29 Ян 2008

  Връвта на живота

  Публикувана в Видове раждане
  / Прочетена 162 пъти
  Оценете
  (0 гласа)

  Всеки ден акушер-гинеколозите с рутина прерязват пъпната връв на десетки новородени у нас. Това е пътят на бебето към живота и единствената възможност на малкото да се откъсне от майката и да поеме своите първи глътки въздух. Докато е в утробата на мама, детето е добре защитено от външния свят, а пъпната връв е неговата единствена връзка с заобикалящата го действителност. Чрез нея то получава всички необходими вещества, за да се развива и да усъвършенства своя малък организъм. Макар и рядко, по време на раждането могат да настъпят различни усложнения, свързани с местоположението, дължината и прикрепването на пъпната връв.

  Колко е дълга?
  Средната дължина на пъпната връв е 50–60 см. Възможно е тя да е и 30–35 см. В този случай пъпната връв може да задържа предлежащата част на плода и това да удължи втория, за съжаление най-болезнен период на раждането. Няколкото сантиметра по-малко могат да се окажат и причина за постоянното опъване на плацентата и това да доведе до нейното преждевременно отлепване. Понякога пъпната връв се скъсява и ако се увие около някоя част на плода – най-често ръка или крак. По време на раждането подобен проблем може да намали притока на кислород към бебето и то да се чувства дискомфортно. Ето защо акушер-гинеколозите постоянно следят детските сърдечни тонове.
  Възможно е пъпната връв да е по-дълга от 60 см. В такъв случай тя се увива около различни части на бебето – крака, рамо или цялото тяло. Понякога по нея се образуват и възли. Също както и при по-късата пъпна връв, по време на раждането примката може да се затегне, да спре притока на кислород и да се наруши кръвообращението на бебето. В такъв случай се налага спешно родоразширение, а понякога и секцио. Възможно е увитата пъпна връв да задържи главичката на бебето в неправилно предлежание.

  Къде се намира?
  По време на раждането пъпната връв е успоредно до или пред бебето, което се стреми да излезе навън. Когато околоплодният мехур е цял, няма опасност за нея. Сериозен проблем обаче възниква, когато пъпната връв изпадне и се заклещи между бебето, което напира навън, и таза на майката. Най-застрашени са недоносените деца, тези, които тръгват към белия свят в седалищно или в напречно предлежание, близнаците, при които околоплодната течност е по-голямо количество, и др. При изпадане на плацентата се налагат спешни мерки. В зависимост от силата на притискане кръвният ток намалява или напълно спира и бебето страда. За да спасят живота на детето, лекарите трябва да освободят пъпната връв или да извадят бебето възможно най-бързо.

  • Плодът се избутва нагоре над входа на таза, така че пъпната връв да не се притиска.
  • Подава се кислород на раждащата.
  • Пикочният мехур на раждащата може да се напълни със стерилен разтвор и по този начин да се намали притискането на пъпната връв.
  • Прави се родоразшрение, за да се освободи място за бебето.

   Как е прикрепена?
   Обикновено пъпната връв е прикрепена към центъра на плацентата. В по-редки случаи – отстрани към ръба й или към околоплодния мехур. Възможно е по време на раждането съдовете на пъпната връв да се притиснат или при отварянето на околоплодния мехур да се разкъсат, което е придружено с обилно кървене. За съжаление това не може да се предотврати, но подобни инциденти се случват рядко.

   

  Още в Развитие

  Трикове по земното кълбо

  Дишане То идва и си отива като морето – през целия живот. В Индия дишането е издигнато в култ, дихателната гимнастика има водеща роля при… Прочети още »
  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
  bocho shampoo 200 400
  Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
  Бочко Мляко за тяло Маслина
  bochko mlqko maslinaa
  Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
  Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
  bochko pasta za zubi
  Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
  Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
  Bochko
  Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
  Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
  krem smradlika 2
  Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл