12 Юли 2018

Цистит и бременност

Публикувана в Бременност
Оценете
(1 глас)

Щастливи сме да ви срещнем с проф. Емил Паскалев, началник Клиника по нефрология и трансплантация, УМБАЛ „Александровска", София, тел. 02/923 05  39. В качеството си на изключителен специалист той ни даде ценни съвети  и важни отговори по темата цистит и бременност. Защо бременните жени често страдат от цистит, как да се предпазят от подобни инфекции и кога да потърсят помощ – предстои да разбете…

Цистит по време на първия триместър

Циститът по време на първия триместър е по-често проява на обостряне на хроничен цистит преди бременността и по-рядко новопоявил се за първи път цистит по време на бременност. Рядко, но все пак възможно, е да доведе до прекъсване на бременността – спонтанен аборт. Уместно е жените с циститни прояви и желание за бременност да се обърнат навреме, рано към специалист нефролог (акушер-гинеколог) с цел да се излекува циститът, за да няма проблеми по време на бременността. Клиничната картина, т.е. оплакванията на пациентката с цистит са: внезапно настъпило често уриниране през 15–20 мин, с малко количество урина, с болезненост и парене. Възможно е да има повишение на телесната температура. Урината е по-тъмна, мътна, с неприятна миризма. Оплакванията са силно изразени и безпокоят пациентката. Те продължават 1 до 3 денонощия, ако не се вземат съответните лечебни мерки. Пациентките се обръщат към специалист нефролог, съобщават за оплакванията си, за бременността и за съществуващ преди бременността цистит, ако такъв е бил наличен.

Какъв специалист трябва да посети бременната жена при съмнение за цистит?

Пациентките се обръщат към специалист нефролог и към наблюдаващия ги акушер-гинеколог, съобщават за оплакванията си, за бременността и за евентуално съществуващ преди бременността цистит.

Какви са необходимите изследвания, за да се установи наличие на инфекция?

Изследванията са: прясна урина (общо изследване с тест ленти и изследване на седимент с микроскоп), микробиологично изследване на урина за доказване на причинителя и неговата антибиотична чувствителност, кръвна картина с диференциално броене, С-реактивен протеин, креатинин, кръвна захар.

Опасен ли е циститът за бебето в по-напреднала гестационна седмица?

Не, не е опасен, но циститът трябва да се лекува, а бременната жена подлежи на по-чест контрол по заболяването.

Защо бременните са по-податливи на цистит и на инфекции на пикочните пътища?

Инфекциите на пикочните пътища се причиняват от микроорганизми, които проникват най-често по възходящ път през уретрата (пикочния канал). При жените тя е по-къса в сравнение с мъжете, поради което инфекцията прониква по-лесно. По време на бременност уголемената матка на бременната жена притиска пикочния мехур и изпразването му е затруднено със задръжка на урина, което улеснява развитието на цистит и инфекции на пикочните пътища.

Кои мерки биха могли да предотвратят появата на цистит?

Бременните жени подлежат на чест контрол от акушер-гинеколог, който включва и доказването на цистит. Бременните жени трябва да ходят по малка нужда по-често и никога да не се въздържат. Те трябва да се предпазват от простудни заболявания, преохлаждане, банални настинки, които са най-честите предпоставки за цистит. Уместно е да се използват натурални билкови чайове като течности, които също профилактират цистит.

В какво се изразява лечението на цистита по време на бременността?

Лечението се осъществява от специалист нефролог, включва антибиотично лечение по антибиотична чувствителност за кратък курс и/или помощни средства – хранителни добавки с ефект върху цистита, натурални билкови чайове.

Кои са другите инфекции на пикочните пътища?

Освен цистит друга уроинфекция е пиелонефритът, който, макар и рядко, може да бъде усложнен. Той се развива в по-напреднала бременност, често съчетан със задръжка на урина в пикочните пътища и/или предшестващ хроничен пиелонефрит. Това заболяване е сериозно и изисква хоспитализация и съответно лечение. Усложнените пиелонефрити изискват бърза хоспитализация и адекватно парентерално лечение. Те са изключително рискови за бременността, с тежко протичане и недобра прогноза за плода, рядко за майката.

Какво трябва да знаят бременните жени за бактерията Escherichia сoli?

Тя е най-честата причина за цистит, пиелонефрит и други уроинфекции. Escherichia сoli често се открива като сапрофит (неводещ до заболяване), нормално съществуващ в областта на отвърстието на пикочния канал и аналната област, които при жената са много близо един до друг. Намирайки се по кожата в тази област, Escherichia сoli не предизвиква инфекция, но ако попадне в пикочния канал, бурно се развива и размножава, прониква нагоре в пикочния мехур, уретера и бъбрека и води до развитие на уроинфекции, включително и тежки. Твърде често е високорезистентна към много антибиотици. Хигиената на бременната жена в тази област трябва да е на високо ниво.

Концентрат от червена боровинка

Естествените продукти са винаги предпочитаното средство, вкл. естествен концентрат на червена боровинка. Някои вещества, съдържащи се в червената боровинка, пречат, т.е. не позволяват на бактириите с фимбрии (реснички) да се захващат за стените на пикочните пътища и по този начин да проникват в лигавицата им, където се размножават и предизвикват инфекция. Използването на тези естествени продукти има значение при лечението на уроинфекциите, особено за предотвратяване на тяхното хронифициране.

 

Разговора проведе Виржиния Николова

Още в Развитие

Малкият глезанчо

Преди бременността сте си обещали да не се вманиачавате в отглеждането на бебето си и да не се превръщате в една от онези „луди” майки,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream