23 Ян 2009

  Заплаха в началото

  Оценете
  (0 гласа)

  За някои жени 40-те гестационни (г.с.) седмици преминават като по мед и масло, дните се изтъркулват неусетно и в един миг малкият човек вече лежи на майчината гръд. За други бременността е изнурително пътешествие през непознати океански дълбини. Отсрещният бряг изглежда недостижим, а попътният вятър така и не се появява. Понякога пътуването завършва изневиделица, още в самото начало. Идва ред на тъгата, горчивите сълзи и празнота в сърцето. Съвсем скоро обаче всичко започва наново…  и завършва щастливо! 
  Д-р Николай Герджиков, акушер-гинеколог във ІІ САГБАЛ “Шейново”, разказва за спонтанния аборт – едно от често срещаните усложнения, наричано от специалистите патология, характерна за ранния период на бременността (до 12-ата г.с). 

  Защо се случва?
  При бременността се наблюдават състояния, които по определени причини представляват заплаха за здравето и за живота на бъдещата майка или на плода. В първото тримесечие типична патология е спонтанният аборт. Проучванията сочат, че около 80% от случаите стават до 8-ата г.с., а след този период честотата им сериозно намалява. След 35–40-годишната възраст на бъдещата майка рискът опасността от помятане се увеличава многократно. Ако това се случи, съвсем естествено е да се разочаровате, но не позволявайте отчаянието да ви завладее и да изпаднете в депресия. Не търсете вината в партньора или в себе си. Нямате никакво основание да смятате, че някой от двама ви е дефектен.
  Оплождането е процес, при който се събират два хромозомни набора – от мъжа и от жената. Почти невъзможно е да се предвиди дали ембрионът ще оцелее.

  Какво го предизвиква?
  Факторите, които могат да доведат до спонтанен аборт са различни. Много трудно е да се установи коя е конкретната причина, а в 50% от случаите тя остава неясна.
  Загубата може да е резултат от случайна мутация, грешно пренареждане на хромозомите, оплождане на прекалено стара яйцеклетка. Около 90% от случаите на помятане до
  6-ата г.с. се дължат на хромозомни аномалии на концептуса (получения от зачеването нов организъм, който до 10-ата г.с. включително се нарича ембрион или още зародиш, а от 11-ата г.с. до раждането – плод).
  Все пак специалистите могат да установят и да коригират някои анатомични особености на матката, например сраствания, миоми, полипи на ендометриума, които могат да причинят спонтанен аборт. След 10-ата г.с. и някои други нарушения също могат да предизвикат загуба на ембриона.
  В ранния етап на бременността особено опасни за бъдещата майка са вирусните и бактериалните инфекции. За да не застрашите живота на развиващия се плод,  колкото и невинно да ви изглежда неразположението ви, задължително потърсете лекарска помощ. Ако все още не сте се разделили с цигарите и с алкохола, време е да го направите. В противен случай рискувате сериозно да увредите плода.

  Кой какво представлява?
  Случай на патологична бременност в ранен етап е т.нар. заплашващ аборт. Той протича със слабо еднократно кървене и лека болка. По неизяснени докрай причини се отлепва част от хориона – външната обвивка на зародиша, с която той осъществява връзката си с майката, и родилният канал се отваря. Все пак при този аборт вероятността плодът да се запази е голяма. Важно е жената да реагира бързо и да не подценява симптомите.
  Ако усетите болка в областта на корема, ако забележите дори и съвсем малко петно кръв, задължително потърсете специализирана помощ. Препоръчително е да прекарате няколко дни под наблюдение. След това ще се наложи за една или две седмици да останете в покой. Благодарение на почивката на легло налягането върху матката се понижава и се намалява рискът от нейното свиване.
  Специалистите смятат, че именно контракциите могат да доведат до отлепването на зародишната обвивка. Установено е, че такава опасност има и при груб полов акт. Сексът през 9-те месеца не е забранен, но за да се избегнат усложнения, добре е проникването да става внимателно и нежно. 20–30% от случаите на кървене в ранния период са вследствие на груб секс.
  При започващия аборт болките и кървенето се засилват, родилният канал се отваря и вероятността плодът да се изхвърли е значителна. Ако плацентата и плодът се изхвърлят напълно от матката, това се нарича пълен, завършен, или както специалистите го наричат – комплетен аборт. Патологичен случай, който може да застраши живота на жената, е т.нар. инкомплетен, известен още като незавършен аборт, при който ембрионът се изхвърля, но в маточната кухина остават малки части от плацентата.
  Абортът е съпроводен със загуба на голямо количество кръв. За да се избегне рискът от инфекции, задължително е акушер-гинеколог да почисти маточната кухина. Така кървенето ще се спре, а матката ще се свие.

  София Господинова

  Още в Любопитно

  По-близко до природата

  Да пееш, докато раждаш, да се усмихваш, да усещаш всяко движение на бебето си, докато е в утробата ти и преминава през родилния канал... Възможно… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh