25 Ное 2011

Водно царство в утробата

Оценете
(1 глас)

Какво представлява амниотичната течност и каква е ролята й през 9-те месеца?

Амниотичната течност е биологичен продукт, който се съдържа в околоплодния мехур и помага на бебето да се развива и да се чувства комфортно в майчината утроба. Тя се формира както от майчиния организъм, така и от самото бебе. Какви са тайните на този воден свят, в който вашето малко съкровище ще живее в продължение на 9 месеца?
 
Моля, напълнете басейна! 
Още в самото начало – две седмици след зачеването, околоплодната течност започва да се образува от вода, която организмът на бъдещата майка отделя интензивно в този период. Този процес се осъществява чрез околоплодните ципи, които обвиват амниотичния мехур. 

Първоначално амниотичната течност започва да се абсорбира чрез бебешката кожа. Когато обаче бъбреците на бебето заработят, то започва да поглъща от течността и да отделя урина, която става сериозен компонент на околоплодните води. В нея, освен преобладаващо количество вода, проникват и клетки от кожата на бебето, верникс (мазна субстанция, която се отлага по кожата на бебето) и др.
 
Щом се появят и дихателни движения, малкото същество в утробава започва да вдишва околоплодна течност.

Безценният помощник
Ролята на околоплодната течност е от първостепенна важност през 9-те месеца, защото...
 Подпомага движението в майчиния корем и играе ролята на „въздушна възглавница“, която предпазва бебето от евентуални травми.
  Тя е любимото „питие“ на бебето в утробата и му доставя ценни вещества...
 Помага в процеса на съзряване на белите дробове. Тяхната зрялост може да се определи, като се изследват именно околоплодните води.
 Предоставя на малкия квартирант идеална „топлоизолация“ в тясното жилище.
 Тя е стерилната среда, която пази мъника от инфекции благодарение на антибактериалните си свойства.
  Влияе за по-леко протичане на родилния процес, тъй като улеснява изглаждането на маточната шийка и играе ролята на „смазваща“ течност, която помага на бебето по-лесно да премине през родилния канал.

„9 месеца“


Естествено възобновяем воден източник?
През 10-ата седмица количеството на амниотичната течност е около 30 мл, в 20-ата седмица – 350 мл, между 30-ата и 34-ата седмица се увеличава на 1000 мл, а след този период постепенно започва да намалява. Амниотичната течност се обновява на всеки три часа, като към края на 9-те месеца бебето „изпива“ почти половината (около 400 мл). Състоянието, в което обемът на водата е прекомерно увеличен (1500–2000 мл), се нарича полихидрамнион и изисква вземането на мерки. То може да е знак, че бременната страда от диабет или пък, че бъбреците на бебето не функционират добре. По-рисково обаче е обратното състояние –  т.нар. олигохидрамнион, когато околоплодните води са твърде малко (едва около 200–250 мл).
 
Какво показва амниоцентезата?
Лабораторният анализ на амниотичната течност (т.нар. амниоцентеза) е начин да се провери дали има  хромозомни аномалии, като се изследват живите клетки от бебешката кожа, попаднални в околоплодните води. Той се извършва в периода между 16-ата и 19-ата гестационна седмица чрез проби от амниотичната течност. Амниоцентезата не е рутинна процедура, а се прилага единствено по лекарска препоръка, например при бъдещи майки с висока оценка на риска за бебе със синдром на Даун.

Още в Интимно

Около месец и половина

Колко време след раждането може да се възстанови сексуалният живот? От значение е дали раждането е било по естествен път, имало ли е разкъсвания и… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream