24 Фев 2017

  Бронхиална астма и бременност

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (0 гласа)

  Бронхиалната астма е най-типичното алергично заболяване, което създава доста проблеми както на алерголозите, така и на акушер-гинеколозите. Честотата на астматичките сред бременните е висока – 1–1,5%, което е медико-социален проблем. При бъдещите майки всяко лечение поставя проблеми, казва проф. Връбка Орбецова, д.м.н., специалист по патобиохимия, лабораторна диагностика, метаболитни нарушения и диабет, автор на енциклопедия по интегративна медицина, от която подготвя девета книжка – „Клинична алергология“.

  Профилактиката и лечението на бронхиалната астма имат две страни. Първата е свързана с необходимостта да се държи болестта под контрол, да е в стабилизирана ремисия, а от друга страна, да има правилно протичане на бременността, без опасност за бебето и за майката. Бронхиалната астма е няколко вида с различни видове алергични реакции. Една от най-честите е поленовата или атопичната бронхиална астма. Атопична е тази, която възниква като алергична реакция от бърз тип, предизвикана от полени. Инфекциозно-алергичната е втората форма, която също е много честа. Тя е свързана с външната среда и допълнителното алергизиране от инфекциозни агенти.

  Една жена може да забременее при вече развита бронхиална астма и междувременно да е започнала десензибилизираща терапия, която да потисне свръхчувствителността й към съответните алергени. В тази ситуация трябва да се реши въпросът дали тази терапия трябва да продължи. При бременни с бронхиална астма, независимо от какъв вид е, целта е заболяването да се държи под контрол и да не се застрашава бременността.

  Профилактиката на всички алергии и особено на поленовата, независимо дали е при бременни, деца, възрастни, или диабетици, се провежда в период, когато самият алерген е в ниска концентрация. Есенно-зимният период – от ноември до март, е най-подходящото време за това. Профилактиката на алергиите, включително и на алергичната бронхиална астма, е да се ограничи контактът с алергена, т.е. хората с алергии да се пазят по време на цъфтежа и да не се разхождат сред природата.

   

  Десензибилизиращата терапия по същество е имунотерапия

  При нея обикновено са дава малка доза от съответния алерген, за да се даде възможност на организма да си изработи защитните антитела срещу този алерген. Те обаче не бива да са в прекалено голямо количество, за да не се развие т.нар. имунна агресия.

  Тази терапия може да е специфична – когато се знае кой е алергенът. Използва се чист препарат, изолиран от този алерген, в ниска доза. Тези медикаменти са изчистени, тествани и се използват в определена концентрация, като се започва първо с по-ниска доза, която се инжектира подкожно, и постепенно се увеличава. Правят се около 6–7 апликации. За целта има разработени специални схеми, за да се изработват антителата в достатъчна концентрация и да не станат фактор, който задълбочава алергията. Тези препарати се използват в продължение на няколко години – поне 4–5, и тогава се получава добър резултат, при който пристъпите все повече се разреждат, а болният става все по-малко чувствителен. Важно е точно да се определи кой е алергенът, който предизвиква алергичната реакция – дали е тичинков прашец, домашен прах, акари, гъбички или плесени, за да се проведе подходящата десензибилизираща имунотерапия.

  При неспецифичната терапия могат да се вземат алергени в по-разширена група – например, ако някой човек получава алергия от храна, прах или лекарство. В тези случаи също се започва с малка доза и тя постепенно се увеличава. Отново се използват утвърдени схеми.

  Всяка бременна трябва да е особено внимателна през първите три месеца на бременността, тъй като едва в края им се формира плацентата, която се явява като защитна бариера както за плода, така и за майката.

  Ако една жена с астма се е подложила на профилактична терапия, която протича успешно, но междувременно забременее, тогава възниква въпросът да я продължава, или не? Тъй като много от веществата, които приема майката, преминават и в плода в началото на бременността, когато още не се е образувала плацентата, тя не бива да приема храни и медикаменти, които предизвикват алергична реакция, за да не изпадне плодът в хипоксия (недостиг на кислород). Всеки алергичен процес води до промяна в кръвоснабдяването на плода. Важно е майката с астма да е в ремисия, но и плодът да е в безопасност и да не се стига до малформации – костни, органни, неврогенни.

  Най-простият начин при подобна ситуация е силно да се намалят дозите, които приема бъдещата майка, подложила се на десензибилизиращата терапия. Защото алергенът, който се вкарва, може да предизвика алергична реакция, бебето да се задуши, да се появят контракции и да се стигне до аборт. При подобни случаи алерголозите и акушер-гинеколозите трябва да си сътрудничат много балансирано, подчертава проф. Орбецова. Те проследяват и плода, и майката и ако всичко е нормално, терапията продължава. Но ако тя получи уртикария или астматичен пристъп, тя се спира. Ако бъдещата майка не е почнала такава терапия, добре е по време на бременността да се избягва специфичната имунотерапия.

   

  Какво още да избягва бъдещата майка

  Всеки човек, който страда от алергия, включително и бременните жени, приемат някакви лекарства. Ако приемем, че тези жени са с бронхиална астма, която е най-разпространената алергична болест, те приемат лекарства за разширяване на бронхите, антихистаминови препарати, кортикостероиди и за тях е важно да се прецени дали ще продължат да ги вземат през 9-те месеца, или не, както и кои от тях са безопасни за плода. Не е едно и също да се лекува жена астматичка и бременна астматичка.Тя може да получи серия от пристъпи, които са животозастрашаващи. Ето защо трябва да се посочат медикаментите, които бременната категорично не трябва да приема, тъй като те може да увредят плода. Бъдещата майка не бива да взема препарати, които съдържат йод, тетрациклини, адреналин и норадреналин, които учестяват пулса и на майката, и на бебето.

  Ако бременната астматичка иска да прекрати бременността, не бива да използва абортивни простагландини, които могат да доведат до силна анафилактична реакция. Някои бременни астматички не могат без кортикостероидното лечение и тогава тези медикаменти се прилагат инхалаторно. Провежда се и т.нар. алтерниращо лечение, при което се редуват по-ниски и по-високи дози. Важно е да се оптимизира средата на бременните, така че да са им необходими по-малко лекарства. Добре е да са на чист въздух, където кислородът е повече, и да се намали максимално контактът им със съответния алерген. Дори ако се налага, да се прилага и кислородна терапия от време на време. Ето защо е разработена цяла система какво може да приема бъдещата майка, ако страда от астма, и какво не, така че и майката да се чувства добре, и плодът да не се увреди. Много от предпазните мерки остават в сила и докато майката кърми бебето. Нофилинът е един от най-често използваните медикаменти от астматичките и ако се взема от майката, докато кърми детето, то става неспокойно, може да получи гърч. Бременните и майките с алергии да внимават как се хранят, да се пазят от психоемоционален стрес, който може да предизвика бронхоспазъм и да наложи вземане на лекарство. Бременните трябва да се щадят и да се глезят повече.

   

  Текст: Феодорина Ляскова

  Още в Мнението на специалиста

  Изключих ли котлона?

  На кого не му се е случвало бързо да се върне вкъщи, за да провери дали е изключена ютията, дали е заключена вратата...?! Страх или… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh