16 Окт 2018

Емоциите по време на бременността

Публикувана в Бременност
Оценете
(2 гласа)

През деветте месеца очакване тялото на бременната жена се променя, а с него и мислите, настроенията, чувствата. Понякога е нервна, друг път – апатична, или пък се разстройва от привидно безобидни неща. Кои са причините, има ли начин да се предотврати това? А какво би трябвало да е адекватното поведение на околните?

Отговор на тези въпроси потърсихме от Мария Недева, психолог при ЦСРИ, Велико Търново, и на свободна практика.
Ще ви срещнем и с две майки, неотдавна преминали през настроенията на бременността.

Защо емоциите са по-различни?

Деветмесечният период на бременността е свързан с много физиологични и хормонални промени в тялото на жената: изменения в общото тегло и външния вид (които понякога могат да са много интензивни и неочаквани), дискомфорт като гадене, прилошаване, обща слабост и умора, нарушения в съня, болки в определени области на тялото. Освен това предстоящото раждане е обвързано с промени в социалния живот на бременната, семейните отношения, взаимоотношенията с интимния партньор, промяна на обичайния ежедневен ритъм, спиране на трудовата ангажираност, съзряване, приемане на ролята на майка, финансови промени. Ситуации, на които психиката на жената или по-точно нейната мозъчна система реагира със съответните емоционални настроения.

Какви състояния са характерни?

Палитрата от емоции е доста голяма, като те са и негативни, и позитивни. Най-често споделяните: раздразнителност, несигурност, страх от разболяване, засилена зависимост от партньора, безпокойство за предстоящите промени и за справянето с ролята на майка, вълнение, спокойствие, апатия, безметежност, непрекъсната радост, гордост, разсеяност, депресивност, силна привързаност към развиващото се бебе, свърхчувствителност към коментари или съвети и други.

Външни фактори

Повод за емоционална нестабилност при бременната може да бъде всеки извънреден стрес, особено ако е по-интензивен и продължителен. Например: неприемане на бременността от близки и роднини, финансови затруднения, неразбирателство или изоставяне от биологичния баща, риск от загуба на работното място или на постигнатото кариерно развитие, тежко боледуване на член на семейството и други.

Влияят ли смените в майчиното настроение на бъдещото бебе?

Самото преживяване на различните емоционални състояния, съпътстващи бременността, не е фактор, който може да повлияе на бебето. Това, което е рисково през периода на развитие на плода, е преживяването на силен или продължителен стрес. Когато човек е подложен на стрес, организмът произвежда по-голямо количество от хормона кортизол (хормона на стреса). Кортизолът повишава нивото на кръвната захар, оказва негативно въздействие на имунната система, а това влияе и на здравето на развиващия се ембрион. Хроничният стрес (в продължение на няколко седмици) може да провокира забавяне на развитието на плода и да увеличи риска от преждевременно раждане.

Как да се „овладее“ бременната?

Всяко емоционално преживяване е свързано с определен фактор, който го е провокирал, и има начало и край. Дори когато бременната е завладяна от много интензивни емоции, тя може да бъде подпомогната да ги преодолее и да постигне спокойствие. Полезно е да й се осигури съпреживяване, да се подкрепя, да се изведе тя от помещението или средата, в която се намира, и да се ангажира с двигателна активност, съобразена със състоянието и възможностите ѝ. Присъствието на близък човек осигурява важна базова сигурност за жената в момента на преживяване на интензивните емоции, подобна на тази, която се осигурява на детето в най-ранна възраст от неговите родители. Смяната на мястото и обстановката води до директно елиминиране на голяма част от факторите, които може би са провокирали емоционалните преживявания. А двигателната активност кара психиката да „превключи" и да започне да провежда импулси в насока осигуряване на координирани и последователни движения на тялото, а не към захранване на емоционалните преживявания. Под активност имам предвид ходене, лека гимнастика за бременни или извършване на прости, повтарящи се движения с ръцете (редене, плетене, рязане, късане). Изборът на двигателна активност трябва да не изисква усилие в изпълнението, защото това ще провокира обратен ефект – засилване на негативните преживявания.

Рецепта за спокойна бременност

Препоръчително е да се избягват стресови ситуации, поемане на много ангажименти, отговорности и вземане на решения. Важно е жената да се информира за предстоящите промени, свързани с износването на бебето, раждането и отглеждането му. От значение е обаче да се прави подбор на източниците по отношение на достоверност на информацията и да се избягва постоянното търсене и четене, защото то може да провокира несигурност, колебание в решенията и съответно стресови преживявания. За бременната е важно да си осигури време за почивка и задоволяване на личните нужди и интереси. Спокойствие може да се осигури и чрез включване в колективни занимания, тъй като груповото преживяване на позитивни емоции е много по-интензивно и зареждащо.

Съвети към бъдещите бащи (макар самите те да се чувстват доста объркани)

Част от промените, свързани с бременността и със скорощната поява на бебето, неминуемо водят до емоционални преживявания и при бащите. Те също трябва да приемат бъдещата си роля на родител, техният социален и личен живот също се променя. Ползотворно е партньорите да споделят мислите и преживяванията си помежду си и да вземат заедно решения относно предстоящите събития. От значение е обаче бащите да проявяват разбиране към променливите емоционални състояния, през които преминава бременната жена, защото тя не може да контролира тяхната появя, а понякога се затруднява и при самото им преживяване. Препоръчително е да са в подкрепяща и разбираща позиция спрямо случващото се, а не да очакват от жената да се овладява и справя сама с тях.

Препоръчително поведение на близките

От една страна, бременната жена има нужда от осигуряване на семеен комфорт, от поемане на някои задължения, на моменти – от полагане на грижи за нея, както и от преживяване на повече положителни събития и емоции. От друга страна, тя трябва да има възможността да приеме и своята нова роля на „родител“ и да се почувства сигурна в нея. Добре е близките на бъдещата майка да се грижат за нейното спокойствие, здраве и позитивно ежедневие. Да я подкрепят при вземането на решения за себе си по време на бременността и за отглеждането на бебето след неговото раждане.

Мария Димова, майка на Алтимир (8 мес.):

От малка се славя като заплес, който се задълбочи, след като забременях. През първите три месеца ми беше много лошо, не можех да хапна почти нищо, а не можех да изляза в болничен и бях толкова измъчена, че отслабнах и станах леко зла. Но нямах енергия да се ядосвам много, така че се търпях все пак. В четвъртия месец гаденето отмина и се успокоих. Лошото е, че си отидох на село при нашите и те се надпреварваха да ме тъпчат, а аз след три месеца глад гълтах като невидяла. Резултатът беше стомашно възпаление и назначена от лекар диета за две седмици. Хемоглобинът ми също спадна и аз съвсем се отчаях. От там нататък обаче всичко се оправи, аз се чувствах прекрасно, въпреки болките в кръста по цял ден се разхождах на чист въздух, лежах си в хамака, гледах небето и си представях какво ще бъде бебето, питах се дали ще е момче или момиче, на кого ще прилича, какво ще обича. Хапвах много плодове и зеленчуци и четях книги. Само в осмия месец се наложи повече да стоя вкъщи, от което се чувствах малко потисната, но това приключи сравнително бързо, тъй като бебокът подрани и седмица след като влязох в деветия месец, се наложи да ми направят спешно секцио. Слава Богу, всичко беше наред, а сега синът ми вече е голям и здрав.

Нели Караиванова, майка на Емилиян (2 год.) и Даниел (13 год.):

Двете ми бременности бяха много различни. Отдавам го на възрастта. При първата бях на 24 год., а при втората – на 36 год. Първия път нямах никакви физически неразположения. Може би заради това се чувствах спокойна. А и преди 13 год. нямаше толкова информация, която днес те залива. Първата ми бременност беше прекрасна. С втората бях настроена положително, защото беше дълго чакано бебе, но имах доста неразположения. Честата промяна в настроението се дължеше в голяма степен на физическото ми състояние. Затова често си поплаквах, но пък открих лекциите на сп. „9 месеца“. Чакала съм с нетърпение да дойда да ги слушам. Това ме разтоварваше. Най-негативно за състоянието на една бременна е стоенето пред компютъра и четенето на различни мнения. При мен това даваше отражение. Натъжавах се от различни споделени истории. Ако сега съм бременна, отново ще се постарая да се ангажирам с друго, но не и с висене пред компютъра.

Още в В помощ на мама

Цветовете променят живота

Децата инстинктивно усещат влиянието на цветовете – някои от тях ги успокояват, други ги смущават или притесняват. Известно е лечебното влияние на някои цветове и… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream