо така силно, както на гласа на мама. Възможността да го слушат ги прави щастливи.

   

  Още в Женска консултация

  Котешка чувствителност

  Често лекарите препоръчват да се отървете от домашните любимци през бременността. Но много бъдещи майки не могат да се откажат от любимите си същества. Проучване… Прочети още »
  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
  bocho shampoo 200 400
  Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
  Бочко Мляко за тяло Маслина
  bochko mlqko maslinaa
  Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
  Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
  bochko pasta za zubi
  Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
  Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
  Bochko
  Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
  Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
  krem smradlika 2
  Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл