28 Май 2018

  Едно сърце за двама

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (0 гласа)

  Следите ли стойностите на кръвното си налягане? Не се отнасяйте несериозно към тях, тъй като през 9-те месеца често кръвното налягане си прави лоши „шеги”.

  Хипотонията носи умора, но е безопасна

  Ако сте сред жените, при които стойностите на кръвното налягане са твърде ниски, сте щастливка. Положително сутрин едвам събирате сили да станете от леглото, а през целия ден се прозявате и с мъка влачите краката си... Умората ви съсипва, но ако споделите с други бъдеще майки това, сигурно ще срещнете доста със същото оплакване.

  Случва ли ви се, когато ставате от леглото, да получите световъртеж? Запомнете, че трябва да ставате бавно – първо се протегнете, после пуснете краката си на пода, седнете в кревата и след няколко минути се изправете.

  Наистина по-забавеното кръвообращение създава дискомфорт. Положително обаче бременността не е виновна за него – сигурно сте имали ниско кръвно налягане и преди двете чертички на теста. Обикновено слабите жени по-често са жертви на хипотония. При тях стойностите на кръвното налягане са 110/70–100/60 мм Hg, а понякога и по-ниски. Спокойно! Тези стойности не застрашават вашето здраве и здравето на бебето, което носите в утробата.

  През 9-те месеца някои обстоятелства допълнително снижават кръвното налягане. В този период количеството на кръвта е увеличено, а сърцето трябва да работи повече, за да осигурява кръв за два организма вместо за един. Съединителната тъкан се разхлабва, за да се освободи повече място за бебето в корема. И това разширява съдовете, от което кръвното налягане се понижава. Безпокойството обикновено трае около три месеца, след което налягането се стабилизира, а и хормоните на бременността се кротват.

  Имайте предвид, че вашето забавено кръвообращение не оказва почти никакво влияние върху кръвоснабдяването на плода. И все пак – когато по-дълго стоите права, може за миг да ви причернее, дори да колабирате. Обикновено това състояние трае миг и се дължи на временно нарушено оросяване на мозъка. Дори и в тези моменти обаче плацентата и бебето получават кръвта, която им е нужна.

  Можете да противодействате на хипотонията с активно движение. Ходете пеша, не използвайте превозно средство, ако офисът ви не е далеч от дома. В първите месеци можете по 10–15 минути да карате колело или да преплувате 2–3 пъти плувния басейн, да се качвате по стълби, без да ползвате асансьор. Разбира се, ако вашият лекар изрично не ви е предупредил да не се натоварвате прекалено.

  Почивайте повече и си осигурявайте достатъчно сън. Редувайте топъл и студен душ, което ще ви тонизира. Завършвайте с обливане на тялото с хладка вода.

  Имайте предвид, че ако преди забременяването сте борили ниското кръвно с повече кафета или със силен чай, сега трябва да изключите тази „терапия”. Тонизиращите напитки  ще повишат стойностите на кръвното ви налягане, но ефектът ще е кратък. Затова пък ще изпратите на бебето в корема порция кофеин, който е опасен за него. След изпитото кафе ще усетите как то започва много активно да рита... Съдържащият се в тонизиращите напитки кофеин понижава стойностите на желязото, а това ще ви направи още по-уморена и без тонус.

  Хипертонията е опасна!

  Ако през бременността често сте в стрес, не се изненадвайте, че стойностите на кръвното ви налягане „скачат”. Това не е безопасно за вас и за вашето неродено дете. Особено голям е рискът при бъдещи майки, които имат хронично високо кръвно налягане или са наследствено обременени от заболяването. Застрашени са и бременните със значително наднормено тегло.

  Статистиката сочи, че при жената, която очаква първо дете, има трикратно повишен риск от хипертония. Опасни са не само абсолютните стойности (140/90 мм Hg и нагоре), но и относително повишените стойности на наляганетото през бременността. А това често се случва около 20-ата гестационна седмица. Ако систолното налягане (горната стойност на артериалното налягане) на бременната се повиши с повече от 30 мм Hg или диастолното (долната стойност) с повече от 15 мм Hg от изходните стойности преди бременността, налице е хипертония, независимо че принципно стойностите може да са в границите на нормата.

  Високото кръвно налягане не е така безопасно като ниското. Когато то е трайно повишено, кръвоснабдяването на плода се затруднява поради промени в плацентата. Това се отразява негативно върху развитието на бебето и възниква риск от преждевременно раждане. Бъдещата майка е застрашена от еклампсия.

  Ако се установи, че имате високо кръвно налягане, незабавно превключете на по-бавни обороти и се постарайте да прогоните напрежението и стреса. По-често почивайте и не се натоварвайте с много дейности! Не се амбицирайте да свършите сега и веднага планираното за месеци напред.

  Добре е да запомните, че при хипертония менюто задължително трябва да е здравословно. Изключете мазните и солените храни, яжте повече плодове и зеленчуци. Всеки ден отделяйте време за разходки и за приятни занимания. Обърнете гръб на хората, които ви създават ядове или просто не са от вашата „кръвна група”.

  Щастливите имат ниско кръвно

   Учени от университета в Охайо, САЩ, са установили, че щастливите партньори имат по-ниско кръвно налягане от семейните, които живеят сред кавги, или от ергените или неомъжените. В продължение на 24 часа било измервано кръвното налягане на около 300 семейни и 100 несемейни участници в проучването от двата пола. Оказало се, че двойките с нещастен брак имат по-високо кръвно налягане от щастливите семейства и от неженените и неомъжените. Любопитно е, че кръвното налягане на щастливците било по-ниско дори и по време на сън. При тези, при които кръвното налягане е повишено и през нощта, рискът от сърдечно-съдови заболявания е по-висок.

  Още в Да бъдеш баща

  Чрез бащините грижи

  Как детето свиква с баща си? Много важно е бащата активно да участва в отглеждането на детето – да го къпе, преоблича, гушка... Това е… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh