29 Ян 2008

Връвта на живота

Публикувана в Видове раждане
Оценете
(0 гласа)

Всеки ден акушер-гинеколозите с рутина прерязват пъпната връв на десетки новородени у нас. Това е пътят на бебето към живота и единствената възможност на малкото да се откъсне от майката и да поеме своите първи глътки въздух. Докато е в утробата на мама, детето е добре защитено от външния свят, а пъпната връв е неговата единствена връзка с заобикалящата го действителност. Чрез нея то получава всички необходими вещества, за да се развива и да усъвършенства своя малък организъм. Макар и рядко, по време на раждането могат да настъпят различни усложнения, свързани с местоположението, дължината и прикрепването на пъпната връв.

Колко е дълга?
Средната дължина на пъпната връв е 50–60 см. Възможно е тя да е и 30–35 см. В този случай пъпната връв може да задържа предлежащата част на плода и това да удължи втория, за съжаление най-болезнен период на раждането. Няколкото сантиметра по-малко могат да се окажат и причина за постоянното опъване на плацентата и това да доведе до нейното преждевременно отлепване. Понякога пъпната връв се скъсява и ако се увие около някоя част на плода – най-често ръка или крак. По време на раждането подобен проблем може да намали притока на кислород към бебето и то да се чувства дискомфортно. Ето защо акушер-гинеколозите постоянно следят детските сърдечни тонове.
Възможно е пъпната връв да е по-дълга от 60 см. В такъв случай тя се увива около различни части на бебето – крака, рамо или цялото тяло. Понякога по нея се образуват и възли. Също както и при по-късата пъпна връв, по време на раждането примката може да се затегне, да спре притока на кислород и да се наруши кръвообращението на бебето. В такъв случай се налага спешно родоразширение, а понякога и секцио. Възможно е увитата пъпна връв да задържи главичката на бебето в неправилно предлежание.

Къде се намира?
По време на раждането пъпната връв е успоредно до или пред бебето, което се стреми да излезе навън. Когато околоплодният мехур е цял, няма опасност за нея. Сериозен проблем обаче възниква, когато пъпната връв изпадне и се заклещи между бебето, което напира навън, и таза на майката. Най-застрашени са недоносените деца, тези, които тръгват към белия свят в седалищно или в напречно предлежание, близнаците, при които околоплодната течност е по-голямо количество, и др. При изпадане на плацентата се налагат спешни мерки. В зависимост от силата на притискане кръвният ток намалява или напълно спира и бебето страда. За да спасят живота на детето, лекарите трябва да освободят пъпната връв или да извадят бебето възможно най-бързо.

  • Плодът се избутва нагоре над входа на таза, така че пъпната връв да не се притиска.
  • Подава се кислород на раждащата.
  • Пикочният мехур на раждащата може да се напълни със стерилен разтвор и по този начин да се намали притискането на пъпната връв.
  • Прави се родоразшрение, за да се освободи място за бебето.

    Как е прикрепена?
    Обикновено пъпната връв е прикрепена към центъра на плацентата. В по-редки случаи – отстрани към ръба й или към околоплодния мехур. Възможно е по време на раждането съдовете на пъпната връв да се притиснат или при отварянето на околоплодния мехур да се разкъсат, което е придружено с обилно кървене. За съжаление това не може да се предотврати, но подобни инциденти се случват рядко.

 

Още в Имунизации

Няма странични ефекти от полиомиелитната ваксина

Чувала съм, че много често полиомиелитната ваксина има странични действия и след нейното поставяне може да се получи парализа. Има ли такава опасност, ако ваксината… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream