29 Май 2007

Задочни срещи

Оценете
(0 гласа)

Сигурно вече сте убедена, че можете да се запознаете с миниатюрното си създание още преди то да е дошло на бял свят. Как да улесните това задочно общуване?

Не обичам мама да е сърдита
Знаете ли, че бебето ви в утробата много добре разбира кога сте весела и кога ядосана. Неговите емоции се определят от вашите. Виновна е “химията”. Вашите преживявания предизвикват химична реакция в организма ви. Ако се смеете, в кръвта ви се отделят ендорфини (хормоните на щастието), ако сте неспокойна, нивото на кортизола (хормона на стреса) се покачва. Тези хормони стигат до плацентата, а чрез нея и до бебето. Затова толкова често ще чувате съвета, че през 9-те месеца трябва да сте спокойна, изпълнена с положителни емоции, безгрижна.

Какво харесвам
Вкусовите предпочитания на детето ви се формират още докато то е в корема ви. Ако похапвате люта, пикантна храна, вероятно и детето ви ще я предпочита. “Басейнът”, в който то плува, придобива вкуса на вашата храна. След като родите, и кърмата ви ще има същия вкус. Това е хитър ход на природата – бебето ще хареса майчиното мляко още преди да го е опитало.

Толкова много звуци
В корема ви бебето всъщност не живее в пълна изолация и тишина. Може да се каже, че дори тренира слуха си за децибелите на дискотеките. То постоянно чува пулсирането на вашето сърце, движението на кръвта през кръвоносните съдове, вдишването и издишването на белите ви дробове. Според проучвания тези звуци са почти като шума на морски вълни, които се разплискват в брега.
Към второто тримесечие слухът на бебето се усъвършенства. Макар и през “заглушител”, то долавя звуци и от външния свят. Прави ли ви впечатление, че когато около вас има силен шум, то става неспокойно и започва да рита повече. Това е покана да започнете по-активен “диалог” с него. Отсега нататък то не само ще ви чува, но и ще запомня звуците, които стигат до него. Ако често през 9-те месеца пускате любимата си музика, когато бебето дойде на бял свят, ще можете да го успокоявате със същата музика. То ще я познава и със сигурност ще я обича.
Жокер – детето ви най-много ще харесва ритмичните мелодии. Те ще му напомнят на пулсирането на сърцето ви и това ще го успокоява – мама е близо до мен. Затова го тренирайте – когато почивате, пускайте любима мелодия (сложете слушалки на корема си, за да може бебето да слуша музиката по-отблизо). След като дойде на бял свят, когато е неспокойно, пускайте му същата музика. Тя ще го успокоява и то ще престава да плаче.

Бърборете му
Не забравяйте, че бебето в корема ви чува, когато разговаряте или пеете. То обожава да слуша гласа ви, въпреки че той стига приглушен до него. Думите не го интересуват, важен е тонът ви. Проучвания показват, че ударите на малкото сърце се забавят, когато бебето чуе успокоителния тон на гласа ви. Известно е, че новороденото показва предпочитание към гласа на мама. То го познава и даже го имитира. Нещо твърде интересно – звуковите вълни на първия плач на бебето са много сходни със звуковите вълни на майчиния говор.

Игра с ритане
Около 20-ата гестационна седмица (г.с.) бебето вече усеща допира и може да се възползвате от този факт. Използвайте една игра – щом то се размърда, погалете корема си. Ако ви отвърне с ритниче, проследете с длан мястото, където сте усетили движението. Така ще създадете и телесен контакт помежду си. Някои бебета толкова много харесват докосването, че като че ли протягат стъпала, за да бъдат масажирани! Бебето ще се научи да разпознава вашата ръка или ръката на таткото. Учените откриват изненадващ факт – бебето реагира на допира на таткото, но веднага се отдръпва, ако акушер-гинекологът постави ръката си върху същото място на корема. От толкова ранна възраст дели хората на “чужди” и “свои”!

Поглед отвътре…
Към 20-ата г.с. бебето има създаден дневен режим – спокойни сутрини и прилив на енергия около полунощ. От 32-рата г.с. ясно се разграничава кога то спи и кога е будно, а от 36-ата г.с. неговите часове на бодърстване включват покой, време, през което наблюдава, и време за игри.

Още в Новини

На 24 октомври отбелязваме международния ден за борба със затлъстяването

През последните години затлъстяването се превърна в изключително наболял социален и медицински проблем в световен мащаб. Тревожен е факта, че според последните проучвания, броя на… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo