13 Сеп 2019

ДАРЪТ от Невена Митрополитска

Публикувана в Бременност
Оценете
(1 глас)

Невена Митрополитска е библиотекар и автор на романи. Майка е на четири деца, най-малкото – на 9 години. От 2002 г. живее със семейството си в Канада, където се раждат третото и четвъртото й дете. В последния й роман – „Дарът“, излязъл неотдавна, се засяга темата за инвитро оплождането.

Сигурни сме, че тази книга ще провокира задаването на въпроси като „Каква следа оставяме?“, „На какво сме готови, за да постигнем целта си?“, „Какво бихме пожертвали, за да сме в мир със себе си?“. Готови ли сте да бъдете изненадани? „Дарът“ ни запознава с две двойки, чиито пътища не би трябвало да се пресекат – различно социално положение, образование, среда. Общото помежду им е мечтата за дете. Тя ги изправя една срещу друга в най-важната битка в живота им.

907210968f38b57afc70e738c885615a L

КАК СЕ РОДИ ИДЕЯТА ЗА СЮЖЕТА НА РОМАНА?

Веднъж попаднах на вестникарска статия за случай на медицинска грешка при инвитро оплождане в САЩ. Не искам да разкривам естеството на грешката, защото тя е и в основата на централния конфликт в „Дарът“, но тя поставя нечувани доскоро етични проблеми. Имаме сблъсък, при който няма „добри“ и „лоши“, всяка страна е жертва и има право. Този случай силно ме развълнува и ме накара да се замисля. Няколко години след това тази тема отново изплува в съзнанието ми. Проучвания ми показаха, че същата грешка се е случвала и в други държави с напреднала медицина. Колкото и да са развити техниката и организацията, намеси ли се човешкият фактор, винаги могат да се очакват грешки. Съзнанието ми се беше насочило натам и съвсем естествено това стана темата на втория ми роман.

СПОМЕНАВАТЕ ЗА НЕЧУВАНА ДОСКОРО ЕТИЧНА ДИЛЕМА. КОЙ ТРЯБВА ДА Я РАЗРЕШИ?

Съдът. И се оказа, че в САЩ законите по принцип решават този казус не както се решава в България. Но това не означава, че този проблем е правно уреден у нас – това е сива зона в закона, допускаща различни тълкувания. В България все още не съм чувала да е имало такъв случай, но е добре да започне обществен дебат по въпроса. Моят юридически консултант – университетският преподавател по биоетика и биоправо Стоян Ставру, смята, че литературата е един от начините този въпрос да се осмисли в обществото.

ТРЯБВА ЛИ МЕЧТАТА ЗА ДЕТЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НАЙ-ГОЛЯМАТА БИТКА В ЖИВОТА?

Всеки определя приоритетите си. Аз мисля обаче, че първата ни задача на този свят е да разрешим големите си вътрешни конфликти и да постигнем вътрешна хармония. Най-големите ни врагове ни ядат отвътре и често, изправяйки се срещу външните предизвикателства, включително и борбата с безплодието, ние се връщаме към тях. И за да бъда искрена: дали разсъждавам така, защото съм постигнала мечтата си за деца? Ще ми се да не е така, но не мога да съм сигурна.

ОКОЛО 400 000 ДУШИ СА МЛАДИТЕ ХОРА С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ В БЪЛГАРИЯ. КАКВО БИХТЕ ГИ ПОСЪВЕТВАЛИ, ЗА ДА СЕ СПРАВЯТ С ЕМОЦИИТЕ ПО ПЪТЯ КЪМ СБЪДВАНЕТО НА ЧУДОТО?

С годините се научих да следвам максимата: прави каквото трябва, пък да става каквото ще. В началото вярваме, че имаме пълен контрол и над тялото си, и над живота си. Постепенно осъзнаваме, че не е така. И колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по-добре, без обаче да се отказваме да се борим. Бих посъветвала хората, които се сблъскват с това предизвикателство, да не забравят и другите си интереси, да не забравят да живеят в настоящия момент. Две-три години след като се роди второто ни дете, със съпруга ми поискахме трето. Само че не се получаваше, а аз, въпреки двете ми деца преди това, не можех да мисля за нищо друго. Няма да забравя как един ден заведох дъщеря си на първия й театър за възрастни – можеше да бъде празник за нас, само че същия ден бях разбрала, че надеждите ми да съм забременяла са се провалили отново – детето ме гледаше недоумяващо и ме питаше защо плача. Така съжалявам за тези пропуснати мигове. Е, тогава ни казаха, че няма да стане без асистирана репродукция, отказахме се, продължихме живота си, а третото ни дете се роди,  когато то си реши – почти 12 години след второто. Дали съм си научила урока? Надявам се, но няма как да съм сигурна.

Разговора проведе Виржиния Николова

Още в Бременност по седмици

Трикове за гардероба

През първите месеци на бременността ще носите най-широките дрехи, които имате. Идва момент обаче, в който и те повече няма да Ви вършат работа. След… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream