21 Окт 2010

Златните четири седмици

Оценете
(0 гласа)

Има четири седмици в началото на бременността, които са от особено значение за успешното развитие на бебето в корема. Неслучайно специалистите ги наричат “четирите златни седмици”. Защо са толкова важни?

Пета седмица

В началото на петата седмица кълбото от клетки продължава развитието си в маточното тяло и вече се нарича ембрио*. Голямо е колкото ябълково семенце и в него могат да се разпознаят три клетъчни слоя, от които по-късно се оформят всички тъкани, органи и системи. От най-горния слой се развива т.нар. неврална тръба, в която по-късно се диференцират органите на нервната система – главният и гръбначният мозък и нервите. От средния клетъчен слой се формира началото на сърцето и на кръвоносната система, а от третия – белите дробове, червата и отделителната система.
Още през тази седмица главата на ембриона е ясно различима, на нея дори могат да се забележат две мънички гънки. От тях по-късно ще се оформят ушите на бебето. По това време предшествениците на плацентата – хориалните власинки**, и първообразът на пъпната връв вече функционират и осигуряват на бъдещия плод хранителни вещества и кислород.

Шеста седмица

Въпреки че все още е твърде мъничък – почти колкото царевично зрънце, в началото на шестата седмица ембрионът има сърце, което е разделено на две камери, пулсира сравнително ритмично и работи като помпа. Могат да се забележат зачатъците на черния дроб и на бъбреците. Невралната тръба напълно се затваря. Горните и долните крайници са като малки пъпчици. Апендиксът вече е на мястото си. В края на седмицата ембриото е дълго приблизително 6–7 мм и прилича повече на попова лъжичка, отколкото на човек. На местата, където по-късно се развиват вратът и долната челюст, се появяват малки гънчици. Вече могат да се различат някои "черти на лицето" – ноздрите се закръглят, най-ранните предшественици на очните ябълки и ретината са формирани.

Седма седмица

През тази седмица плодът е голям колкото бобено зърно. Ако можете да надникнете в матката си, ще видите, че той е с оформени пропорции на тялото, като най-голямата му част е главата. В лицевата й половина на мястото на бъдещите очи има две тъмни петна, ноздрите са отворени и са се образували малки трапчинки там, където ще са ушите на бебето. Пъпковидните израстъци, които са ръцете и краката на плода, се очертават по-добре и приличат най-вече на малки гребла или перки на риба. Развива се хипофизната жлеза и се появяват първите мускулни влакна. Въпреки че не можете все още да го чуете, сърцето на ембриона бие около 150 пъти в минута – два пъти по-бързо от вашето.
Някъде по средата на тази седмица могат да се регистрират първите движения на ембриона, но вие ще ги усетите доста по-късно – в средата или през втората половина на второто тримесечие на бременността.

Осма седмица

В осмата седмица големината на ембриона е почти два сантиметра и пръстчетата на ръцете и краката са различими. Движенията му приличат по-скоро на къкрещо във вряла вода бобено зърно – затихва, приготвя се за скок и се изхвърля за кратко нагоре. Черният му дроб е сравнително голям, защото засега е основното депо на еритроцити*** – костите все още не са поели тази функция. Това е времето, когато се оформя устата. Кожата на плода е тънка като хартия, вените и мозъчните мехурчета се виждат много ясно през нея.
Вторият месец (8-а гестационна седмица) бележи началото на твърде интензивен растежен период. Ембрионът увеличава размерите си от 5 мм (пета седмица) до 25–30 мм (края на осмата седмица). В периода между осмата и двадесетата седмица "бебето" продължава бързо да нараства и органите, формирани през първите няколко седмици, стават все по-развити, а функцията им – все по-специализирана. Към края на този период зародишът придобива подчертано хуманоиден**** вид и пропорции.
Вече не се съмнявате, че сте бременна – вашето състояние, тестовете и медицинските прегледи потвърждават това категорично.

Nota bene

През първото тримесечие при много жени могат да се появят коликообразни болки, дори леко кървене, които са твърде сериозни усложнения на бременността и изискват незабавна консултация с акушер-гинеколог.
Пълноценното усвояване на приетата храна невинаги е възможно поради обичайните сутрешно гадене и повръщане, причинени от някои хормони на бременността.
Поради притискането на пикочния мехур от нарастващата матка уринирането е през по-кратки интервали и това допълнително води до по-голяма загуба на течности, с което се нарушава водният баланс в организма на бременната жена. Затова пийте повече течности и по-често се къпете.
Време е вашият акушер-гинеколог да поеме наблюдението на бременността ви. Само добрата и пълноценна пренатална***** защита може да осигури максимално благоприятен изход от бременността за вас и за вашето бебе.
Имайте предвид, че през вътреутробното си развитие всеки плод расте и се развива различно. Представихме ви само общата схема как става това.

Д-р Стефка Ангелова
акушер-гинеколог


РЕЧНИК
*Ембрио, ембрион – зародиш в т.нар. "ембрионален период". Това е период от вътреутробното развитие на човека, който обхваща времето от края на четвъртата до края на осмата седмица на бременността. През него се формират основните органи, системи и телесни пропорции на човешкия плод.

**Хориални власинки – власинки, реснички, включени в най-външната "ресничеста" обвивка на зародиша (хорион), която се образува още в края на втората седмица на бременността и от която впоследствие се формират плацентата и околоплодните мембрани.

***Еритроцити – червени кръвни клетки. Съдържат пигмента хемоглобин и имат първостепенно значение в обмяната на кислорода и въглеродния двуокис. Средният им брой при небременни жени е от 3.5 до 5.5 билиона на литър кръв (3.5-5.5х1012/л), а нормалното количество хемоглобин е 120-150 г/л кръв; допустимият "нормален" спад на еритроцитите при бременни е до 3.0х1012/л, а на хемоглобина – до 100 г/л.

****Хуманоиден – човекоподобен, човешки.

*****Пренатален – предродилен период. В по-широк смисъл този период обхваща цялата бременност до започването на родилната дейност.

Още в Свободно време

Детето Козирог - 22 декември – 20 януари

Момчето Още от първите си месеци на белия свят момчето от тази зодия с интерес разгадава света около себе си. В това занимание силно разчита… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream